De opleiding ‘Trainen met ziel en zakelijkheid 1: Vakinhoudelijke trainer’ bestaat uit 6 dagdelen, welke plaatsvinden op 3 losse trainingsdagen. De aanpak is gebaseerd op blended learning, zodat je je in korte tijd maximaal ontwikkelt als trainer.
Schriftelijke intake
Bij het aanmeldingsformulier ontvang je een vragenlijst. Met behulp van deze vragen reflecteer je op je sterke punten en ontwikkelpunten als trainer en formuleer je je persoonlijke leerdoelen.
De opleidingsdagen
De opleiding bestaat uit drie losse trainingsdagen van twee dagdelen, welke om de twee weken plaatsvinden. De werkwijze is praktisch: leren door doen. Je oefent veelvuldig in de rol van trainer, krijgt feedback en leert van anderen. Binnen de verschillende oefeningen werk je voortdurend aan jouw persoonlijke leerdoelen en krijg je oefeningen en uitdagingen op maat om het beste uit jou als trainer te halen.
Literatuurstudie
Door middel van literatuurstudie krijg je inzicht in het begeleiden van leerprocessen. De inzichten uit de boeken leer je gedurende de opleidingsdagen praktisch toepassen. Voor elke opleidingsdag krijg je een studieopdracht bestaande uit verplichte en facultatieve literatuur.
Intervisie
Gedurende de opleiding kom je twee keer bij elkaar met een intervisiegroep, waarin je verder oefent met een aantal specifieke trainersvaardigheden gerelateerd aan je persoonlijke leerdoelen. De intervisiebijeenkomsten worden inhoudelijk aangestuurd door Blankestijn & Partners.
POP & zelfreflectie
Gedurende de opleiding reflecteer je voortdurend op jezelf als trainer. Zelfreflectie is een belangrijk instrument om als trainer te blijven groeien.
Aan de hand van het competentieprofiel ‘Trainen met ziel en zakelijkheid 1: Vakinhoudelijke trainer’ van Blankestijn & Partners schrijf je je eigen Persoonlijk OntwikkelingsPlan (POP), waar je tijdens en na de opleiding mee aan de slag gaat.
Voorbereidingsopdrachten
Per opleidingsdag krijg je een voorbereidingsopdracht bestaande uit literatuurstudie, zelfreflectie en praktische voorbereiding, zoals het voorbereiden van een presentatie, werkvorm of lastige praktijksituatie.
Eindtoets & certificaat
Aan het eind van het opleidingstraject maak je een schriftelijke toets. Hierin wordt enerzijds je kennis van en inzicht in het begeleiden van kennisontwikkeling getoetst aan de hand van praktijkcasuïstiek, en anderzijds je mate van zelfreflectie als trainer. De schriftelijke eindtoets vindt plaats op een avond, ongeveer een week na de laatste opleidingsdag.
Wanneer je hebt voldaan aan de aanwezigheidseisen en voor je eindtoets voldoende hebt gehaald, ontvang je het Blankestijn & Partners certificaat ‘Trainen met ziel en zakelijkheid 1: Vakinhoudelijke trainer’.