Tien tips voor trainers over het begeleiden van oefeningen

Hoe zorg je er als trainer of workshopleider voor dat je deelnemers maximaal gaan leren in de oefeningen die je geprogrammeerd hebt? In dit artikel vind je tien tips om oefeningen tijdens een training of workshop optimaal te begeleiden.De introductie van de oefening

Het doel van de introductie is dat deelnemers weten wat ze gaan doen, waarom ze dit gaan doen en hoe lang. En niet onbelangrijk: dat ze zin hebben om met de oefening aan de slag te gaan.

 • Tip 1: Motiveer
  Motiveer uw oefening vooral door aan te sluiten bij de leerdoelen van de deelnemers. Koppel de oefening aan hun werksituatie en geef aan wat de oefening hen gaat opleveren.
 • Tip 2: Zichtbaar doel
  Maak het doel van de oefening letterlijk zichtbaar, bijvoorbeeld door het op een whiteboard te schrijven. Hierdoor worden de deelnemers er voortdurend aan herinnerd en kun je gedurende de oefening gemakkelijker naar het doel verwijzen.
 • Tip 3: Modelleer
  Wanneer u de deelnemers een oefening in subgroepen laat doen, start dan met een plenaire demonstratie. Hiermee maakt u de werkwijze direct inzichtelijk. Tevens geeft u de deelnemers praktische inhoudelijke informatie mee, waardoor u het leerniveau in de subgroepen aanzienlijk verhoogt.

Post HBO Opleiding tot Vaardigheidstrainer

Leer het trainersvak!

NOBTRA erkende opleiding waarin je de kneepjes van het trainersvak leert en je persoonlijke impact als trainer vergroot.

Info Opleiding Vaardigheidstrainer

Post HBO Opleiding tot Vaardigheidstrainer

 

De trainer als persoon

De effectiviteit van de trainer beïnvloedt de leerresultaten in sterke mate. In hoeverre maakt u contact met uw deelnemers? Welke interventies zet u (niet) in? Hoe zit u in uw vel en welke energie straalt u uit?

 • Tip 4: Begeleid subgroepen actief
  Wanneer de deelnemers in subgroepen werken, loop dan langs de groepjes. Houd het leerproces in de gaten, stuur bij en geef feedback. Doe dit bij een onzekere groep met zachte hand, met pittige types kunt u directief interveniëren. Laat uw deelnemers profiteren van uw kennis en kunde!
 • Tip 5: Bak pannenkoeken
  Oefeningen verlopen niet altijd zoals u ze gepland heeft. Van elke situatie valt echter te leren. Soms moet u de pannenkoek daarvoor aan de andere kant bruin bakken: wat valt er te leren van het veranderde verloop van de oefening?
 • Tip 6: Kalmeer het mannetje op uw schouder
  Vrijwel iedereen heeft een onzichtbaar mannetje op de schouder zitten, die ons te pas en te onpas van commentaar voorziet. Onderzoek hoe u dit mannetje kunt kalmeren, zodat u uw energie volledig op uw training kunt richten.

De nabespreking van de oefening

De nabespreking van een oefening vraagt doorgaans de meeste vakmanschap van de trainer/workshopleider. Hoe zet u praten om in leren? Hoe creëert u in zo’n kort mogelijke tijd zoveel mogelijk leermomenten?

 • Tip 7: Wees doelgericht
  Gebruik het doel van de oefening als leidraad voor uw interventies. Is de ontstane discussie uitermate relevant in het kader van het doel van de oefening? Laat hem dan vooraf lopen, ook al kost het extra tijd. Worden zijpaden aangesneden? Kap dan direct af met verwijzing naar het doel.
 • Tip 8: Bereid uw nabesprekingvragen voor
  Denk in de voorbereiding van uw training of workshop na over de nabesprekingsvragen. Waar wilt u dat de nabespreking over gaat? Wat is de toegevoegde waarde van de plenaire nabespreking ten opzichte van de besprekingen in de subgroepen?
 • Tip 9: Let op de groepsenergie
  Als de nabespreking te lang duurt en niet meer boeiend/leerzaam genoeg is, zakt de energie in de groep. Dit kunt u non-verbaal waarnemen. Zet tempo als uw deelnemers weg beginnen te zakken. Twijfelt u of u moet afkappen? Kijk dan eens hoe uw deelnemers er bij zitten.
 • Tip 10: Maak de koppeling met de praktijk
  Laat uw deelnemers reflecteren op hun leerervaringen in relatie tot hun werkpraktijk. Wat nemen ze mee en wat gaan ze wanneer toepassen?

Meer leren over het vakmanschap van trainer?

Dan ben je van harte welkom bij een van onze NOBTRA-erkende, Post-HBO trainersopleidingen

Wil je kennismaken met onze visie en werkwijze in deze trainersopleiding?
Kom dan naar onze kennismakingsworkshop ‘Trainersvakmanschap’.

 

 

Meer weten over dit onderwerp?

We hebben regelmatig nieuwe blogs, nieuws en tips.

Volg ons op social media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Relevante artikelen


Onderwerpen

  Praat mee

  Om SPAM op mijn blog te voorkomen dien je eerst onderstaande in te vullen voordat je kunt reageren. Hopelijk blijf je geïnspireerd om je reactie te plaatsen!