Het verhaal van Silvia Blankestijn

Directeur Silvia Blankestijn: Tijdens mijn opleidingen maak je een stukje van jouw verhaal in jouw persoonlijke ontwikkelingstocht, langs de thema’s die jij tegenkomt als trainer, coach, manager, teamlid en als mens.

Hieronder vind je mijn verhaal, langs drie thema’s die kenmerkend zijn voor mijn ontwikkeling en voor wat ik je te brengen heb in mijn opleidingen.

Bezieling ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’

Als 20-jarig biologiestudent aan de Landbouw Universiteit koos ik vol idealisme voor de richting ‘natuur- en milieuvoorlichting’. Ik wilde niet alleen bijdragen aan een beter omgaan met onze natuurlijke omgeving, maar wilde ook mijn steentje bijdragen aan het duurzaam omgaan met onze moeder aarde.

In mijn zoektocht als natuur- en milieuvoorlichter ontdekte ik dat gedragsverandering in de mensen zelf begint. Ik ging steeds meer de parallellen zien tussen hoe mensen met hun eigen energiebronnen omgaan en hoe we dat collectief met de aarde doen. En ook hoe mondiale vraagstukken over vrede en veiligheid tevens in ieders persoonlijke leven terugkomen. De slogan ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’ kreeg voor mij steeds meer betekenis.

Aan het eind van mijn studie maakte ik de overstap naar het vak van trainer, en later werd ik ook therapeut, coach en opleider. Ik help mezelf, trainers, coaches, managers en professionals om in de dagelijkse praktijk te handelen vanuit liefde voor zichzelf, anderen en hun omgeving.

Ontdekkingsreis ‘De kracht van emoties’

Vanuit mijn ambitie om deelnemers en coachees maximaal uit te dagen tot daadwerkelijke gedragsverandering, ontdekte ik de impact van persoonlijke belemmeringen.

Daarom ging ik op ontdekkingsreis in ‘therapieland’, waar ik vooral eerst zelf aan de slag moest met mijn eigen belemmeringen. Als mentale, beta-vrouw vond ik al dat emotiegedoe vreselijk ongemakkelijk en het nut zag ik er ook niet heel erg van in. Vervolgens bleek ook nog dat ik veel meer emoties had dan mezelf lief was.

Toch voelde ik dat dit proces me dichter bij mezelf bracht, en dat mijn emotionele en fysieke signalen hielpen om mezelf niet voortdurend uit te putten. Met vallen en opstaan leerde ik de intensiteit van emotieland waarderen en de richtingaanwijzers gebruiken om mijn doelen te bereiken.

En later leerde ik als trainer/coach om mijn gevoelens en emoties in te zetten als hulpbron om te werken aan de kern van een ontwikkelingsproces.

Zoektocht ‘Zichtbaar durven zijn’

Ruim 30 jaar geleden was ik een verlegen puber en student, die bij voorkeur haar mond niet open deed in een groep. Onzeker, bescheiden en bang om op te vallen.

Toen werd ik tijdens een stage gevraagd om een cursus te geven. Slapeloze nachten had ik ervan, omdat ik voor een groep moest gaan staan. Toch viel ik voor het vak, ondanks dat ik elke keer weer mijn angsten moest overwinnen om in de spotlights te gaan staan. Wat heb ik vaak gehoopt dat mijn deelnemers niet kwamen, want dan hoefde ik niet … En wat heb ik vervolgens vaak geïnspireerd gewerkt met deze deelnemers.

Nu heb ik een eigen opleidingsinstituut dat mijn naam draagt, schrijf ik boeken en geef ik workshops. Telkens weer komen er uitdagingen op mijn pad om mijn kwaliteiten nóg zichtbaarder in te zetten in de wereld en zo het beste van mijzelf te geven.

Een spannende en grensverleggende tocht vol hobbels en onverwachte uitdagingen.

 


Relevante artikelen

Meer artikelen

Gratis download

E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches

Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel

Download e-book
E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches