Door de coachopleiding sta ik nu veel dichter bij mezelf

In de zomer van 2021 diplomeerde Marijke Bos van de coachopleiding: Coachen met Ziel en Zakelijkheid. Nu staat ze dichter bij zichzelf. In dit gesprek blikt Marijke terug.

Wat was voor jou de aanleiding om op zoek te gaan naar een coachopleiding?
Ik had al meerdere korte cursussen gedaan voor coaching en ik voerde ook al coachwerkzaamheden uit binnen mijn werkgebied. Ik voelde heel nadrukkelijk de neiging om echt een gedegen coachopleiding te volgen om ook gecertificeerd coach te zijn in plaats van de, met alle respect, huis-tuin en keuken coach die een cursusje heeft gedaan. Ik zocht een opleiding waar ik enerzijds heel veel kennis en vaardigheden leerde en anderzijds meer zelfvertrouwen kreeg als coach.

Je had al ervaring als coach, wat heeft de praktijkcoaching voor jou toegevoegd?
Zeer nuttig, leerzaam en ook echt wel weer anders dan mijn werk. Ondanks dat dingen je al wel bekend zijn, werd je toch ook wel weer geacht om met een hele frisse en objectieve blik te kijken naar jezelf en je eigen handelen als coach tot nu toe. Dat ga je verder aanscherpen en professionaliseren. Dat gaf zelfvertrouwen. ‘Nu zet ik de trajecten voor mijn gevoel nog weer volwaardiger neer.’

Marijke Bos

Kom je jezelf tegen?
Ik heb één traject gehad waarbij ik heel blij was dat ik af en toe weer naar de opleiding ging of dat we intervisiebijeenkomsten hadden. Ik wist soms niet goed wat ik moest met de problemen waar ik tijdens het traject tegenaan liep. Ik vroeg me af, ben ik wel bezig met de juiste dingen? Levert mijn coaching iemand wel iets op? Dan wordt je eigenlijk ook wel geleerd dat het uiteindelijk niet gaat om mij maar om de ander. Je kunt dat natuurlijk terugvragen. Dat vind ik ook wel belangrijk; het met elkaar in connectie blijven. Doen we wel de goede dingen met elkaar? Er zat dus wel veel onzekerheid in het traject. Ik was daarom heel blij met de opleiders, opleidingsdagen en de intervisie- en supervisiebijeenkomsten. De supervisie is echt een eyeopener dat je denkt ‘Hè, dit heb ik echt gemist’. Het is goed dat iemand toch nog wat meer uitzoomt en van een afstand kijkt wat er nu gebeurt. Dat heb ik wel meegenomen. Kunnen inzoomen is belangrijk maar juist ook het uitzoomen en van een afstand kijken naar jezelf en naar de situatie is belangrijk.

Supervisie was dus erg belangrijk?
Ja. Uiteindelijk ben je bezig met best wel heftige en emotionele dingen. Het zijn hele grote dingen in andermans leven. Dat stukje verantwoordelijkheid blijft altijd bij de ander, dat weet ik maar je gaat er toch samen mee aan de slag. Die zwaarte voelde ik toch ook wel weer. Wat je zegt of doet kan ook maken of breken. Ook daarom vind ik het belangrijk dat je een goede opleiding volgt waarin je gemonitord wordt op het moment dat je bezig bent met praktijkcoaching. Ik vond dat Jeroen dat ontzettend goed deed.

Wat heeft jouw praktijkcoaching jouw coachees opgeleverd? Heb je ze verder kunnen helpen met hun coachvraag?
Ik heb drie coachees gecoacht. Eén coachvraag was gericht op loopbaancoaching. Eén op groei in zelfvertrouwen en het zelfbeeld op werkgebied en ik had verder ook nog een vraag gericht op vaardigheden op de werkvloer. Resultaatgerichtheid is natuurlijk ook één van de speerpunten daarin. De coachee met de loopbaanvraag, heeft uiteindelijk meerdere vacatures naar zich toe gekregen, gesolliciteerd en een leuke passende baan gevonden. Dat was in dat opzicht geslaagd maar leverde, naast resultaat in werk, ook op wie je bent, waar je staat, wat je drijfveren zijn en eventuele valkuilen. Bij een andere coachee is het niet gelopen als verwacht maar daarmee leert de coachee wel luisteren naar het lichaam. Als het anders loopt vind ik het ook wel mooi dat je daarin mee kunt bewegen en ook samen ziet wat er dan op je pad komt. Het is toch een weg die je samen bewandelt. De laatste coachee werkt nog op dezelfde plek maar heb ik wel van terug gehoord dat ze er veel aan gehad heeft. Bijvoorbeeld dat je mag zijn wie je bent en dat je scherp moet zijn op hoe het in je hoofd werkt en dat dit uit kan stralen in bijvoorbeeld je fysieke lichaamshouding. Ik denk dat coaching altijd iets brengt, het is niet te voorspellen hoe. Je loopt gedurende een aantal maanden met iemand mee maar sommige dingen hebben een nawerking of pas na een jaar effect.

Marijke Bos

Je hebt wel mooie resultaten mogen behalen hoor ik.
Als ik het zo zit te vertellen denk ik wel ‘Oh Marijke, zit je nou echt zo’n succesverhaal te vertellen?’.

Wat is het belangrijkste dat je als coach in de opleiding hebt geleerd?
Voor mij is het allerbelangrijkste dat ik veel dichter bij mezelf ben komen te staan. Bijvoorbeeld dat ik mijn eigen gevoelens meer durfde toe te laten waardoor ik dichter bij mezelf kwam. Dat is toch de basis om vervolgens in je coaching authentiek, echt en oprecht te kunnen zijn. Dat heeft me heel veel opgeleverd naast alle kennis, vaardigheden en tools. Wie ben ik als persoon, wat heb ik daarin nodig, wat zijn mijn behoeftes en waar sta ik in het leven. Dat is een stukje zingeving maar ook op emotioneel vlak heb ik daar zelf een stap in gezet.

Eigenlijk heeft de opleiding dus niet alleen bijgedragen aan de begeleiding van je coachees maar het heeft je ook veel opgeleverd in jouw leven.
Heel veel!

Marijke Bos

Zijn je verwachtingen waargemaakt?
Absoluut! Zeker waargemaakt. De opleiding is me heel goed bevallen. Ik heb ongelofelijk veel geleerd, mooie ervaringen opgedaan en mooie mensen ontmoet. Van tevoren wilde ik zelfvertrouwen opbouwen, kennis en ervaring verzamelen en een certificering. Al die doelen heb ik behaald.

Bedankt dat je mee wilde doen, Marijke!
Graag gedaan!     ♦

 

 

Meer weten over de Post-HBO Coach Opleiding: Coachen met Ziel en Zakelijkheid? Neem snel een kijkje.

Relevante artikelen

Meer artikelen

Gratis download

E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches

Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel

Download e-book
E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches