Juryrapport verkiezing Trainer van het Jaar 2015-16

Uit het NOBTRA Juryrapport:

Voor de titel Trainer van het Jaar 2015-16 zijn voor een aantal kandidaten voordrachten en aanbevelingen ontvangen. Alle ingezonden stukken zijn nauwgezet bestudeerd. De jury heeft zich niet beperkt tot het ingezonden materiaal. Ook andere beschikbare openbare informatie over de kandidaten is meegewogen, zoals hun websites en profielen en activiteiten op sociale media.

NOBTRA Juryrapport: En de Trainer van het jaar 2015-16 is …

NOBTRA Juryrapport

De jury heeft gekozen voor Silvia Blankestijn, T-N. Voor de verkiezing van Silvia Blankestijn tot Trainer van het Jaar 2015/16 gaven de volgende argumenten de doorslag:

 • Silvia is in haar klantcontact een voorbeeld voor haar collega’s. Ze weet de vraag achter de vraag boven tafel te krijgen waardoor haar aanbod past bij de desbetreffende klant en doelgroep. “Elke training is anders”, was een van de commentaren.
 • Ook heeft Silvia oog voor de organisatiecontext, een visie op de implementatie van een training en een sterke focus op borging van kennis en vaardigheden en de transfer naar de praktijk. Zij bouwt daarmee aan een sterke positionering en krachtige beeldvorming van het vak als trainer.
 • Als directeur en hoofdopleider van het opleidingsinstituut Blankestijn & Partners draagt Silvia al geruime tijd bij aan het opleiden van trainers. De opleiding voor trainers kent een aantal door haarzelf ontwikkelde modellen, die trainers helpen om doelgericht en resultaatgericht te trainen. In dat proces van opleiden wordt ze door deelnemers omschreven als ambitieus, gepassioneerd en aan het werk met een tomeloze inzet.
 • Silvia heeft in meer dan dertig jaar een hoogwaardig vakmanschap ontwikkeld. Door het opleiden van trainers, het doorgeven van kennis en ervaring, het ontwikkelen van vakliteratuur (boeken, blogs, artikelen) en het blijvend in contact zijn met het werkveld (workshops voor trainers, trainersnetwerken, social media) levert zij al jaren tot op de dag van vandaag een belangrijke en essentiële bijdrage aan het trainersvak. Wij waarderen haar inzet als ambassadrice voor het trainerschap. Met haar eigen stijl, visie en vakkennis geeft zij constructief vorm en draagt zij blijvend bij aan goed trainerschap in Nederland.
 • Tenslotte is de jury onder de indruk van de impact die Silvia blijkbaar heeft op deelnemers van haar trainingen. In vrijwel iedere bijdrage die de jury heeft ontvangen wordt melding gemaakt van de combinatie van vakmanschap en persoonlijke ontwikkeling. Een citaat: “In haar aanpak schroomt zij niet om de deelnemer met zichzelf te confronteren. Dit doet ze met volle aandacht, respect en liefde en ze laat niet eerder los totdat de deelnemer begint te bewegen in zijn of haar persoonlijke ontwikkeling. In het functioneel confronteren schrikt zij er niet voor terug om even minder aardig gevonden te worden door de deelnemer”. Iemand anders schrijft: “Silvia Blankestijn als trainer is voor mij als een koffieboon: een kleine vrucht die zorgt voor een krachtige smaak, waarvan het volledige smaakbouquet zich langzaamaan blootgeeft en waar je vervolgens heel lang van kunt nagenieten. Een training volgen bij Silvia is een diepgaand proces ervaren waarbij je stap voor stap bij de kern komt. Eenmaal bij de kern wordt het resultaat bekrachtigd, zodat je er echt op een effectieve manier mee verder kunt”.

De jury is blij met Silvia Blankestijn als Trainer van het Jaar 2015/16, ziet uit naar haar verdere bijdragen aan ons mooie vak en wenst haar daarbij veel succes.

Namens de jury,
Wessel Schulte, vicevoorzitter van de NOBTRA.

De jury bestond uit drie leden van het NOBTRA-bestuur en de Trainer van het Jaar 2014/15:
Wessel Schulte, Learning & Development ondernemer, juryvoorzitter
Mieke Tummers, trainer
Astrid de la Fuente, trainer en coach
Titia van der Ploeg, Trainer van het Jaar 2014/15

NOBTRA Juryrapport

Doelstelling benoeming NOBTRA Trainer van het Jaar

De Stichting Nederlandse Orde van Beroepstrainers NOBTRA kiest met ingang van 2012 jaarlijks een Trainer van het Jaar.

De doelstelling van de benoeming Trainer van het Jaar is onderdeel van de meer algemene NOBTRA-doelstelling om trainers te (doen) erkennen, toetsen en ontwikkelen, en ook te inspireren en te binden.

Elk jaar presenteert de NOBTRA een trainer die er echt uitspringt. Die trainer is een voorbeeld van wat de NOBTRA voor ogen heeft als het gaat om de kwaliteit van het vak. Het beroep is aan snel veranderende eisen onderhevig. Door elk jaar een voorbeeld te presenteren en deze te onderbouwen middels een NOBTRA Juryrapport, maakt de NOBTRA die verandering mede zichtbaar.

Voorwaarden om Trainer van het Jaar te worden

Volgens het reglement voor deze verkiezing dient de uitverkorene te voldoen aan ten minste de volgende voorwaarden:

 1. De kandidaat moet minimaal voldoen aan de criteria van NOBTRA voor erkenning als Trainer-NOBTRA®.
 2. De kandidaat moet door iemand worden voorgedragen en de voordracht moet worden gesteund door ten minste vier anderen.
 3. Onder de personen die de kandidaat voordragen of de voordracht steunen moeten ten minste drie verschillende opdrachtgevers en twee collega-trainers zijn, die allen een andere organisatie of onderneming vertegenwoordigen.
 4. Aangezien de jury de voordrachten vooral beoordeelt op argumenten, dienen de voordracht en steunverklaringen te zijn voorzien van goede motivering.

Behalve naar deze voorwaarden kijkt de jury naar de mate waarin het werk van de kandidaat bijdraagt aan de kwaliteit van het vak trainer in ons land.

 

Relevante artikelen

 • Silvia Blankestijn: Trainer van het Jaar 2015-16

  Op 25 september 2015 verkoos de NOBTRA (Nederlandse Orde voor Beroepstrainers) Silvia Blankestijn tot Trainer van het Jaar…

 • Stermodel voor coachen en trainen

  Het Stermodel van de zes ontwikkelingsniveaus is een bruikbaar analyse- en werkmodel voor trainers en coaches. In dit…

 • Programmeerkristal voor effectieve trainingsprogramma’s

  De Programmeerkristal is het model voor het ontwikkelen van effectieve trainingsprogramma's binnen een organisatiecontext.

 • NOBTRA erkend Trainer Worden?

  Je wordt gemakkelijk Trainer NOBTRA met de Post-HBO Trainer Opleiding Trainen met Ziel en Zakelijkheid van Blankestijn &…

Meer artikelen

Gratis download

E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches

Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel

Download e-book
E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches