E-learning Judotechniek

In deze e-learning judotechniek vergroot je je persoonlijke effectiviteit als onderhandelaar door jezelf te trainen in de judotechniek. Vergroot je eigen kracht door mee te bewegen met de kracht van de ander!

E-learning judotechniek: Zelfreflectie

De judotechniek bestaat uit twee belangrijke stappen:

  • Stap 1: meebewegen met de ander
  • Stap 2: richt de energie op jouw doelstelling.

Welke stap is voor jou het lastigst?

Stap 1: meebewegen met de ander

Wanneer je hoog scoort op de communicatiestijl forceren (zie hoofdstuk 1), zal de eerste stap van je judotechniek de lastigste voor je zijn.

Je hebt dan de neiging om veel te snel naar stap twee te willen. Stap 1 vraagt (veel) geduld en compassie van je.

Soft gepraat denk je wellicht, maar hier geldt: softe kracht is effectiever en kost je minder energie. Realiseer je dat meebewegen niet hetzelfde is als gelijk geven.

Je beweegt mee met de ander door aandacht te geven, te luisteren naar het inhoudelijke verhaal én je in te leven in de gevoelens van de ander.

Je zegt niet “Je hebt gelijk”, je zegt wel “Ik kan me voorstellen dat het voor jou zo voelt” of “Als ik je goed begrijp, vind jij het belangrijk om …”

Emoties beïnvloeden (onbewust) in sterke mate de keuzes die mensen maken; dat geldt ook voor rationele mensen.

Door het meebewegen met de ander beïnvloed je de emoties van de ander jegens jou. Daarna kun je met stap 2 geheel andere resultaten bereiken dan wanneer je stap 1 overslaat.

  • Probeer in een volgend lastig gesprek voor je eigen gevoel overdreven mee te bewegen met de ander.
  • Ga pas daarna over naar stap 2.
  • Wees je ervan bewust hoe makkelijk of moeizaam stap 2 verloopt in vergelijking tot andere gesprekken met deze persoon.

Stap twee: richt de energie op jouw doelstelling

Wanneer je hoog scoort op de communicatiestijl toegeven (zie hoofdstuk 1), zal juist deze stap van de judotechniek lastiger voor je zijn.

Het gaat er hierbij om dat je stevig in je schoenen blijft staan, en (ook) trouw blijft aan jezelf en je eigen belangen.

Verzilver je talent van het opbouwen van een betrokken relatie, door te vertellen wat jij belangrijk vind.

Je zult er versteld van staan hoe open mensen staan voor jouw verhaal, wellicht zijn ze zelfs blij dat je – eindelijk – meer van jezelf laat zien of dat ze ook eens iets voor jou kunnen doen.

  • Voelt de ander zich echt begrepen en gehoord door je? Ga dan pas over naar je eigen verhaal.
  • Wees duidelijk over wat voor jou belangrijk is. Praat er niet omheen door te veel woorden te gebruiken.
  • Gebruik argumenten en overlappende belangen van de ander om jouw verhaal te onderbouwen. Bijvoorbeeld: “We willen er allebei een heel succesvol project van maken, …. Om er een succesvol project van te maken is het volgens mij belangrijk om ….”
  • Blijf ook in deze fase contact houden met de ander en investeren in de relatie. Daarnaast ga je krachtig staan voor jouw belangen.

Gebruik deze opdrachten ook als trainer of teamcoach

Je kunt de opdrachten uit deze e-learning ook gebruiken tijdens je training of teamcoaching. Wil je hier meer over leren?

Dan ben je van harte welkom in onze Opleiding Systemisch Teamcoach en Teamtrainer of in onze Trainersopleidingen met ziel en zakelijkheid.

communiceren met ziel en zakelijkheid

Deze e-learning opdrachten komen voort uit het inspirerende boek ‘Communiceren met ziel en zakelijkheid’ van Silvia Blankestijn.

In dit boek vind je de theoretische achtergronden en verdiepende inzichten die deze opdrachten ondersteunen. Bekijk de inhoud van het boek!

 

Relevante artikelen

Meer artikelen

Gratis download

E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches

Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel

Download e-book
E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches