Theorie: Het Oerthema van Groepsdynamica

Zodra we als individu in een groep functioneren ontstaan innerlijke conflicten door het spanningsveld tussen de eigen behoeften en de normen van de groep. Onze oerbehoefte om ‘erbij te horen’ wordt dan geraakt.

Theorie Het Oerthema van Groepsdynamica

Innerlijke conflicten

Ieder groepslid zit voortdurend in een innerlijk conflict: Wat laat ik wel van mezelf zien en wat niet? Vertel ik wat ik écht lastig vind of breng ik een situatie in die ik eigenlijk al heb opgelost? Iedereen maakt, doorgaans onbewust, afwegingen. Hoe hoog schat ik het risico in van een negatieve reactie omdat ik afwijk van de groepsnorm? Hoe hoog is mijn eigen emotie opgelopen en hoe urgent is mijn behoefte?

Het oerthema

Wat groepsdynamica uiteindelijk zo heftig maakt is dat er op de onderlaag voortdurend een appèl wordt gedaan op een oerangst: de angst om uitgestoten te worden door de groep, om er niet bij te horen.
Iedere keer als we een innerlijk conflict ervaren, wordt deze oerangst geraakt. Ingaan tegen de groepsnorm betekent risico nemen. Risico dat medecursisten en/of de trainer je vervelend of lastig vinden, dat ze je niet meer serieus nemen, je geen aandacht meer geven, …

Deze theorie effectief leren toepassen?

Verdiep je impact als teamcoach!

Leer teams groepsdynamisch en systemisch coachen op boven- en onderstroom, werk diepgaand aan je dienende plek als teamcoach.

Deze theorie effectief leren toepassen?

 

De impact van de coach / trainer

Soms heeft een deelnemer de moed om toch het risico te nemen en zichzelf een stukje verder in te brengen. Bijvoorbeeld door een confronterende opmerking te maken of juist door zijn emotie meer te laten zien.
De reactie van de coach / trainer is dan cruciaal. Mag dit stukje van deze deelnemer er helemaal zijn van jou? Honoreer je zijn inbreng, kap je de confrontatie af of praat je over de emotie heen? Wat je ook kiest vanuit jouw innerlijk conflict als coach / trainer, realiseer je hoeveel impact je daarmee hebt op deze deelnemer.

Ontwikkelingspunt voor jou als coach / trainer

Kijk terug op een voor jou lastige coachingssituatie / trainingssituatie waarin je geconfronteerd werd met emoties in de groep. Beschrijf je interventiekeuze vanuit het risico om wel of niet door de groep gewaardeerd te worden.

Meer leren?
Wil je jezelf meer leren over de intensiteit van groepsdynamica en je rol als coach / trainer hierin? Dan kun je bij Blankestijn & Partners bij uitstek terecht in de opleidingen:

Kom kennismaken met onze visie en werkwijze in de gratis introductieworkshop Systemisch Teamcoachen.

Meer tools voor trainers, coaches en teamcoaches

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en e-learnings voor coaches, trainers en teamcoaches.

 

Relevante artikelen

Meer artikelen

Gratis download

E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches

Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel

Download e-book
E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches