Persoonlijke Ontwikkeling: Stokpaardjes

Vaak heb je als trainer onderdelen die je onmisbaar vindt in je training, een duidelijke mening over een bepaald thema, conclusies die je uit praktijkervaringen hebt getrokken, enzovoorts. Soms voelen deze zo belangrijk dat je ze in elke training wilt vertellen; het zijn je stokpaardjes geworden.

Persoonlijke Ontwikkeling Stokpaardjes

Het Effect van jouw Stokpaardjes

Stokpaardjes kleuren jou als trainer en als je ze te ongecensureerd inzet maken ze je tevens minder effectief. Stokpaardjes die verteld worden ter meerdere glorie van de trainer zelf, creëren een groep die afhaakt.

Maar je krijgt juist impact als trainer wanneer je jouw stokpaardjes inzet als dat passend is bij de leerdoelen van de training. Dan geeft jouw gedrevenheid kracht aan je verhaal.

De trainer als belangrijk trainingsinstrument

Vergroot je impact als trainer!

Ontdek onze NOBTRA erkende opleiding waarin je een krachtig trainingsinstrument wordt door professionele en persoonlijke ontwikkeling.

De trainer als belangrijk trainingsinstrument

Zelfreflectie: de Impact van Stokpaardjes

  • Welk verhaal, tip, mening of aandachtspunt vertel jij het meest in je trainingen?
  • Door welke ervaring(en) wordt dit stokpaardje gevoed?
  • Noem één voorbeeld waarbij je dit stokpaardje niet per sé had hoeven vertellen, en sta stil bij het effect op de leerhouding van de deelnemers.
  • Noem één voorbeeld waarbij dit stokpaardje bij uitstek paste bij de leerdoelen van de deelnemers. Wat was het effect op het leren van de deelnemers?

De vraag is…

Kun je jouw stokpaardjes en je bevlogenheid in dienst stellen van de leerdoelen van de training?

Ontwikkelingspunt voor de trainer

Bepaal voor je volgende training of je stokpaardje relevant is voor de leerdoelen van de training. Zo nee: oefen je om je stokpaardje thuis te laten. Zo ja: bepaal dan hoe je dit stokpaardje het meest effectief over kunt brengen aan je deelnemers en maak er voluit ruimte voor.

Meer leren?
Wil je meer leren over hoe je effectief kunt omgaan met je stokpaardjes als trainer? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de Train de Trainer Opleidingen:

Kom kennismaken met onze visie en werkwijze in de gratis introductie workshop Trainen met het Stermodel.

Meer tools voor trainers, coaches en teamcoaches

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en e-learnings voor coaches, trainers en teamcoaches.

 

Relevante artikelen

Meer artikelen

Gratis download

E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches

Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel

Download e-book
E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches