Theorie: De 5 Vuistregels voor Open Onderhandelen

Hoe kun je hard zijn zonder onaardig te worden? Hoe kun je winnen zonder de ander te verliezen? De Harvard-methode geeft je vijf richtlijnen.

Fisher en Ury ontwikkelden een methode waarbij je zowel maximale inhoudelijke als relationele resultaten boekt. Het open onderhandelen van de Harvard-methode bestaat uit  vijf vuistregels:

1. Scheid de inhoud en de relatie en werk aan beide (op de daarvoor geschikte manier)

De kunst voor de open onderhandelaar is om gelijktijdig zacht te zijn op de relatie en hard te zijn op de inhoud. Zacht zijn op de relatie houdt bijvoorbeeld in dat je vraagt naar de beleving van de ander of dat je met hem meevoelt. Hard zijn op de inhoud wordt bijvoorbeeld zichtbaar in het beargumenteren van je mening of het uitdragen van je visie.

2. Richt je op belangen, niet op standpunten

Het open onderhandelen richt zich op het waarom van een standpunt, de onderliggende belangen. Hierdoor ontstaan openingen om te zoeken naar nieuwe mogelijkheden, anders dan de twee ingenomen standpunten.

3. Wees creatief in het bedenken van alternatieve oplossingen alvorens te beslissen

Als het voor beide partijen een belangrijk onderwerp betreft, is dit zeker de moeite waard om naar andere mogelijke oplossingen te zoeken dan de genoemde standpunten. Dit vraagt om creatief denken.

4. Dring aan op objectieve criteria

Objectieve criteria kunnen helpen bij de keuze van de oplossing. Dit kunnen algemeen geldende regels zijn, wettelijke bepalingen, de mening van een deskundige of de normen van de bedrijfstak.

5. Formuleer je BAZO (Beste Alternatief Zonder Overeenkomst)

De BAZO is het moment dat je uit de onderhandeling stapt, omdat je een beter alternatief hebt dan de oplossing die nu op tafel ligt. Een sterk BAZO geeft je macht tijdens de onderhandeling.

Deze theorie effectief leren toepassen?

Vergroot je impact als trainer!

Ontdek onze NOBTRA erkende opleidingen waarin je de kneepjes van het trainersvak leert en je persoonlijke impact als trainer vergroot.

Trainer Opleiding met Ziel en Zakelijkheid

 

Ontwikkelingspunt voor jou als trainer

Neem een onderhandelsituatie in gedachten uit je dagelijkse praktijk. Welk standpunt nam jij in en wat waren jouw belangen? Heb je idee wat de belangen van de ander waren?

Meer leren?
Wil je leren hoe je je deelnemers onderhandelvaardigheden aanleert? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleiding:

Kom kennismaken met onze visie en werkwijze in de gratis introductie workshop Trainen met het Stermodel.

Meer tools voor trainers, coaches en teamcoaches

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en e-learnings voor coaches, trainers en teamcoaches.

 

Relevante artikelen

 • Werkvormen voor Trainers: Welke kies je?

  Ben je op zoek naar Werkvormen voor Trainers, die inspirerend, uitdagend, transfergericht, inzichtgevend of activerend zijn in je…

 • Stermodel voor coachen en trainen

  Het Stermodel van de zes ontwikkelingsniveaus is een bruikbaar analyse- en werkmodel voor trainers en coaches. In dit…

 • NOBTRA erkend Trainer Worden?

  Je wordt gemakkelijk Trainer NOBTRA met de Post-HBO Trainer Opleiding Trainen met Ziel en Zakelijkheid van Blankestijn &…

 • Zijn vrouwen betere trainers dan mannen?

  Een trainer mag niet soft of betuttelend zijn, maar ook niet bot of egocentrisch. Hebben vrouwen dan toch…

Meer artikelen

Gratis download

E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches

Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel

Download e-book
E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches