Theorie: Geweldloze Communicatie

Het door Marshall Rosenberg ontwikkelde model van Geweldloze communicatie beschrijft vier concrete stappen om effectief te communiceren over gevoelens.

1. Waarneming

Neemt objectief waar wat er gebeurt. Communiceer deze waarnemingen open en liefdevol naar de ander, en wees benieuwd of de ander je waarnemingen herkent. Zo kan er een gesprek ontstaan dat is gebaseerd op wederzijds respect en betrokkenheid.

2. Gevoelens

Vertel open en eerlijk hoe je je voelt. Gevoelens kun je heel krachtig aanduiden door middel van één woord in de categorie Bang, Boos, Blij of Bedroefd. Je kwetsbaar opstellen is vaak een ontwapenende manier van communiceren.

Deze theorie effectief leren toepassen?

Vergroot je impact als trainer!

Ontdek onze NOBTRA erkende opleidingen waarin je de kneepjes van het trainersvak leert en je persoonlijke impact als trainer vergroot.

 

3. Behoeften

Gevoelens zijn een signaal van de onderliggende behoeften. Wees alert op je eigen behoeften en op de behoeften van de ander, en communiceer hierover. Zeker wanneer het gaat over ‘negatieve’ gevoelens, kan het zoeken naar de onderliggende behoeften zeer ontwapenend werken.

4. Verzoeken

Nadat je hebt gecommuniceerd over gevoelens en behoeften, kun je van daaruit een verzoek doen aan de ander. Wanneer je een verzoek doet aan een ander, loop je altijd het risico dat deze je verzoek niet inwilligt. De kunst is om hier met compassie en respect voor jezelf en de ander mee om te gaan.

Ontwikkelingspunt voor jou als trainer / coach

Welke stap van Geweldloze communicatie vind jij het lastigst? Oefen hier de komende week mee, in je trainingen / coachingssessies en ook daarbuiten.

Meer leren?
Wil je je jezelf als trainer / coach persoonlijk en professioneel verder ontwikkelen op het emotionele ontwikkelingsniveau? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:

Kom kennismaken met onze visie en werkwijze in de gratis introductie workshops.

Meer tools voor trainers, coaches en teamcoaches

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en e-learnings voor coaches, trainers en teamcoaches.

 

Relevante artikelen

 • Wil je Trainer en/of Coach worden?

  Wil je trainer worden? Of coach worden? Of wellicht allebei? Ben je op zoek naar wat past bij…

 • Teamcoaching: inzoomen en uitzoomen

  Als teamcoach moet je kunnen doordringen tot de kern van het teampatroon en het teamfunctioneren kunnen onderzoeken binnen…

 • Hoe verdiep je je training?

  Geef je wel eens een vaardigheidstraining waarbij je het gevoel hebt dat ‘de onderstroom’ de deelnemers weghoudt van…

 • Zet je waarnemingsvermogen in!

  Iedereen die andere mensen begeleidt heeft belang bij een goed waarnemingsvermogen. Of je nu als leidinggevende uw medewerkers…

Meer artikelen

Gratis download

E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches

Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel

Download e-book
E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches