De fundamentele toestand van leiderschap

In zijn boek ‘Diepgaande verandering’ introduceert Robert Quinn het begrip ‘langzaam sterven’. Langzaam sterven is de consequentie als we in onze comfortzone blijven, vasthouden aan ons gewoontegedrag.


Groei

De normale toestand: In de comfortzone

We zijn gericht op behoud van wat we hebben en waar we mee bekend zijn. Binnen organisaties betekent dit op langere termijn altijd het sterven van een langzame dood. Er vindt geen vernieuwing meer plaats, hetgeen in onze steeds turbulentere samenleving al lang geen optie meer is.

Organisaties waar de leiding (te lang) in zijn comfortzone blijft zitten, niet bereid om naar zichzelf te kijken en voornamelijk gericht op eigen belangen, zullen vroeg of laat hun marktpositie zien verslechteren.

Vier kenmerken van leidinggevenden in de normale toestand

Quinn en zijn onderzoekers ontdekten vier kenmerken van leidinggevenden in ‘de normale toestand’, de toestand van je comfortzone.

Hij beschrijft deze in ‘De brug bouwen terwijl je erover loopt’ als volgt:

1. Gericht op onszelf

Ik wordt gedreven door mijn ego en stel in een bepaalde relatie of relaties mijn belangen voor het algemeen belang.

2. Naar binnen toe gesloten

Ik blijf in mijn comfortabele zone en ontken externe signalen van verandering.

3. Gericht op comfort

Ik houd me bezig met probleemoplossende activiteiten en leef dus in een reactieve toestand.

4. Extern gedreven

Ik definieer mezelf aan de hand van hoe ik denk dat men mij ziet en hoe goed ik in staat ben externe bronnen te bemachtigen.

Herkent u zich in hoge mate in deze vier kenmerken?

Dan is het wellicht een schrale troost dat een groot deel van de mensheid in deze toestand leeft.

Het opbeurende nieuws is dat we in een tijd leven waarin steeds meer mensen de sprong riskeren naar diepgaande verandering. Hierdoor zijn er steeds meer mensen om ons heen die je hierbij kunnen ondersteunen, doordat ze het proces uit eigen ervaring kennen.

Coach Opleiding: Coachen met Ziel en Zakelijkheid

Coachen op de boven- én onderstroom!

Je leert een palet aan verdiepende en resultaatgerichte coaching methodieken en werkt intensief aan je persoonlijke ontwikkeling als coach.
NOBCO en LVSC erkende opleiding

Coach Opleiding: Coachen met Ziel en Zakelijkheid

 

Denk overigens niet dat als je een keer door een diepe transformatie bent gegaan, ‘je klaar bent’ voor de rest van je leven. We worden allemaal meerdere keren in ons leven op de proef gesteld.

Het is telkens aan jou welk antwoord je geeft: langzaam sterven of diepgaande verandering?

De fundamentele toestand van leiderschap: uit je comfortzone

Naast de normale toestand onderscheidt Quinn de fundamentele toestand van leiderschap.

Hierin zijn we ons bewust van de veranderingen in de wereld om ons heen en de diepgaande verandering die dit in onszelf vraagt om hier proactief op te kunnen reageren.

De vier kenmerken van de fundamentele toestand van leiderschap

In ‘de brug bouwen terwijl je erover loopt’ beschrijft Quinn de volgende vier kenmerken van de fundamentele toestand van leiderschap:

1. Gericht op anderen

Ik overstijg mijn ego, stel het algemeen belang en het welzijn van anderen op de eerste plaats, word echter en transparanter, ik bouw vertrouwen op en verrijk de relaties in mijn netwerken.

2. Naar buiten toe open

Ik beweeg me buiten mijn comfortabele zone, experimenteer, zoek werkelijke feedback, pas me aan en bereik exponentieel hogere niveaus van ontdekking, bewustzijn, competentie en visie.

3. Innerlijk gedreven

Ik onderzoek continu mijn hypocrisie en overbrug de kloven tussen mijn normen en zijn bedrag. Ik bereik hogere niveaus van zelfverzekerdheid en vertrouwen.

4. Doelgericht

Ik verhelder de resultaten die ik wil behalen. Ik ben toegewijd en betrokken, vol energie en houd mij vast aan mijn normen terwijl ik werk aan een betekenisvolle taak.

De effecten van de fundamentele toestand van leiderschap

In deze toestand zijn we buitengewoon doelgericht en creëren we veel positieve energie, waardoor een productief team, afdeling of organisatie ontstaat met meer energie, toewijding en capaciteiten.

Er ontstaat namelijk een toestand van verhoogde aandacht en exponentieel leren. We vragen voortdurend feedback en staan open voor alle informatie die ons kan helpen om effectiever te worden. We weten welke resultaten we willen behalen en bewegen daar naartoe, ook al weten we (nog) niet hoe we er moeten komen: we bouwen de brug terwijl we er over lopen.

De fundamentele toestand van leiderschap heeft weinig te maken met je formele positie in een organisatie. Ieder van ons kan deze toestand bereiken en door de persoonlijke kracht van uw eigen transformatie zul je automatisch meer gezien en gehoord worden.

Je krijgt meer invloed binnen de organisatie, ongeacht je functie.

Meer over Coachend leidinggeven

Nieuwsgierig naar meer inspiratie, kennis en praktische handvatten voor Coachend leidinggeven? Lees dan:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en artikelen op onze Kennisbank voor coaches, trainers en teamcoaches.

Toolbox voor coaches, trainer en teamcoaches

Meer tools vind je op onze kennisbank onder de Toolbox voor trainers, coaches en teamcoaches. Zoals:

Opleidingen over Coachend leidinggeven

Zoek je een opleiding waarin je meer leert over Coachend leidinggeven? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:

 

Meer weten over dit onderwerp?

We hebben regelmatig nieuwe blogs, nieuws en tips.

Volg ons op social media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Relevante artikelen


Onderwerpen

    Praat mee

    Om SPAM op mijn blog te voorkomen dien je eerst onderstaande in te vullen voordat je kunt reageren. Hopelijk blijf je geïnspireerd om je reactie te plaatsen!