Training Teamcoaching en Groepsdynamica

In de Training Teamcoaching en Groepsdynamica krijg je kennis en inzicht in groepsdynamische patronen in de teamsamenwerking, en in de bovenstroom en onderstroom van teamontwikkeling. Je ontwikkelt essentiële teamcoaching-vaardigheden om de teamsamenwerking te versterken  en krijgt praktische tools om een team te begeleiden.

In je persoonlijke ontwikkeling krijg je inzicht in je rol en leiderschap als teamcoach, en de impact hiervan op de groepsdynamiek in het team.

De 3-daagse Training Teamcoaching en Groepsdynamica is een compacte en praktijkgerichte training waarin je de basis van teamcoaching leert, en leert kijken naar de teamdynamieken op de bovenstroom en onderstroom. Een aantal veel voorkomende groepsdynamieken in teams worden tijdens de training besproken en dienen als oefenmateriaal voor het vergroten van je teamcoaching-vaardigheden.

Gedurende de training oefen je veelvuldig in de rol van teamcoach, zowel tijdens plenaire simulaties als in de oefenopdrachten in subgroepen.

PE punten
NOBCO PE-punten
Aan de Training Teamcoaching en Groepsdynamica is door de NOBCO 18 PE-punten (uren) toegekend.

NOBTRA PE-punten
Aan de Training Teamcoaching en Groepsdynamica zijn door de NOBTRA 60 PE-punten toegekend. Je kunt deze opleiding gebruiken voor je PE-punten bij je herregistratie.

LVSC PE-punten
Aan de Training Teamcoaching en Groepsdynamica zijn door de LVSC 6 PE-punten toegekend. Je kunt deze opleiding gebruiken voor je PE-punten bij je herregistratie.

StiR PE-punten
Aan de Training Teamcoaching en Groepsdynamica zijn door de StiR 6 PE-punten toegekend. Je kunt deze opleiding gebruiken voor je PE-punten bij je herregistratie.

In de kernachtige Training Teamcoaching en Groepsdynamica

 • Krijg je inzicht in de groepsdynamica in teams
 • Ontwikkel je essentiële teamcoaching-vaardigheden
 • Krijg je oog voor de bovenstroom en onderstroom van teamontwikkeling
 • Leer je bruikbare werkvormen voor het coachen van teams op de bovenstroom en onderstroom
 • Word je je bewust van je rol als teamcoach en je invloed op de groepsdynamiek
 • Krijg je handvatten voor het omgaan met veel voorkomende groepsdynamische patronen in teams
 • Versterk je je teamcoach-houding en je leiderschap als teamcoach.

Voor wie?

De Training Teamcoaching en Groepsdynamica is geschikt voor iedereen die binnen zijn functie ook in de rol van teamcoach actief is of wordt, zoals managers, HRM-professionals, teamleiders, trainers, (Agile) coaches of P&O-adviseurs.

 • Je wilt je kennis en inzicht in teamdynamieken en teampatronen vergroten.
 • Je wilt je teamcoaching-vaardigheden ontwikkelen.
 • Je wilt de groepsdynamica in teams leren herkennen op de bovenstroom en onderstroom.
 • Je wilt je eigen rol en leiderschap als teamcoach versterken.

De training sluit aan op HBO werk- en denkniveau.

Voor het deelnemen aan de Training Teamcoaching en Groepsdynamica is coachervaring en/of een cursus coaching een aanrader. De Cursus Praktische Coachingsvaardigheden van Blankestijn & Partners is bij uitstek geschikt als voortraject.

Twijfel je of deze training voor jou geschikt is, neem dan contact met ons op dan kijken we er samen naar.

Wil je het vak van teamcoach gedegen en diepgaand in de vingers krijgen?
Ben je werkzaam in de functie van Teamcoach, intern binnen een organisatie of als externe teamcoach en zoek je een passende opleiding? Kijk dan ook naar de 12 daagse LVSC en NOBTRA erkende Post-HBO Opleiding Systemisch Teamcoach en Teamtrainer. Hierin leer je teamcoachen vanuit groepsdynamisch coachen en systemisch werken. Je krijgt het vak van teamcoach gedegen en diepgaand in de vingers en leert teams begeleiden in uitdagende teamdynamiek. Je leert diverse teamopstellingen begeleiden en onderzoekt je magische en dienende plek als teamcoach.

 • Kies voor de Training Teamcoaching en Groepsdynamica wanneer je de basis van teamcoaching wilt leren.
 • Kies voor de Post-HBO Opleiding Systemisch Teamcoach en Teamtrainer wanneer je het vak van teamcoach gedegen en diepgaand in de vingers wilt krijgen, en groepsdynamisch én systemisch wilt leren coachen.

In deze cursus Teamcoaching en Groepsdynamica

✔ Leer de basis van teamcoaching
✔ 3 opleidingsdagen
✔ Praktijkgericht inoefenen van teamcoaching-vaardigheden
✔ Inzicht in teamontwikkeling en teampatronen
✔ Teamcoaching werkvormen op boven- en onderstroom
✔ Persoonlijke ontwikkeling als teamcoach
✔ Vergroot je inzicht en vaardigheden in teamcoaching

 

Stevige basis in teamcoaching en groepsdynamiek: praktijkgerichte kennis, vaardigheden en tools

De praktijkgericht Training Teamcoaching en Groepsdynamica is een intervaltraining van 3 losse dagen, waardoor een optimale wisselwerking ontstaat tussen training en toepassing in praktijk. Het blended learning programma zorgt ervoor dat je in korte tijd veel kennis, inzicht en vaardigheden opdoet voor je rol als teamcoach.

De opleidingsdagen
De Training Teamcoaching en Groepsdynamica bestaat uit 3 dagen, die gespreid in de tijd plaatsvinden. De opleidingsdagen zijn gericht op leren door doen.
Voor elke opleidingsdag verdiep je je in de theorie, die je tijdens de opleidingsdag leert toepassen op voorbeeld-teams uit de praktijk van de deelnemers. Je oefent regelmatig in de rol van teamcoach, krijgt feedback en groeit in je persoonlijke leerdoelen.

Persoonlijke leerdoelen
Binnen de leerdoelen van de opleiding ga je actief aan de slag met je persoonlijke leerdoelen als teamcoach. Deze kunnen bijvoorbeeld gericht zijn op valkuilen als: te veel verantwoordelijkheid naar je toe trekken, gaan sturen en oplossen, of juist te veel ruimte geven en te weinig kaders bieden. Ook persoonlijke leerdoelen gericht op effectief omgaan met emoties, omgaan met eigen oordelen of niet ingezogen raken in de teamdynamiek staan regelmatig op de kaart.

Praktijk en voorbereidingsopdrachten
Voor elke opleidingsdag en intervisiebijeenkomst maak je een voorbereidingsopdracht, die bestaat uit literatuurstudie, reflectie op persoonlijke leerdoelen en een praktijkopdracht.
De praktijkopdracht voer je uit in een team dat je begeleidt als manager, teamcoach, coördinator, of vanuit een andere rol. Wanneer je op dit moment geen team begeleidt zijn er andere mogelijkheden voor het uitvoeren van de praktijkopdrachten.

Intervisie
In een intervisiegroep met een aantal mede-cursisten oefen je verder met een aantal aanvullende werkvormen, teamcoach-interventies en teamcoach-vaardigheden.
Het programma van de intervisiebijeenkomsten is gestructureerd door Blankestijn & Partners, en bestaat uit opdrachten en oefeningen om je vakmanschap als teamcoach verder te vergroten. Je voert de intervisieprogramma’s uit met een aantal mede-cursisten.

Literatuur en toolbox voor teamcoaches
De literatuur van de Training Teamcoaching en Groepsdynamica bestaat uit de syllabus ‘Teamcoaching en Groepsdynamica’ van Blankestijn & Partners. Hierin vind je tevens een toolbox van werkvormen die je in je teamcoaching kunt inzetten.
Daarnaast maak je gebruik van de online Kennisbank van Blankestijn & Partners, waarop o.a. theorie, werkvormen en methodieken voor teamcoaches staan.

Certificaat
Aan het eind van de Training Teamcoaching en Groepsdynamica ontvang je een certificaat van Blankestijn & Partners. Hiervoor geldt een aanwezigheidscriterium.

Resultaat

Na deze kernachtige en praktijkgerichte 3-daagse teamcoaching cursus

 • Kun je groepsdynamische teampatronen in de praktijk herkennen
 • Heb je een aantal essentiële teamcoaching vaardigheden ontwikkeld
 • Heb je inzicht in de bovenstroom en onderstroom van teamontwikkeling
 • Kun je je rol en leiderschap als teamcoach bewust inzetten binnen de groepsdynamiek van het team
 • Heb je een toolbox met teamcoaching werkvormen voor diverse groepsdynamische thema’s in teams

 

Inzicht in groepsdynamische teampatronen en versterken van teamsamenwerking

In de Training Teamcoaching en Groepsdynamica krijg je inzicht in de bovenstroom en onderstroom van groepsdynamiek en teampatronen. Je ontwikkelt teamcoaching vaardigheden om de teamsamenwerking te versterken en krijgt hiervoor een toolbox aan werkvormen.
Tijdens de opleidingsdagen gaan we uitgebreid aan de slag met het inoefenen van teamcoaching-vaardigheden. Je krijgt feedback op de impact die je als teamcoach op een team hebt, en werkt aan je persoonlijke leerdoelen als teamcoach.
We illustreren de groepsdynamische wetmatigheden in teamontwikkeling aan de hand van vele praktijkvoorbeelden, bij voorkeur team-voorbeelden uit de praktijk van de deelnemers.

De Training Teamcoaching en Groepsdynamica bestaat uit 3 opleidingsdagen welke gespreid in de tijd plaatsvinden. Tijdens de opleidingsdagen komen de volgende thema’s aan de orde:

Dag 1: Inzicht in groepsdynamica en teamontwikkeling

 • Groepsdynamische wetmatigheden in teams
 • De bovenstroom en onderstroom van teampatronen
 • Groepsdynamische interventieniveaus in teamcoaching
 • Begeleiden van feedback-vaardigheden in teams
 • Aandacht voor emoties in teamsamenwerking
 • Je rol en leiderschapsstijl als teamcoach

Dag 2: Teamcoaching op de bovenstroom van teamontwikkeling

 • Opstarten van een teamcoaching bijeenkomst
 • Fasen in teamontwikkeling en thema’s voor teamcoaching
 • Coachen van een M1-team: verbinding creëren
 • Eigenaarschap en leiderschap in teamontwikkeling
 • Coachen van M2-teams: samenwerkingsvaardigheden vergoten
 • Conflicthantering in teamsamenwerking

Dag 3: Teamcoaching op de onderstroom van teampatronen

 • Wanneer geef je (geen) aandacht aan de onderstroom in het team?
 • Groepsdynamische interventies op de onderstroom
 • Omgaan met je eigen waarden en normen als teamcoach
 • Teamnormen en hun impact op de samenwerking
 • Weerstand en emoties in de teamsamenwerking
 • Omgaan met lastige groepsdynamische situaties

 

Data, kosten en aanmelding

De Training Teamcoaching en Groepsdynamica is bedoeld voor iedereen die binnen zijn functie ook in de rol van teamcoach actief is of wordt, zoals managers, HRM-professionals, coaches, coördinatoren, teamleiders, trainers, Agile coaches, senior-medewerkers of P&O-adviseurs.
Het wordt aangeraden om voor deze training eerst een cursus in 1-op-1 coaching te volgen, bijvoorbeeld de Cursus Praktische Coachingsvaardigheden van Blankestijn & Partners.

Data opleidingsdagen
De Training Teamcoaching en Groepsdynamica bestaat uit 3 opleidingsdagen en diverse aanvullende opdrachten gebaseerd op blended learning. De opleidingsdagen duren van 9.15 tot 17.00 uur.  De hele opleiding duurt ongeveer 2 maanden.

Oktober 2024
Soesterberg
December 2024
Zeist
1 oktober
22 oktober
19 november
2 december
13 januari 2025
10 februari

Groepsgrootte

De groep bestaat uit maximaal 12 deelnemers.

PE punten
NOBCO PE-punten
Aan de Training Teamcoaching en Groepsdynamica is door de NOBCO 18 PE-punten (uren) toegekend.

NOBTRA PE-punten
Aan de Training Teamcoaching en Groepsdynamica zijn door de NOBTRA 60 PE-punten toegekend. Je kunt deze opleiding gebruiken voor je PE-punten bij je herregistratie.

LVSC PE-punten
Aan de Training Teamcoaching en Groepsdynamica zijn door de LVSC 6 PE-punten toegekend. Je kunt deze opleiding gebruiken voor je PE-punten bij je herregistratie.

StiR PE-punten
Aan de Training Teamcoaching en Groepsdynamica zijn door de StiR 6 PE-punten toegekend. Je kunt deze opleiding gebruiken voor je PE-punten bij je herregistratie.

Kosten
De Training Teamcoaching en Groepsdynamica bestaat uit drie opleidingsdagen en diverse aanvullende opdrachten gebaseerd op blended learning.

De opleidingskosten bedragen € 1.360,- (excl. 21% BTW).  In deze prijs zijn alle reguliere kosten inbegrepen: begeleiding tijdens de trainingsdagen, zaalhuur, lunch en studiemateriaal op de digitale leeromgeving.

Blankestijn & Partners is scholingspartner van het UWV. Hierdoor kun je deze opleiding vergoed krijgen in het kader van je re-integratie. Bekijk het stappenplan van UWV.

Open-inschrijving en in-company
De Training Teamcoaching en Groepsdynamica wordt als open-inschrijving en in-company gegeven.
Vraag voor een in-company traject een vrijblijvend adviesgesprek aan met Jeroen van den Dikkenberg of Silvia Blankestijn.

Aanmelden of contact
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Jeroen van den Dikkenberg of Silvia Blankestijn: 0317 – 425134.

Je meldt je aan door middel van het aanmeldformulier.

 

Anoniem
07 februari 2024

Geeft een rijke input.

Een mooie basis om te starten met teamcoaching. Geeft een rijke input.
Alice Snetselaar
11 december 2023

Ik ben een stuk zekerder geworden in mijn rol/functie

De training heeft mij zo veel (nieuwe) handvatten gegeven, hierdoor ben ik een stuk zekerder geworden in mijn rol/functie.
Rika Verweij
10 december 2023

Een aanrader.

De opleiding is leerzaam, inspirerend en praktisch toepasbaar. Een aanrader.
Yrsa Wagemaker
Huis voor Beweging
07 december 2023

Mooie handvatten voor het verfijnen van mijn werk opgedaan.

Veel opgestoken van de Training Teamcoaching en Groepsdynamica. Het onderscheid tussen trainen, coachen en faciliteren wordt goed duidelijk. Mooie handvatten voor het verfijnen van mijn werk opgedaan.
Annemieke Schoemaker
Trainer en coach, CNV Connectief
02 oktober 2023

Je leert beter omgaan met de dynamiek van teams en groepen

Deze opleiding stelt mij in staat om nog weer beter om te gaan met de dynamiek van teams en groepen, als trainer en teamcoach. Je leert heel bewust welke interventies op welk moment en welke fase goed zouden kunnen zijn. Door het oefenen en de intervisie kun je ook echt uitproberen.
Marijke Bos
Coach en opleider - Stichting Kopwerk
23 september 2023

Dat zorgt pas echt voor gedragsverandering!

Tijdens deze training leer je je team inzichten te verkrijgen, gevolgd door praktisch intrainen van vaardigheden en gedrag. Dat zorgt pas echt voor gedragsverandering!

Erkenningen van Training Teamcoaching en Groepsdynamica

Blankestijn & Partners wil uitmuntende coaches, trainers, intervisors en teamcoaches opleiden, die zich onderscheiden in kwaliteit, in vakmanschap en in hun impact op de groei en ontwikkeling van mensen, teams en/of organisaties.
Erkenningen, Certificeringen en PE-punten zijn een manier om de kwaliteit van onze opleidingen én van onze afgestudeerde coaches, trainers en teamcoaches te waarborgen. Daarom laten wij onze opleidingen en organisatie toetsen.

PE punten
NOBCO PE-punten
Aan de Training Teamcoaching en Groepsdynamica is door de NOBCO 18 PE-punten (uren) toegekend.

NOBTRA PE-punten
Aan de Training Teamcoaching en Groepsdynamica zijn door de NOBTRA 60 PE-punten toegekend. Je kunt deze opleiding gebruiken voor je PE-punten bij je herregistratie.

LVSC PE-punten
Aan de Training Teamcoaching en Groepsdynamica zijn door de LVSC 6 PE-punten toegekend. Je kunt deze opleiding gebruiken voor je PE-punten bij je herregistratie.

StiR PE-punten
Aan de Training Teamcoaching en Groepsdynamica zijn door de StiR 6 PE-punten toegekend. Je kunt deze opleiding gebruiken voor je PE-punten bij je herregistratie.

Schoolleidersregister PO erkend
Deze training is geaccrediteerd bij het Schoolleidersregister PO onder het professionaliseringsaanbod herregistratie met 20 punten en kun je gebruiken voor je herregistratie.
Om hiervoor in aanmerking te komen moet je ook voldoen aan extra en aanvullende voorwaarden voor het afronden van de opleiding. Hieraan zijn ook extra kosten verbonden. Neem hiervoor contact op met ons secretariaat.

Erkenningen van Blankestijn & Partners

CEDEO erkend
De open opleidingen van Blankestijn & Partners zijn CEDEO erkend, op basis van een klanttevredenheidsonderzoek onder oud-deelnemers.

CRKBO geregistreerd
Blankestijn & Partners is CRKBO geregistreerd, waardoor wij sommige opleidingen BTW vrij kunnen aanbieden.

UWV-Scholingspartner
Blankestijn & Partners is scholingspartner van het UWV. Hierdoor kun je deze opleiding vergoed krijgen in het kader van je re-integratie.

 Gratis download

E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches

Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel

Download e-book
E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches