Methodiek: Nabespreken van Oefeningen

Hoe zorg je ervoor dat het nabespreken van ervaringen uit opdrachten en oefensituaties niet verzandt in eindeloos verhalen vertellen? Hoe zet je de leerenergie op scherp? 

Methodiek Nabespreken van Oefeningen

De nabespreking van een oefening vraagt doorgaans het meeste vakmanschap van de trainer. Hoe zet je praten om in leren? Hoe creëer je in zo’n kort mogelijke tijd zoveel mogelijk leermomenten?

Wees doelgericht

Gebruik het doel van de oefening als leidraad voor je interventies. Is de ontstane discussie uitermate relevant in het kader van het doel van de oefening? Laat hem dan vooraf lopen, ook al kost het extra tijd. Worden zijpaden aangesneden? Kap dan direct af met verwijzing naar het doel.

Bereid je nabesprekingvragen voor

Denk in de voorbereiding van je training na over de nabesprekingsvragen. Waar wil je dat de nabespreking over gaat? Wat is de toegevoegde waarde van de plenaire nabespreking ten opzichte van de besprekingen in de subgroepen?

Deze methodiek effectief leren begeleiden?

Vergroot je impact als trainer!

Ontdek onze NOBTRA erkende opleidingen waarin je de kneepjes van het trainersvak leert en je persoonlijke impact als trainer vergroot.

Deze methodiek effectief leren begeleiden?

 

Let op de groepsenergie

Als de nabespreking te lang duurt en niet meer boeiend/leerzaam genoeg is, zakt de energie in de groep. Dit kunt je non-verbaal waarnemen. Zet tempo als je deelnemers weg beginnen te zakken. Twijfelt je of je moet afkappen? Kijk dan eens hoe je deelnemers er bij zitten.

Maak de koppeling met de praktijk

Laat je deelnemers reflecteren op hun leerervaringen in relatie tot hun werkpraktijk. Wat nemen ze mee en wat gaan ze wanneer toepassen?

Ontwikkelingspunt voor jou als trainer

Met welke tip kun jij het leerrendement van je nabesprekingen vergroten? Pas deze tip toe in je volgende training.

Meer leren?
Wil je leren hoe je deelnemers maximaal kunt laten leren tijdens oefeningen? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleiding:

Kom kennismaken met onze visie en werkwijze in de gratis introductie workshop Trainen met het Stermodel.

Meer tools voor trainers, coaches en teamcoaches

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en e-learnings voor coaches, trainers en teamcoaches.

 

Relevante artikelen

Meer artikelen

Gratis download

E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches

Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel

Download e-book
E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches