Train de Trainer Programma: voordelen en aanpak

Een inspirerend Train de Trainer Programma zorgt voor een groter leerrendement in de trainingen van je organisatie. Lees meer!


Train de Trainer

Wat is de toegevoegde waarde van een Train de Trainer Programma voor jouw organisatie, en wat is Train de Trainer?
In veel organisaties is specifieke kennis en ervaring opgebouwd, die waardevol is voor collega’s en klanten. Wanneer de inhoudelijke vakspecialisten en de door de wol geverfde ervaringsdeskundigen hun expertise en vaardigheden gaan overdragen, kan dit de organisatie in sneltreinvaart verrijken.

Een Train de Trainer Programma ondersteunt de vakspecialisten en ervaringsdeskundigen bij hun nieuwe rol als trainer met een passende Train de Trainer Opleiding, waardoor het leerrendement van de interne training sterk vergroot. Een Train de Trainer Programma kan gericht zijn op de didactiek en trainersvaardigheden voor kennisoverdracht en/of op trainersvaardigheden voor het aanleren van nieuwe vaardigheden en gedrag. Een duurzaam Train de Trainer Programma zorgt tevens voor blijvende groei en ontwikkeling van de trainers, bijvoorbeeld in de vorm van intervisie, supervisie of themabijeenkomsten.

train de trainer programma

Een Train de Trainer Programma geeft kennisoverdracht met resultaat in de praktijk

Vanuit hun passie voor het vak dragen veel inhoudelijk deskundigen hun kennis vol enthousiasme over in veel te lange powerpoint presentaties. Ze overladen hun deelnemers met een overdaad aan kennis, zonder dat de deelnemers ook maar even de tijd krijgen om deze kennis werkelijk tot zich te nemen.
In een krachtig Train de Trainer Programma ontwikkelen de inhoudelijk deskundigen zich tot professionele trainers, doordat ze oog krijgen voor het leerproces van hun deelnemers. Ze leren stilstaan bij en omgaan met vragen als:

 • Welke kennis hebben de deelnemers nodig in hun werkpraktijk en welke niet (het minder is meer principe)?
 • Hoe kun je de koppeling tussen de aangeboden kennis en de toepassing in de werkpraktijk al tijdens de training maken?
 • Hoe krijg je de groep actief in de leerstand?
 • Hoe zorg je voor een afwisselend en interactief trainingsprogramma met een grote transfer naar de praktijk?

Een goede vakspecialist is niet automatisch ook een goede trainer. Een succesvol Train de Trainer Programma voorziet in een inspirerende Train de Trainer opleiding om de vakinhoudelijk deskundigen professioneel op te leiden voor hun nieuwe rol als trainer. Je kunt ook inspiratie opdoen in mijn Train de Trainer Boeken ‘Impact als trainer’ en ‘Trainen met hart en ziel’.

train de trainer programma

Een Train de Trainer Programma haalt meer uit praktijkoefeningen

Veel vakgerichte vaardigheden worden ingeoefend aan de hand van zorgvuldig ontwikkelende praktijksimulaties. Vanuit hun vakkennis en praktijkervaring gaat de voorbereidingstijd en energie van de trainers doorgaans naar de inhoud en details van de praktijkcasuïstiek. En heel veel minder naar het leerproces en de leerdoelen van de deelnemers, of naar het opzetten en begeleiden van een effectief trainingsprogramma met maximaal leerrendement.
Door het ontbreken van gedegen trainersvakmanschap wordt in deze trainingsopzet veel minder leerrendement gerealiseerd dan mogelijk is in dezelfde tijd. En de kracht van het werken met praktijksimulaties wordt veel minder benut. In een gedegen Train de Trainer Programma leren de trainers bijvoorbeeld:

 • Een gevarieerd trainingsprogramma opbouwen met het Train de Trainer Model de Programmeerkristal, zodat theorie en het inoefenen van deelvaardigheden het leerrendement van de (vaak dure) praktijkoefeningen sterk vergroten.
 • Werken met korte tussentijdse time-outs, waardoor deelnemers de feedback direct kunnen toepassen in de volgende oefenronde.
 • Geven van opbouwende en leerrijke feedback, gekoppeld aan persoonlijke leerdoelen.
 • Creëren van een veilig en uitdagend leerklimaat en weerstand omzetten in een actieve leerstand.

Een Train de Trainer Programma waarin de trainers leren om medewerkers en klanten nieuwe vaardigheden en gedrag aan te leren, vraagt meer trainersvakschap dan alleen het overdragen van kennis. Daarom maken wij een Train de Trainer Opleiding op maat voor de trainers van jouw organisatie.

train de trainer programma

Train de Trainer Programma’s met Ziel en Zakelijkheid

De Train de Trainer Programma’s van Blankestijn & Partners worden altijd gegeven vanuit onze drie Train de Trainer Principes:

 • Beheers je trainerscompetenties
 • Wees als trainer zelf je belangrijkste trainingsinstrument
 • Train in verbinding met de werkpraktijk in de organisatie

Hierdoor kenmerken onze Train de Trainer Opleidingen zich door een persoonlijke en resultaatgerichte aanpak met een grote transfer naar de praktijk. Wij noemen dit met ziel en zakelijkheid.

In mijn Train de Trainer Boeken ‘Impact als trainer’ en ‘Trainen met hart en ziel’ vind je meer inspiratie over het trainersvakmanschap.

Advies voor een krachtige Train de Trainer Opleiding van Blankestijn & Partners

Wij denken graag met je mee in het realiseren van een inspirerende en resultaatgerichte Train de Trainer Opleiding voor jouw organisatie. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Je kunt ook met ons kennis maken op onze gratis Train de Trainer Workshop Trainen met het Stermodel.

Meer over onze kwaliteit

Nieuwsgierig naar meer over onze kwaliteit? Lees dan:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en artikelen op onze Kennisbank voor coaches, trainers en teamcoaches.

Toolbox voor coaches, trainer en teamcoaches

Meer tools vind je op onze kennisbank onder de Toolbox voor trainers, coaches en teamcoaches. Zoals:

Onze opleidingen

Zoek je een opleiding waarin je meer leert over (team)coachen of (team)trainen? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:

 

Meer weten over dit onderwerp?

We hebben regelmatig nieuwe blogs, nieuws en tips.

Volg ons op social media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Relevante artikelen


Onderwerpen

  Praat mee

  Om SPAM op mijn blog te voorkomen dien je eerst onderstaande in te vullen voordat je kunt reageren. Hopelijk blijf je geïnspireerd om je reactie te plaatsen!