Methodiek: Vier Keuzes van de Teamcoach / Teamtrainer

Als teamcoach / teamtrainer krijg je te maken met diverse dilemma’s die vragen om een interventiekeuze. Ik noem hier vier veelkomende gedragskeuzes.

Methodiek Vier Keuzes van de Teamcoach Teamtrainer

Inhoud of interactie

Bij inhoudelijke discussies in het team gaat de  teamcoach / teamtrainer gemakkelijk faciliteren er een inhoudelijk goed besluit komt. De taak van de teamcoach / teamtrainer is echter het blootleggen van de interactiepatronen. De interventies op metaniveau vertragen doorgaans het tot stand komen van inhoudelijke resultaten.

Communicatie via de teamcoach / teamtrainer of de teamleden

Wanneer je als teamcoach / teamtrainer intervenieert in het communicatieproces is de kans groot dat jij de centrale persoon in de communicatie wordt. Jouw harde werken houdt de gewoontepatronen tussen de teamleden onderling onder de mat. Als teamcoach / teamtrainer is het daarom effectiever om te zorgen dat de teamleden met elkaar in gesprek gaan.

Deze methodiek effectief leren begeleiden?

Verdiep je impact als teamcoach!

Leer teams groepsdynamisch en systemisch coachen op boven- en onderstroom, werk diepgaand aan je dienende plek als teamcoach.

Deze methodiek effectief leren begeleiden?

 

Hier-en-nu of programma

Door je interventies als teamcoach / teamtrainer te richten op de interactie tussen de teamleden, ontvouwen zich ter plekke de gewoontepatronen die het team ook in de dagelijkse praktijk kent. Dit soort hier-en-nu situaties kun je niet inplannen in uw programma, maar: Wat zich in het hier-en-nu voordoet is  leerzamer dan welk programma ook.

Probleem tussen teamleden of teamprobleem

Het gebeurt nogal eens in teams dat twee mensen lastig met elkaar samenwerken. Meestal heerst in het team de overtuiging dat die twee dat samen eindelijk eens moet oplossen.
In teamcoaching / teamtrainring kijk je echter naar het gehele team, en hoe ze met elkaar het patroon in de samenwerking in stand houden. Het probleem van twee mensen is dus ieders probleem!

Ontwikkelingspunt voor jou als Teamcoach / Teamtrainer

Welk dilemma vind jij het lastigst om mee om te gaan als teamtrainer? Maak ik je komende teamtraining minstens twee keer een andere gedragskeuze in dit dilemma. Evalueer het effect op het leren in het team.

Meer leren?
Wil je leren hoe je interactiepatronen effectief bespreekbaar maakt? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:

Kom kennismaken met onze visie en werkwijze in de gratis introductieworkshop Systemisch Teamcoachen.

Meer tools voor trainers, coaches en teamcoaches

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en e-learnings voor coaches, trainers en teamcoaches.

 

Relevante artikelen

 • De vier interventieniveaus in teamcoaching

  Voor een effectieve samenwerking is het noodzakelijk dat er gecommuniceerd wordt op vier communicatieniveaus: inhoud, procedure, interactie en…

 • De 4 gedragskeuzes van een teamcoach

  Het gedragsniveau het meest concrete en zichtbare niveau van het Stermodel dat uiteindelijk bepalend is voor de impact die…

 • Het Stermodel in Teamcoaching

  In dit blog geef in je praktische aanwijzingen hoe je de zes ontwikkelingsniveaus van het Stermodel kunt gebruiken…

 • De magische en dienende plek van de teamcoach

  Wanneer je als teamtrainer / teamcoach bewust omgaat met de plek van waaruit je het team begeleidt, wordt…

Meer artikelen

Gratis download

E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches

Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel

Download e-book
E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches