Samenwerken met verschillende persoonlijkheden

Mensen zitten verschillend in elkaar, ze denken anders, reageren anders, communiceren anders. Dat maakt samenwerken leuk én lastig. Leuk omdat je elkaar aanvult, lastig omdat de verschillen kunnen polariseren. In dit artikel geef ik je een aantal praktische communicatietips om de samenwerking te verbeteren.


Tips om beter samen te werken met behulp van de MBTI-indeling

Hoe kun je effectief samenwerken met iemand die heel anders in elkaar zit dan jij?

Carl Jung onderscheidde een aantal persoonlijkheidstypes en Isabel Briggs Myers en Katharine Briggs vertaalden deze naar de persoonlijkheidstest MBTI (Myers Briggs Type Indicator). De MBTI-indeling in zestien persoonlijkheidstypes is wat mij betreft een zeer bruikbaar hulpmiddel om uw communicatie met andere persoonlijkheidstypes te verbeteren.

De MBTI-indeling in zestien persoonlijkheidstypes is gebaseerd op vier dimensies. In dit artikel beschrijf ik in een notendop twee van deze dimensies en geef ik enkele tips om beter samen te werken

Dimensie 1: Extravert versus introvert

Extraverte persoonlijkheden zijn graag ‘onder de mensen’, hebben een groot sociaal netwerk en zijn non-verbaal vaak expressief en dynamisch.

Introverte mensen werken bij voorkeur rustig in hun eentje op een kamer, willen rustig kunnen nadenken over nieuwe voorstellen en komen non-verbaal gesloten(er) over.

Tips om beter samen te werken voor extraverte en introverte persoonlijkheden

 • Ben je extravert en werk je samen met een introvert persoon?
  Sta dan bij jezelf op de rem qua expressie, spreektempo en ruimte innemen. Voer het gesprek voor je eigen gevoel overdreven rustig en aandachtig.
 • Voor de introverte persoon geldt uiteraard het omgekeerde advies:
  maak je non-verbale gedrag groter en ruimer, maak (oog)contact en breng je enthousiasme over.

Dimensie 2: Denkers versus voelers

Deze dimensie zorgt in de dagelijkse werkpraktijk voor vele oordelen over en weer.

Zo vinden de voelers dat de denkers koel, afstandelijk en ongevoelig zijn. De denkers op hun beurt vinden de voelers emotioneel, onlogisch en zwak.

Denkers doen tijdens de samenwerking graag een stap naar achteren, zodat ze goed kunnen analyseren wat er aan de hand is. Ze hebben overzicht, waarderen logica en zijn streng doch rechtvaardig.

Voelers doen tijdens de samenwerking graag een stap naar voren, waardoor ze haarfijn aanvoelen wat er bij anderen aan de binnenkant speelt. Ze zijn relatiegericht, houden van harmonie en zijn altijd bereid om persoonlijke uitzonderingen te maken op de geldende regels.

Tips om beter samen te werken voor voelers en denkers

 • Ben je een denker en werk je samen met een voeler?
  Neem dan tijd om te investeren in de relatie, en kom voor je eigen gevoel extreem laat tot het doel van jullie gesprek. Wees nieuwsgierig hoe het met de ander persoonlijk gaat en geef waar mogelijk gevoelsreflecties.
 • Wanneer je als voeler met een denker samenwerkt
  is het aan te raden om jezelf te dwingen om je gevoel om te zetten in argumenten. Gebruik objectieve feiten in je betoog en verwoord je mening heel concreet. Je zult versteld staan hoe beïnvloedbaar de ander is.

Wil jij nog beter leren samenwerken met andere persoonlijkheden?

Blankestijn & Partners biedt verschillende opleidingen om je vaardigheden als (team)coach of trainer te vergroten. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

 

Meer weten over dit onderwerp?

We hebben regelmatig nieuwe blogs, nieuws en tips.

Volg ons op social media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Relevante artikelen

 • Wat is een persoonlijk procestrainer?

  Silvia neemt je mee in de wereld van een persoonlijk procestrainer. Ze legt je uit hoe een persoonlijk…

 • Hoe word je Trainer van het Jaar?

  Silvia Blankestijn beschrijft haar visie op hoogwaardig trainersvakmanschap, gebaseerd op 3 pijlers. Haar visie werd door de NOBTRA-jury…

 • Effectief begeleiden van gedragsverandering

  Er wordt vaak erg gemakkelijk gepraat over gedragsverandering. Maar in de praktijk vraagt het om (bege)leiding, die niet…

 • Vijf vuistregels voor effectief onderhandelen

  Veel mensen associëren onderhandelen met winnen of verliezen. Hoe kun je hard zijn zonder onaardig te worden? Hoe…


Onderwerpen

  Praat mee

  Om SPAM op mijn blog te voorkomen dien je eerst onderstaande in te vullen voordat je kunt reageren. Hopelijk blijf je geïnspireerd om je reactie te plaatsen!