Persoonlijke Ontwikkeling: Contactgericht of Doelgericht?

De kwaliteiten contact- en doelgerichtheid zijn de basiskwaliteiten voor het trainerschap. Een training is een doelgerichte interventie waarbij contact tussen trainer en deelnemers een belangrijke voorwaarde is.

Persoonlijke Ontwikkeling Contactgericht of Doelgericht

De basis voor een effectief leertraject

De meeste trainingen zijn gericht op het realiseren van een omschreven gedragsverandering die zichtbaar wordt in de (werk)praktijk. Voor het realiseren van dit doel is een veilige groepssfeer nodig, die ontstaat in het contact tussen trainer en deelnemers.

Doelgerichtheid (vastgelegd in het leercontract) en het bouwen aan het leercontact geven te samen een basis voor een effectief leer- en ontwikkelingstraject.

De valkuil van contactgericht

Veel trainers zijn sociale dieren en heel sterk in het contact. Ze stellen hun deelnemers op hun gemak en geven ruimte voor zelfonthulling.

Hun valkuil is dat de sfeer zo gezellig wordt dat er veel gepraat wordt zonder dat het met leren en ontwikkelen te maken heeft.

De trainer als belangrijk trainingsinstrument

Vergroot je impact als trainer!

Ontdek onze NOBTRA erkende opleiding waarin je een krachtig trainingsinstrument wordt door professionele en persoonlijke ontwikkeling.

De trainer als belangrijk trainingsinstrument

De valkuil van doelgericht

Aan de andere kant zijn er trainers die te veel doorslaan in de doelgerichtheid. Ze bouwen te weinig aan de bedding en veiligheid in de groep, waardoor de deelnemers zich niet durven te openen om te leren.

Ondanks de doelgerichtheid worden de trainingsdoelen hierdoor niet gehaald.

Zelfreflectie

  • Ben jij als trainer meer contactgericht of meer doelgericht? Hoe zou je 100 punten verdelen tussen beide kwaliteiten?
  • Maak een kernkwadrant voor jezelf als trainer met deze twee kwaliteiten als vertrekpunt. Wat is jouw valkuil en voor welk type deelnemers ben je allergisch?
  • Wat is je belangrijkste belemmering om je uitdaging verder te ontwikkelen? En welke hulpbron kun je hierbij inzetten?

Ontwikkelingspunt voor jou als trainer

Maak een eenvoudig actieplan om daadwerkelijk te groeien in je uitdaging in het kernkwadrant. Wees er alert op dat je je hulpbronnen (in jezelf en/of in je omgeving) mobiliseert om je actieplan te realiseren.

Meer leren?
Wil je je contactgerichtheid en doelgerichtheid als trainer verder ontwikkelen? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleiding:

Kom kennismaken met onze visie en werkwijze in de gratis introductie workshop Trainen met het Stermodel.

Meer tools voor trainers, coaches en teamcoaches

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en e-learnings voor coaches, trainers en teamcoaches.

 

Relevante artikelen

Meer artikelen

Gratis download

E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches

Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel

Download e-book
E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches