Effectief begeleiden van gedragsverandering

Er wordt vaak erg gemakkelijk gepraat over gedragsverandering. Maar in de praktijk vraagt het om (bege)leiding, die niet alleen gericht is op het aanleren van nieuwe vaardigheden, maar ook op onderliggende belemmeringen en krachtbronnen. Bij Blankestijn & Partners leren we u daarom gedragsverandering begeleiden aan de hand van het Stermodel van de zes ontwikkelingsniveaus.


Groei

‘Je moet in dat gesprek duidelijker zijn over wat jij belangrijk vindt.’, ‘We gaan binnen onze organisatie vraaggerichter werken’. Er wordt vaak erg gemakkelijk gepraat over gedragsverandering.

Op afstand is het helder wat er moet gebeuren; van de betrokkene(n) vraagt het om hun gewoontegedrag (ten dele) los te laten, om hun comfortzone te verlaten en het bibbergebied van nieuw gedrag te betreden.

Ga verder dan alleen de nieuwe vaardigheid begeleiden

Dit vraagt om (bege)leiding, die niet alleen gericht is op het aanleren van nieuwe vaardigheden, maar ook op onderliggende belemmeringen en krachtbronnen.

Ik geef hier een korte introductie op deze zes ontwikkelingsniveaus van het Stermodel. In de volgende blogs zal ik de ontwikkelingsniveaus achtereenvolgens uitgebreid behandelen.

Enerzijds gericht op de persoonlijke ontwikkeling van de (bege)leider – trainer, coach, manager, adviseur – en anderzijds op het begeleiden van de gedragsverandering bij anderen.

begeleiden gedragsverandering met behulp van de zes ontwikkelingsniveaus van het stermodel

Het Stermodel

Ontwikkelingsniveau 1: Gedrag

Hierbij gaat het om het aanleren van nieuwe vaardigheden en het oefenen met gedragsalternatieven.

Duidelijk omschreven competenties met concrete gedragsindicatoren zijn hierbij een bruikbare hulpbron. Gedrag is uiteindelijk het zichtbare niveau waar de verandering daadwerkelijk plaatsvindt.

Ontwikkelingsniveau 2: Omgeving

De mensen in je omgeving reageren op je gedrag, niet op je intenties.

Letten op de reacties van anderen is dan ook van belang voor je eigen groei en ontwikkeling. Wanneer je onderzoekt hoe je de lastige of negatieve reacties kunt beïnvloeden, ligt het beginpunt weer bij jezelf. Welke spiegel krijg je van jouw omgeving als zij niet op jou reageren zoals je zou willen? Wat heb je dan te leren?

Ontwikkelingsniveau 3: Mentaal

Collectieve overtuigingen zitten vaak diep verankerd in de cultuur van de organisatie. Hierop interveniëren heeft grote impact op het krachtenveld van het veranderproces.

Ontwikkelingsniveau 4: Emotioneel

Emoties horen onlosmakelijk bij veranderprocessen.

Vervolgopleiding Persoonlijk Proces Trainer

NOBTRA-erkende opleiding

Verdiep je vakmanschap als vaardigheidstrainer, en leer coachend trainen in persoonlijke en leiderschapsontwikkeling.

 

Uit onderzoek van Metselaar en Cozijnsen (Van weerstand naar veranderbereidheid) blijkt dat emotionele beweegredenen een grote invloed hebben op de veranderbereidheid van managers.

Dit is misschien wel het meest onderbelichte niveau bij cultuurveranderingtrajecten. Een niveau dus waar veel winst te boeken valt met vakkundige begeleiding.

Ontwikkelingsniveau 5: Fysiek

Wanneer mensen stress en spanning ervaren, zet dat zich vaak vast in het lichaam. Dit kan uiteindelijk leiden tot fysieke klachten en ziekte.

In een eerder stadium is het van belang om bewust te zijn van lichamelijke signalen en deze te gebruiken als hulpbron bij het maken van keuzes en het verkennen van grenzen, mogelijkheden en ambities.

Het fysieke niveau is een krachtig en confronterend interventieniveau, waar extra zorgvuldig mee omgegaan dient te worden.

Ontwikkelingsniveau 6: Zingeving

Het zingevingniveau kan een krachtige innerlijke motivatie zijn voor de gewenste gedragsverandering, of juist een onoverkomelijke belemmering.

Daarom is het zaak bij een belangrijk gedragsveranderingtraject aansluiting te zoeken bij de intrinsieke drijfveren en kernwaarden van de individuele medewerkers en de organisatie als geheel.

Collectieve zingeving geeft verbinding en vormt een krachtige motor voor het realiseren van de organisatiedoelstellingen.

Meer over Effectief begeleiden van gedragsverandering

Nieuwsgierig naar meer inspiratie, kennis en praktische handvatten voor trainen? Lees dan:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en artikelen op onze Kennisbank voor coaches, trainers en teamcoaches.

Toolbox voor coaches, trainer en teamcoaches

Meer tools vind je op onze kennisbank onder de Toolbox voor trainers, coaches en teamcoaches. Zoals:

Opleidingen over Effectief begeleiden van gedragsverandering

Zoek je een opleiding waarin je meer leert over Effectief begeleiden van gedragsverandering? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:

Meer over Boven- en onderstroom

Nieuwsgierig naar meer inspiratie, kennis en praktische handvatten voor Boven- en onderstroom? Lees dan:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en artikelen op onze Kennisbank voor coaches, trainers en teamcoaches.

Toolbox voor coaches, trainer en teamcoaches

Meer tools vind je op onze kennisbank onder de Toolbox voor trainers, coaches en teamcoaches. Zoals:

Opleidingen over Boven- en onderstroom

Zoek je een opleiding waarin je meer leert over Boven- en onderstroom? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:

Meer weten over dit onderwerp?

We hebben regelmatig nieuwe blogs, nieuws en tips.

Volg ons op social media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Relevante artikelen


Onderwerpen

    Praat mee

    Om SPAM op mijn blog te voorkomen dien je eerst onderstaande in te vullen voordat je kunt reageren. Hopelijk blijf je geïnspireerd om je reactie te plaatsen!