Vier niveaus van zelfreflectie voor coaches en trainers

In dit artikel introduceer ik vier niveaus van zelfreflectie voor trainers en coaches. De niveaus zijn geïnspireerd op de vier Europese accreditatieniveaus voor coaches en op het Stermodel van de zes ontwikkelingsniveaus van Blankestijn & Partners.


zelfreflectie voor coaches

Waarom is zelfreflectie voor coaches en trainer belangrijk?

Zelfreflectie voor coaches en trainers is een competentie die een fundament legt voor groei en ontwikkeling. Kritisch kijken naar je eigen handelen als trainer of coach maakt dat je je voortdurend blijft ontwikkelen in de vakgerelateerde competenties én in je persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor groeit je impact als coach/trainer op de ontwikkeling van je coachees of deelnemers. Niet voor niets hebben zowel de NOBTRA als de NOBCO zelfreflectie hoog in het vaandel.

In dit artikel introduceer ik vier niveaus van zelfreflectie voor coaches en trainers. De niveaus zijn geïnspireerd op de vier Europese accreditatieniveaus voor coaches en op het Stermodel van de zes ontwikkelingsniveaus van Blankestijn & Partners.

zelfreflectie voor coaches

Reflectieniveau 1: gedrag en omgeving

Het basisniveau van zelfreflectie voor coaches en trainers gaat over het bewustzijn van je eigen handelen en het waarnemen van het effect hiervan op je coachee of deelnemers.

  • Wat doe je (niet)? Het gaat om je verbale en non-verbale gedrag.
  • Hoe reageert je deelnemer of coachee op je interventie? Welke spiegel houdt hij je hiermee voor? Kies je bewust je volgende interventie? Wat pas je aan in je non-verbale communicatie?

Reflectieniveau 2: emotionele, mentale en fysieke patronen

Hierbij gaat het over het onderzoeken van de onderliggende patronen die je gedrag sturen, zoals mechanismen van (tegen)overdracht, reddersbehoeften, persoonlijke allergieën en valkuilen. Maar ook het versterken van jezelf als trainers- of coachingsinstrument is een belangrijk aandachtspunt.

Reflectieniveau 3: diepe patronen en verbanden

Dit senior reflectieniveau voor coaches en trainers vraagt een diepe analyse van je handelen in het hier-en-nu. Je legt verbanden tussen je huidige functioneren als coach/trainer en je levensgeschiedenis, en onderzoekt je positie binnen de systemen waar je mee te maken hebt. Je reflecteert op vragen als:

Coach Opleiding: Coachen met Ziel en Zakelijkheid

Coachen op de boven- én onderstroom!

Je leert een palet aan verdiepende en resultaatgerichte coaching methodieken en werkt intensief aan je persoonlijke ontwikkeling als coach.

NOBCO en LVSC erkende opleiding

Coach Opleiding: Coachen met Ziel en Zakelijkheid

  • Welke boodschappen van vroeger beïnvloeden mijn handelen als trainer/coach?
  • Welke rol had ik vroeger binnen de systemen waar ik deel van uit maakte en welke parallellen zie ik met mijn huidige rol en positie?
  • Hoe worden mijn ‘rode knoppen’ bestuurd door ervaringen uit het verleden?

Reflectieniveau 4: bijdrage aan trainers-/coachvak

Wanneer vanuit het oude gildebeeld het meesterschap is bereikt, is de tijd rijp om je zelfreflectie uit te breiden naar jouw bijdrage aan het vak. Je breidt je toegevoegde waarde uit buiten je eigen klanten en opdrachten.

Zelfreflectie is een integraal deel van onze opleidingen

Tijdens onze opleidingen wordt veel aandacht besteed aan zelfreflectie, zodat je een coach/trainer kan worden met impact! Kijk snel of deze opleidingen van Blankestijn & Partners bij jou passen!

Of meld je aan voor onze gratis introductie workshops.

Meer weten over dit onderwerp?

We hebben regelmatig nieuwe blogs, nieuws en tips.

Volg ons op social media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Relevante artikelen


Onderwerpen

    Praat mee

    Om SPAM op mijn blog te voorkomen dien je eerst onderstaande in te vullen voordat je kunt reageren. Hopelijk blijf je geïnspireerd om je reactie te plaatsen!