Persoonlijke Ontwikkeling: De Energie van de Trainer

Hoeveel energie stop je als trainer van jezelf in de groep en hoeveel energie mobiliseer je in de groep? De uitstraling en energie waarmee jij als trainer voor de groep staat, heeft direct zijn weerslag op de groepsenergie.

Persoonlijke Ontwikkeling De Energie van de Trainer

Wat is jouw trainersenergie?

Ben je energiek en dynamisch, dan zal er al snel een levendige groepssfeer ontstaan. Ben je rustig en introvert dan zal de groepssfeer ook rustiger en naar binnen gekeerd zijn. Geen van beide is goed of slecht: je bereikt alleen een ander effect.

Leiding geven aan een groep vraagt power en energie. Het is erg prettig  wanneer je als trainer in staat bent om je verhaal boeiend over te brengen en deelnemers vol enthousiasme te motiveren voor een oefening.

Daarnaast gaat leidinggeven aan de groep ook over het sturing geven aan zelfreflectie. Je nodigt je deelnemers uit om te kijken naar hun sterke en zwakke punten in hun functioneren, naar hun belemmeringen en hun hulpbronnen om hun persoonlijke effectiviteit te versterken.

 • Hoe zou je jouw trainersenergie karakteriseren?

De trainer als belangrijk trainingsinstrument

Vergroot je impact als trainer!

Ontdek onze NOBTRA erkende opleiding waarin je een krachtig trainingsinstrument wordt door professionele en persoonlijke ontwikkeling.

De trainer als belangrijk trainingsinstrument

Entertrainen versus introspectie

Bij het werken met de groep gaat het om een effectieve balans tussen entertrainen en het mobiliseren van introspectie. Niet alleen je persoonlijke stijl, maar ook het leerproces dat je wilt faciliteren is hierbij leidend. Over het algemeen geldt: hoe dieper het persoonlijke proces dat je bij de deelnemers wilt faciliteren, hoe meer je moet oppassen met te veel entertrainen. De balans schuift dan op naar meer sturen op zelfreflectie.

De vaardigheidstrainer zal over het algemeen beide kwaliteiten voluit moeten kunnen inzetten.

Zelfreflectie

 • Ben jij meer een entertrainer of een trainer gericht op introspectie? Hoe zou je 100 punten verdelen tussen beide kwaliteiten?
 • Maak een kernkwadrant voor jezelf als trainer met deze twee kwaliteiten als vertrekpunt. Wat is jouw valkuil en voor welk type deelnemers ben je allergisch?

Ontwikkelingspunt voor jou als trainer

Leg je kernkwadrant in vier A4-tjes op de grond en beeld de verschillende kwadranten non-verbaal uit. Wat moet jij in je houding veranderen om vanuit je valkuil in je uitdaging te stappen? Zet deze houding minimaal drie keer in tijdens je volgende training en evalueer het effect op het leren in de groep.

Meer leren?
Wil je jouw trainersenergie bewust leren inzetten ten dienste van het leerproces van je deelnemers? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:

Kom kennismaken met onze visie en werkwijze in de gratis introductie workshop Trainen met het Stermodel.

Meer tools voor trainers, coaches en teamcoaches

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en e-learnings voor coaches, trainers en teamcoaches.

 

Relevante artikelen

 • NOBTRA erkend Trainer Worden?

  Je wordt gemakkelijk Trainer NOBTRA met de Post-HBO Trainer Opleiding Trainen met Ziel en Zakelijkheid van Blankestijn &…

 • 5 tips om een goede trainer te worden

  5 tips om met impact te trainen in communicatie en management vaardigheidstrainingen

 • Zijn vrouwen betere trainers dan mannen?

  Een trainer mag niet soft of betuttelend zijn, maar ook niet bot of egocentrisch. Hebben vrouwen dan toch…

 • Train de Trainer Model: de Programmeerkristal

  Uitleg en voorbeeldprogramma voor het toepassen van het Train de Trainer Model de Programmeerkristal voor het ontwikkelen van…

Meer artikelen

Gratis download

E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches

Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel

Download e-book
E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches