Zijn vrouwen betere trainers dan mannen?

Een trainer mag niet soft of betuttelend zijn, maar ook niet bot of egocentrisch. Hebben vrouwen dan toch de beste papieren voor het trainerschap?


Blankestijn & Partners

Zijn vrouwen betere trainers dan mannen? In alle meer ‘mensgerichte’ of sociale beroepen vind je meer vrouwen dan mannen.

Vrouwen hebben meer empathie

Vrouwen hebben over het algemeen meer inlevingsvermogen en empathie. Ze kunnen deelnemers op hun gemak stellen door hun persoonlijke aandacht en daarmee een veilig leerklimaat creëren.

Zijn vrouwen hierdoor van nature betere trainers dan mannen? Of zijn ze juist te soft of te betuttelend?

Mannen kunnen confronteren

Deelnemers moeten immers ook uitgedaagd worden, een stevige confrontatie krijgen en aangesproken worden op hun eigen verantwoordelijkheid. Trainersaspecten waar mannen beter in zijn?

Vrouwelijke kwaliteiten vs. mannelijke kwaliteiten

Stel je voor dat twee trainers (een vrouw en een man) samen een training verzorgen:

  • De vrouw kan goed contact maken en geeft aandacht aan de emoties die leven bij de deelnemers, maar ze is niet doel- en resultaatgericht.
  • De man is gericht op de inhoud van de training en de te realiseren doelstellingen, maar is afstandelijk in de omgang met de deelnemers.

Tijdens een praktijktraining in mijn opleiding ‘Trainen met ziel en zakelijkheid’ was dit ongeveer de situatie. In de schriftelijke evaluatie door de deelnemers werd de vrouw aanzienlijk hoger gewaardeerd dan de man; een 8 ten opzichte van een 6. Is de vrouw daarmee ook daadwerkelijk een betere trainer?

Erkenningen Post-HBO Trainer Opleiding: Trainen met Ziel en Zakelijkheid

NOBTRA, Post-HBO, CRKBO, CEDEO

De Post-HBO Trainer Opleiding: Trainen met Ziel en Zakelijkheid is Post-HBO geregistreerden NOBTRA erkend. Als opleidingsinstituut zijn wij CEDEO erkend en CRKBO geregistreerd.

Erkenningen Post-HBO Trainer Opleiding: Trainen met Ziel en Zakelijkheid

Trainen is doelgerichte begeleiding

In mijn visie is trainen een doelgerichte begeleiding, doorgaans gericht op het realiseren van daadwerkelijke gedragsverandering in de (werk)praktijk.

Om als trainer met je deelnemers te mogen werken aan het doorbreken van een stukje gewoontegedrag is empathie, persoonlijke aandacht, verbinding en een open en veilig leerklimaat noodzakelijk. En vanuit deze bedding dient er doelgericht geleerd te worden. Dit vraagt naast empathie ook structuur, daadkracht en confrontatie.

Een mix van mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten

Dat vind ik nou een van de leuke aspecten van het trainersvak: het vraagt zowel vrouwelijke als mannelijke kwaliteiten, yin en yang verenigd in een persoon.

Elke trainer heeft hierbij zijn eigen mix aan kwaliteiten; dat geeft kleur aan zijn eigenheid. Daarnaast kan elke trainer ook bij zichzelf nagaan in hoeverre zijn mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten met elkaar in balans zijn, en welk effect dit heeft op het leerklimaat dat hij of zij creëert in de trainingsgroep. Dat zegt iets over je persoonlijke kracht en over je ontwikkelpunten.

Wanneer komt welke kwaliteit het best tot zijn recht?

Wanneer de training is gericht op het overdragen van vakinhoudelijke kennis, kan een accent op meer mannelijke kwaliteiten als structuur, dynamiek en ‘entertrainen’ een voordeel zijn.

Een training gericht op persoonlijke ontwikkeling vraagt in verhouding om meer vrouwelijke kwaliteiten; bij dit type trainingen zijn de vrouwelijke collega’s dan ook ruimschoots in de meerderheid. En trainingen die zich meer richten op ‘hard skills’ als verkooptechnieken kunnen zich juist verheugen op een meerderheid aan mannen.

Conclusie: Zijn vrouwen betere trainers dan mannen?

Dus ook al vraagt het trainersvak mijns inziens om een mix aan vrouwelijke en mannelijke kwaliteiten, ‘de effectieve trainersbalans tussen yin en yang’ bestaat volgens mij niet. Deze is afhankelijk van het type training, en ook van de doelgroep en de beoogde leerresultaten.

Daarnaast blijft trainen mensenwerk dat begint bij de authenticiteit van de trainer: vrouw óf man met haar of zijn unieke set aan kwaliteiten.

De erkende trainersopleidingen van Blankestijn & Partners

Blankestijn & Partners is er trots op dat wij als enig train de trainer opleidingsinstituut 3 NOBTRA erkende trainersopleidingen aanbieden. Deze opleidingen zijn ontstaan door onze indeling in type trainingen die ieder hun eigen palet vragen aan trainerscompetenties, groepsdynamica en persoonlijke ontwikkeling van de trainer. Onze 3 open train de trainer opleidingen leiden alle 3 naar een NOBTRA erkend diploma.

Kennismaken met onze trainersopleidingen?

  • Kom kennis maken met onze visie en werkwijze tijdens onze gratis workshop ‘Trainen met het Stermodel’. Je bent van harte welkom.
  • Wil je telefonisch advies over welke trainersopleiding past bij jouw ervaring en ambitie, neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee!

 

Meer weten over dit onderwerp?

We hebben regelmatig nieuwe blogs, nieuws en tips.

Volg ons op social media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Relevante artikelen


Onderwerpen

    Praat mee

    Om SPAM op mijn blog te voorkomen dien je eerst onderstaande in te vullen voordat je kunt reageren. Hopelijk blijf je geïnspireerd om je reactie te plaatsen!