Tips om een goede trainer te worden

5 tips om met impact te trainen in communicatie en management vaardigheidstrainingen5 tips om met impact te trainen in communicatie en management vaardigheidstrainingen

Wat is een vaardigheidstrainer?

In dit blog geef ik je 5 tips om je impact als vaardigheidstrainer te vergroten. Een vaardigheidstrainer is er in zijn training op gericht om deelnemers nieuw, effectiever gedrag aan te leren met de daarbij behorende nieuwe vaardigheden. Binnen het Stermodel van de zes ontwikkelingsniveaus traint de vaardigheidstrainer op gedrag en omgevingsniveau. De vaardigheidstrainer geeft training op het gebied van communicatie en managementvaardigheden.

1. Zoek als trainer een effectieve balans tussen ‘entertrainen’ en ‘de groep aan het werk zetten’

Als trainer ben je zelf je belangrijkste trainingsinstrument. Jouw energie, persoonlijke aandacht en doelgerichtheid beïnvloeden de leerhouding en de leeropbrengst bij je deelnemers. Reflecteer daarom op je trainingsstijl en de impact die je hiermee hebt:

 • Hoeveel energie stop jij als trainer in de groep? Wanneer ben je de groep aan het ‘entertrainen’?
 • Wanneer is dit effectief en wanneer niet?
 • Op welke manieren zet jij de groep aan het werk? Wanneer zet je dit in?
 • Wanneer is dit effectief en wanneer niet?

Een vaardigheidstrainer met impact gaat effectief om met ‘het beste van zichzelf aan de groep geven’ en ‘het beste uit de groep halen’.

Gratis workshop Trainersvakmanschap

Maak kennis met onze werkwijze en trainersopleidingen!

Je maakt kennis met een aantal thema's van het trainersvakmanschap en krijgt inzicht in wat onze trainersopleidingen voor jou kunnen betekenen.

Gratis workshop Trainersvakmanschap

Gratis workshop Trainersvakmanschap

2. Gebruik de Programmeerkristal om een trainingsprogramma met impact te ontwikkelen

De Programmeerkristal plaatst de doelen van de training binnen het veranderingstraject van een organisatie. Je trainingsprogramma krijgt impact wanneer je de werkvormen afstemt op de leerstijl en praktijkervaring van de deelnemers, op de trainingsdoelen en op jouw eigenheid als trainer.

3. Train op de kern van de leervraag binnen het veranderingsproces

Een standaard trainingsprogramma wordt kernachtig maatwerk, wanneer je traint op de kern van de leervraag. Wat vinden je deelnemers het allerlastigst bij het realiseren van de gewenste gedragsverandering?
Wanneer je de training hierop richt, ga je aan de slag met ‘de plek der moeite’ van de deelnemers. Hiermee maak je met je training het verschil bij het realiseren van daadwerkelijke gedragsverandering.

4. Buig weerstand in de training om naar een belangrijk leermoment

Op ‘de plek der moeite’ ontmoet je ook de grootste weerstand. Hier daag je deelnemers immers maximaal uit om uit hun comfortzone te komen. Weerstand hoort bij wezenlijke veranderingsprocessen en duidt vaak op een wezenlijk leerpunt.
Neem de tijd om de weerstand samen met je deelnemers te onderzoeken, nodig ze juist op dit punt uit om te experimenteren met ander gedrag en confronteer ze met het positieve effect op hun gesprekspartner.

5. Vergroot het leren tijdens een werkvorm door vele mini-interventies

Hoe wordt een werkvorm behalve leuk ook heel leerzaam? Hiervoor heb je als trainer een groot palet aan mini-interventies tot je beschikking, zoals

 • Houd altijd het doel van de werkvorm voor ogen, en neem je deelnemers hier voortdurend in mee.
 • Bepaal welke onderdelen van de werkvorm je in subgroepen, 2-tallen of plenair doet.
 • Formuleer heldere observatieopdrachten die direct gekoppeld zijn aan het doel van de oefening.
 • Bepaal welke toegevoegde waarde de plenaire nabespreking moet hebben, en geeft leiding aan het realiseren van deze toegevoegde waarde.
 • Wees voortdurend alert op het oogsten van belangrijke inzichten en leermomenten.

Wil je de kneepjes van het trainersvakmanschap (verder) in de vingers krijgen?

Smaken deze tips naar meer en wil je een stevig fundament voor je trainersvakmanschap leggen? Dan ben je van harte welkom op onze Post-HBO register opleiding Trainen met ziel en zakelijkheid 2: Vaardigheidstrainer.
Meer informatie over deze opleiding tot trainer communicatie en managementvaardigheden vind je hier.

Post HBO Opleiding tot Vaardigheidstrainer

Leer het trainersvak!

NOBTRA erkende opleiding waarin je de kneepjes van het trainersvak leert en je persoonlijke impact als trainer vergroot.

Info Opleiding Vaardigheidstrainer

Post HBO Opleiding tot Vaardigheidstrainer

Meer weten over dit onderwerp?

We hebben regelmatig nieuwe blogs, nieuws en tips.

Volg ons op social media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Relevante artikelen


Onderwerpen

  Praat mee

  Om SPAM op mijn blog te voorkomen dien je eerst onderstaande in te vullen voordat je kunt reageren. Hopelijk blijf je geïnspireerd om je reactie te plaatsen!