NOBTRA erkend Trainer Worden?

Je wordt gemakkelijk Trainer NOBTRA met de Post-HBO Trainer Opleiding Trainen met Ziel en Zakelijkheid van Blankestijn & Partners. Welke kennis en trainersvaardigheden ga je leren en hoe word je daarna NOBTRA erkend trainer?


Erkenning-NOBTRA_verkl

Hoe kun je een NOBTRA erkend trainer worden?

Een NOBTRA erkend trainer worden is heel makkelijk met een NOBTRA erkende trainersopleiding.

Binnen een NOBTRA erkende train de trainer opleiding:

 • leer je alle benodigde trainerskennis en trainersvaardigheden voor trainer NOBTRA
 • en toon je je trainerskennis en trainersvakmanschap aan in het examen van de opleiding.

Je ontvangt dan een NOBTRA erkend diploma. Daarna hoef je nog maar een paar dingen te doen om een door de NOBTRA erkend trainer te worden.

NOBTRA erkend trainer worden met de opleiding van Blankestijn & Partners

Wanneer je kiest voor de Post-HBO Trainer Opleiding: Trainen met Ziel en Zakelijkheid van Blankestijn & Partners krijg je het trainersvakmanschap volgens NOBTRA eisen gedegen in de vingers en ontvang je een NOBTRA erkend diploma.

Daarnaast maak je je dossier compleet voor Trainer NOBTRA door:

 • je aan te sluiten bij de NOBTRA
 • 25 dagdelen training te geven
 • en 2 getekende evaluaties / referenties van collega trainers te overhandigen.

Welke kennis heb je nodig om NOBTRA erkend trainer te worden?

Een trainer NOBTRA heeft kennis op HBO opleiding niveau nodig over:

 • leren en gedragsverandering

 • communicatietheorieën

 • didactische principes

 • en groepsdynamica.

Vakkennis leren van NOBTRA Registertrainer Silvia Blankestijn

Bij Blankestijn & Partners leer je gefundeerde vakkennis van NOBTRA Registertrainer Silvia Blankestijn.

Silvia schreef onder andere de boeken ‘Impact als trainer’,  ‘Trainen met hart en ziel’ en ‘Communiceren met ziel en zakelijkheid’.

In onze NOBTRA erkende trainersopleidingen verbind je de vereiste trainerskennis met zelfkennis en zelfinzicht, zoals

 • Leren en gedragsverandering

  Je eigen leerstijl en hoe deze jouw impact als trainer beïnvloedt

 • Communicatie

  Je eigen stokpaardjes en affiniteit met verschillende communicatietheoriën

 • Didactische principes

  Je persoonlijk leiderschap als trainer en hoe dit het leerproces van je deelnemers beïnvloedt

 • Groepsdynamica

  Je rode knoppen die geraakt worden bij weerstand in de groep en hoe je dan weer terug komt bij je compassie.

Door gedegen vakkennis te verbinden met jouw bezieling en eigenheid als trainer, leer je trainen met ziel en zakelijkheid.

Welke trainersvaardigheden leiden naar een NOBTRA erkend diploma?

De NOBTRA beschrijft 4 belangrijke trainersvaardigheden voor een NOBTRA erkende trainer:

Trainersvaardigheiden leren bij Blankestijn & Partners

Bij Blankestijn & Partners zijn we erop uit om uitmuntende trainers op te leiden, die echt impact hebben op de groei en ontwikkeling deelnemers.

Daarom leer je naast de basis trainersvaardigheden ook heel veel extra’s; de kneepjes van het trainersvakmanschap waarmee je het verschil maakt in het leren en de daadwerkelijke gedragsverandering van deelnemers.

Een aantal voorbeelden uit onze Post-HBO opleiding Trainen met Ziel en zakelijkheid 2: Vaardigheidstrainer zijn:

1. Een effectief trainingsprogramma samenstellen

In onze visie is een effectief trainingsprogramma niet alleen optimaal afgestemd op het leerproces van de deelnemers, maar tevens afgestemd op de ontwikkelingen in de organisatie.

 • Je leert hoe je als trainer adviserend samenwerkt met de organisatie en zo breder kijkt dan alleen het programma van je trainingsbijeenkomsten.
 • Je leert de kern van de trainingsvraag op tafel krijgen en werken binnen een heldere contractering met opdrachtgever en deelnemers.

2. De inhoud van de training goed overbrengen

Veel trainers gooien al hun energie en enthousiasme in de groep, zodat de training alles behalve saai wordt.

Het effect is in veel gevallen dat de groep passief wordt en zich lekker laat vermaken. Entertrainen noemen we dat bij Blankestijn & Partners.

 • In onze trainersopleiding ga je op zoek naar een balans tussen entertrainen en werken met de groep, die leidt tot een optimaal leerrendement én past bij jouw persoonlijkheid.
 • Je leert hoe je het beste van jezelf als trainer kunt inzetten om het beste uit de groep te halen.

3. De deelnemers gericht vaardigheden aanleren

Deze vaardigheid wordt gemakkelijk onderschat. Hierdoor gaan trainers met zeven mijlslaarzen door een trainingsprogramma heen, maken er een doe-het-zelf-pakketje van in de subgroepen, en geven ongericht of vaag feedback.

 • In de trainersopleidingen van Blankestijn & Partners krijg je inzicht in de kleine leerstappen die een veranderingsproces vraagt, hoe je dit omzet in een zorgvuldig ontwikkeld trainingsprogramma en leer je je deelnemers bij de hand nemen (en soms bij de kladden pakken) bij het inoefenen van nieuwe vaardigheden.
 • Daarnaast krijg je gedurende de hele opleiding voortdurend oefening in het ontwikkelingsgericht en leerdoelgericht feedback geven, en het begeleiden van de feedback die deelnemers aan elkaar geven. Hierdoor creëer je een leerklimaat in je training met een zeer stijle leercurve.

4. Het leerproces op een motiverende wijze begeleiden

Het trainerschap vraagt om zowel vrouwelijke als mannelijke kwaliteiten:

 • Enerzijds is het belangrijk dat je als trainer persoonlijk contact maakt met je deelnemers, empathisch bent, en afstemt op de leervragen, praktijksituatie en leerstijlen van je deelnemers (vrouwelijke kwaliteiten).
 • Anderzijds moet je kaders en structuur bieden, en doel- en resultaatgericht blijven handelen tijdens je training (mannelijke kwaliteiten).

In de Opleiding tot Professioneel Trainer: Trainen met Ziel en Zakelijkheid (Post-HBO) leer je hierin als trainer een juiste balans zoeken door heel veel oefening en feedback.

De NOBTRA erkende opleidingen van Blankestijn & Partners

Blankestijn & Partners is er trots op dat wij als enig train de trainer opleidingsinstituut 3 NOBTRA erkende trainersopleidingen aanbieden.

Deze opleidingen zijn ontstaan door onze indeling in type trainingen die ieder hun eigen palet vragen aan trainerscompetenties, groepsdynamica en persoonlijke ontwikkeling van de trainer.

Onze 3 open train de trainer opleidingen leiden alle 3 naar een NOBTRA erkend diploma.

Hierin leg je als beginnend trainer een stevig fundament voor je trainersvakmanschap. De ervaren trainer krijgt een inspirerende professionaliseringsslag in zijn trainerschap, waardoor zijn trainingen een veel hoger leerrendement gaan opleveren.

 • Vervolg Opleiding Persoonlijk Proces Trainer

Deze vervolg train de trainer opleiding is bij uitstek geschikt voor vaardigheidstrainers die hun trainingen willen verdiepen met trainersmethodieken en persoonlijke ontwikkeling op de onderstroom.

Je leert trainen op het mentale, emotionele, fysieke en zingevingniveau.

Systemisch teamtrainer is een intensieve vervolg opleiding waarin je enerzijds leert inzoomen op teampatronen op de bovenstroom en onderstroom met het Stermodel van de zes ontwikkelingsniveaus, en anderzijds systemisch leert uitzoomen naar het teamsysteem binnen het organisatiesysteem en de bredere maatschappelijke context. Je eigen systemische bagage als teamtrainer onderzoek je vanuit familieopstellingen.

Advies of kennismaken met onze trainersopleidingen?

Wanneer je

 • Telefonisch advies wilt over welke trainersopleiding past bij jouw ervaring en ambitie, neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee!
 • Kennis wilt maken met onze visie en werkwijze, kom dan naar onze gratis workshop Trainen met het  Stermodel. Je bent van harte welkom!

Meer over Trainer worden

Nieuwsgierig naar meer inspiratie, kennis en praktische handvatten voor trainen? Lees dan:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en artikelen op onze Kennisbank voor coaches, trainers en teamcoaches.

Toolbox voor coaches, trainer en teamcoaches

Meer tools vind je op onze kennisbank onder de Toolbox voor trainers, coaches en teamcoaches. Zoals:

Opleidingen over Trainer worden

Zoek je een opleiding waarin je meer leert over trainer worden? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:

 

Meer weten over dit onderwerp?

We hebben regelmatig nieuwe blogs, nieuws en tips.

Volg ons op social media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Relevante artikelen


Onderwerpen

  Praat mee

  Om SPAM op mijn blog te voorkomen dien je eerst onderstaande in te vullen voordat je kunt reageren. Hopelijk blijf je geïnspireerd om je reactie te plaatsen!