Cursus Loopbaancoaching en Talentontwikkeling voor coaches

De compacte en praktijkgerichte Cursus Loopbaancoaching en Talentontwikkeling voor coaches helpt je om je coaching uit te breiden naar loopbaancoaching. Je leert hoe je een loopbaantraject opbouwt, krijgt een toolbox vol met loopbaanmethodieken die je hierbij kunt inzetten en leert hoe je deze verdiepend en doelgericht bespreekt in een loopbaangesprek.

Je krijgt inzicht in verschillende soorten loopbaantrajecten. Uiteindelijk ontwikkel je een eigen loopbaantraject dat je wil aanbieden vanuit jouw passie en eigenheid als (loopbaan)coach. Uiteraard krijg je ook kennis en inzicht in belangrijke theoretische kaders binnen loopbaan- en talentontwikkeling en inzicht in actuele ontwikkelingen in loopbaancoaching.
Omdat je al coach bent, kun je de aangereikte theoretische en praktijkgerichte kennis snel toepassen in de begeleiding van een aantal loopbaantrajecten. Daarnaast ontwikkel je de rol van de loopbaanadviseur die je als loopbaancoach regelmatig nodig hebt gedurende de fasen van marktverkenning en solliciteren.

Deze vervolgopleiding is bedoeld voor coaches die hun coaching willen uitbreiden naar Loopbaancoaching. Ben je nog geen coach en wil je loopbaancoach worden, dan is de Noloc erkende Post-HBO Opleiding Loopbaancoaching met Ziel en Zakelijkheid beter geschikt.

Na de kernachtig vervolgopleiding Loopbaancoaching en Talentontwikkeling

 • Kun je coachees succesvol begeleiden in diverse soorten loopbaantrajecten.
 • Heb je een toolbox aan loopbaanmethodieken en loopbaaninstrumenten en weet je in welke fase van een loopbaantraject je deze kunt inzetten.
 • Kun je reflectie-opdrachten, vragenlijsten en testen verdiepend en praktijkgericht bespreken met de coachee.
 • Zet je de rol van loopbaanadviseur professioneel in binnen je loopbaancoaching.
 • Heb je kennis en inzicht in loopbaancoaching, talentontwikkeling, duurzame inzetbaarheid en eigentijdse sollicitatiestrategieën.
 • Heb je een eigen loopbaantraject ontwikkeld dat je graag begeleidt.

Een mooie en leerzame module! Met opdrachten waar je zelf veel van leert maar die je ook kunt gebruiken bij toekomstige coachees in je werk als loopbaancoach.

          Bianca Jansen, Trainer & coach bij TrainCom

Voor wie?

De cursus Loopbaancoaching en Talentontwikkeling is bedoeld voor coaches die

 • Een coach opleiding hebben gevolgd en/of minimaal een jaar werkzaam zijn als coach en diverse coachingstrajecten hebben begeleid.
 • Hun coaching willen uitbreiden of verbreden naar loopbaancoaching en op zoek zijn naar praktijkgerichte kennis, inspirerende loopbaanmethodieken en praktische handvatten voor de opbouw van een loopbaantraject.

Cursus Loopbaancoaching en Talentontwikkeling

✔ 4 online workshops
✔  Fasen en opbouw loopbaantraject
✔ Inzicht in soorten loopbaantrajecten
✔ Toolbox aan loopbaanmethodieken
✔ Inspirerende up-to-date kennis
✔ Loopbaanopdrachten verdiepend bespreken
✔ Oefenopdrachten
✔ Direct toepassen in eigen loopbaantraject
✔ Versterk je eigen loopbaan- en talentontwikkeling
✔ Eigen loopbaantraject ontwikkelen

 

Mensen begeleiden naar een loopbaanstap die past bij hun passie en talenten

In de cursus Loopbaancoaching en Talentontwikkeling krijg je kennis, loopbaanmethodieken en vaardigheden die je als coach, aanvullend aan de coachingscompetenties die je al hebt, nodig hebt om je coachees te begeleiden naar een passende loopbaanstap.
Je krijgt inzicht in verschillende soorten loopbaantrajecten en in hoe je zo’n loopbaantraject opbouwt. Voor alle fasen van een loopbaantraject krijg je tools en methodieken die je direct in je eigen (loopbaan)coachingspraktijk kunt inzetten.

Aan de hand van diverse opdrachten ga je tijdens de workshops en in je eigen coachingspraktijk, aan de slag met het inzetten en begeleiden van de verschillende loopbaaninstrumenten. Je ontwikkelt je vaardigheden als loopbaancoach en leert ook wanneer je de rol van loopbaanadviseur (niet) inneemt tijdens een loopbaantraject.
Na deze cursus kun je je coaching vakbekwaam en vanuit jouw inspiratie uitbreiden met loopbaancoaching.

De module heeft eraan bijgedragen dat ik binnen onderwijs nog beter kan coachen t.a.v. wat medewerkers nodig hebben en wat voor hen belangrijk is om met plezier hun werk te doen.

          Marijke Bos, Onderstroom/Kopwerk

De inhoud van deze opleiding bestaat uit:

 • 4 online workshops
 • Literatuurstudie
 • Toolbox loopbaanmethodieken en loopbaanopdrachten
 • Oefenopdrachten
 • Ontwikkelen van een eigen loopbaantraject
 • Loopbaancoaching in de praktijk
 • Certificaat

4 Online workshops
In de vier online workshops worden de belangrijkste aspecten van een loopbaantraject doorlopen. De theorie wordt geïllustreerd vanuit verschillende soorten loopbaantrajecten, je oefent met het begeleiden van krachtige loopbaanmethodieken en je leert hoe je ondersteunende loopbaaninstrumenten kunt inzetten.

Literatuurstudie
Tijdens de cursus bestudeer je drie verplichte boeken. Deze vind je onder Praktische Informatie.
De diverse opdrachten zijn gericht op het toepassen van deze literatuur tijdens het begeleiden van een loopbaantraject.

Toolbox loopbaanmethodieken en loopbaanopdrachten
Je ontvangt een uitgebreide toolbox aan loopbaanmethodieken en loopbaanopdrachten die je tijdens de verschillende fasen van een loopbaantraject kunt inzetten.
Op onze online Kennisbank heb je nu al toegang tot diverse werkvormen die je in je loopbaancoaching kunt gebruiken.

Oefenopdrachten
Gedurende de cursus voer je diverse opdrachten uit. Zo maak je zelf een aantal loopbaanopdrachten en leer je tijdens de workshops hoe je deze opdrachten bespreekt in een loopbaangesprek. Daarnaast zijn er opdrachten die je uitvoert met coachees of bijvoorbeeld in je intervisiegroep.

Ontwikkelen van een eigen loopbaantraject
Vanuit jouw passie en eigenheid ontwikkel je een loopbaantraject dat jij graag in de praktijk wilt aanbieden. Zo kun je bijvoorbeeld loopbaantrajecten ontwikkelen als ‘Bezinnen op je loopbaan’, ‘Inzicht in je talenten’, ‘Effectief solliciteren en profileren’, ‘Outplacement’, ‘Re-integratie 2e spoor’, …
Tijdens de opleiding krijg je handvatten en een toolbox aan loopbaanmethodieken die je hierbij kunt inzetten.

Loopbaancoaching in de praktijk
Het is aan te raden om tijdens de cursus Loopbaancoaching en Talentontwikkeling minimaal één loopbaantraject in de praktijk te begeleiden.

Certificaat
Aan het eind van de cursus ontvang je het certificaat ‘Cursus Loopbaancoaching en Talentontwikkeling’ van Blankestijn & Partners. Hiervoor geldt een aanwezigheidscriterium.

Wanneer je je bij de Noloc wilt laten registreren als Noloc Register Loopbaanprofessional, kun je dit certificaat en de uitgevoerde opdrachten gebruiken als onderdeel van je Noloc certificeringsportfolio.

 

Resultaat

De Cursus Loopbaancoaching en Talentontwikkeling is een inspirerend vervolg op je practitioner coach opleiding of op je ervaring als coach. Na deze opleiding kun je coachees succesvol begeleiden bij het daadwerkelijk vinden of creëren van een passende baan binnen of buiten de eigen organisatie.

 • Je hebt kennis en inzicht in loopbaancoaching, talentontwikkeling, duurzame inzetbaarheid en eigentijdse sollicitatiestrategieën.
 • Je kunt je coachees succesvol begeleiden in diverse soorten loopbaantrajecten.
 • Je hebt een toolbox aan loopbaanmethodieken en loopbaaninstrumenten en weet in welke fase van een loopbaantraject je deze kunt inzetten.
 • Je kunt reflectie-opdrachten, vragenlijsten en testen verdiepend en praktijkgericht bespreken met de coachee.
 • Je hebt je loopbaan- en talentontwikkeling als (loopbaan)coach versterkt door het maken van de diverse loopbaanopdrachten.
 • Je voegt de rol van loopbaanadviseur toe aan je coachingsaanpak en weet ‘hoe en wanneer’ je deze rol inzet.
 • Je hebt je een eigen loopbaantraject ontwikkeld dat past bij jouw passie en talenten, en dat je met veel plezier gaat begeleiden.

 

Inspirerende loopbaantrajecten opzetten en vakbekwaam begeleiden

In de cursus Loopbaancoaching en Talentontwikkeling krijg je kennis, tools en methodieken die je nodig hebt om loopbaantrajecten op te zetten. Je ontwikkelt coachingsvaardigheden die je nodig hebt voor het begeleiden van een succesvol loopbaantraject, aanvullend op de coachingscompetenties die je al in huis hebt.
Tijdens de cursus krijg je kennis over en inzicht in belangrijke aspecten in loopbaancoaching. Daarnaast krijg je inzicht in de actuele ontwikkelingen op het gebied van loopbaanbegeleiding, talentontwikkeling, duurzame inzetbaarheid en eigentijdse sollicitatiestrategieën.
Gedurende de cursus Loopbaancoaching en Talentontwikkeling bouw je stap voor stap aan een eigen loopbaantraject dat jij, vanuit jouw passie en eigenheid als coach, in de praktijk wilt gaan begeleiden.
Zo ben je na de cursus Loopbaancoaching en Talentontwikkeling klaar om als loopbaancoach aan de slag te gaan.

In de vier online workshops komen de volgende thema’s aan de orde:

Workshop 1: De start van een loopbaantraject

 • Opbouw van een loopbaantraject
 • De intake: coachvraag koppelen aan passend loopbaantraject
 • Van buiten naar binnen of van binnen naar buiten
 • Werkvormen voor de start van loopbaantraject
 • Biografisch werken in loopbaancoaching

Workshop 2: Loopbaantesten en inzicht in talenten

 • Inzetten van loopbaantesten en vragenlijsten in een loopbaantraject
 • Testuitslagen bespreken en ‘active engagement’ bij coachee creëren
 • Competentie-analyse en kwaliteitenonderzoek
 • De juiste loopbaaninstrumenten inzetten
 • Persoonlijk en professioneel profiel

Workshop 3: Talentontwikkeling en duurzame inzetbaarheid

 • Oriënterend netwerken en netwerken via social media
 • Verkennen van loopbaanopties in organisatie en op arbeidsmarkt
 • De werking en (toegevoegde) waarde van de kandidaat
 • Jobcrafting: je baan betekenisvol en energie-gevend maken
 • Communiceren over loopbaanwensen en -ambities

Workshop 4: Solliciteren en persoonlijke profilering

 • Persoonlijke profilering op LinkedIn
 • Succesvol CV en sollicitatiebrief binnen huidige selectieprocedures
 • Persoonlijke presentatie in sollicitatiegesprek
 • De rol van loopbaanadviseur binnen loopbaancoaching
 • ‘Hands-on’-coaching bij lastige loopbaanacties

 

Deze vervolgopleiding is bedoeld voor coaches die hun coaching willen uitbreiden naar Loopbaancoaching. Ben je nog geen coach en wil je loopbaancoach worden, dan is onze Noloc erkende opleiding tot loopbaancoach (Post-HBO Opleiding Loopbaancoaching met Ziel en Zakelijkheid) beter geschikt.

Data, kosten en aanmelding

Deze cursus Loopbaancoaching en Talentontwikkeling is bedoeld voor coaches die hun kennis en vaardigheden willen uitbreiden zodat ze coachees optimaal kunnen begeleiden bij een passende loopbaanstap.
De cursus Loopbaancoaching en Talentontwikkeling is een vervolgopleiding voor mensen die al een coach opleiding hebben gevolgd of al coach zijn.

De cursus maakt ook onderdeel uit van de Noloc erkende Post-HBO Opleiding Loopbaancoaching met Ziel en Zakelijkheid. In deze loopbaancoach opleiding word je opgeleid tot Noloc erkend Loopbaancoach en ontvang je ook het NOBCO-EMCC en LVSC erkende coach diploma. Ben je nog geen coach, dan is de Opleiding Loopbaancoaching met Ziel en Zakelijkheid beter geschikt.

Data online workshops
De online workshops duren een dagdeel en vinden plaats in een virtual classroom op Zoom.

November 2024
Online (9.15-12.30 uur)
Januari 2025
Online (9.15-12.30 uur)
25 November
20 December
31 Januari 2025
10 Maart
17 januari
7 februari
21 maart
11 april

 

Deze module heeft mij concrete handvatten gegeven die ik goed kan inzetten in de begeleiding van mijn coachees naar de arbeidsmarkt.

          Felicia Portier, Loopbaancoach & Director Talent Development bij Fluor

Aanmelden cursus Loopbaancoaching en Talentontwikkeling voor coaches

Je meldt je aan voor de cursus door middel van het aanmeldformulier. De definitieve toelating vindt plaats na toetsing door de opleidingscoördinator.

Toelating
De toelatingscriteria voor deze opleiding zijn:

 • HBO/WO werk- en denkniveau en minimaal 3 jaar werkervaring.
 • Afgeronde EQA Practitioner Coach Opleiding, of minimaal 1 jaar werkzaam als coach.
 • Inzicht in je sterke kanten en ontwikkelpunten als loopbaancoach en de bereidheid om hieraan te werken.

Twijfel je of je voldoet aan de toelatingseisen neem dan contact met ons op en we bekijken het samen.

Studiebelasting Cursus Loopbaancoaching en Talentontwikkeling
Deze cursus kost ongeveer 50 studie-uren.

Certificaat
Wanneer je voldoet aan het aanwezigheidscriterium ontvang je het certificaat Loopbaancoaching en Talentontwikkeling van Blankestijn & Partners.

Kosten Cursus Loopbaancoaching en Talentontwikkeling
De kosten van de cursus Loopbaancoaching en Talentontwikkeling bedragen € 1.225,- Deze opleiding is vrijgesteld van BTW.
In deze prijs zijn alle reguliere kosten inbegrepen: begeleiding tijdens de online workshops, studiehandleiding, syllabus en toolbox met loopbaanmethodieken en loopbaanopdrachten.

Aanvullend maak je tijdens de opleiding gebruik van twee verplichte boeken. Deze boeken schaf je zelf aan.

Verplichte literatuur

 • Rozemarijn Dols, Professionele Loopbaancoaching, Van Duuren Management
 • Aaltje Vincent, Jobmarketing 3.0, Solliciteren: nu zichtbaar, straks nieuw werk, Uitgeverij Spectrum (boek of werkboek)

Meer informatie
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Jeroen van den Dikkenberg of Silvia Blankestijn:  0317 – 425134.

Bianca Jansen
Trainer & coach, TrainCom
28 januari 2023

Een mooie en leerzame module!

Een mooie en leerzame module! Met opdrachten waar je zelf veel van leert maar die je ook kunt gebruiken bij toekomstige coachees in je werk als loopbaancoach.
Felicia Portier
Loopbaancoach & Director Talent Development bij Fluor
21 januari 2023

Concrete handvaten gekregen

Deze module heeft mij concrete handvaten gegeven die ik goed kan inzetten in de begeleiding van mijn coachees naar de arbeidsmarkt.
Marijke Bos
Onderstroom/Kopwerk
20 januari 2023

Ik kan nu nog beter coachen

De module heeft eraan bijgedragen dat ik binnen onderwijs nog beter kan coachen t.a.v. wat medewerkers nodig hebben en wat voor hen belangrijk is om met plezier hun werk te doen.
Eef den Blanken
Contractmanager gemeente Amsterdam
13 januari 2023

Een waardevolle aanvulling

Een waardevolle aanvulling ook voor een contractmanager rol.

Erkenningen van Blankestijn & Partners

Onze opleidingen bieden erkende kwaliteit

Blankestijn & Partners wil uitmuntende coaches, trainers, intervisors en teamcoaches opleiden, die zich onderscheiden in kwaliteit, in vakmanschap en in hun impact op de groei en ontwikkeling van mensen, teams en/of organisaties. Erkenningen, Certificeringen en PE-punten zijn een manier om de kwaliteit van onze opleidingen én van onze afgestudeerde coaches, trainers en teamcoaches te waarborgen. Daarom laten wij onze opleidingen en organisatie toetsen.

CEDEO erkend
De open opleidingen van Blankestijn & Partners zijn CEDEO erkend, op basis van een klanttevredenheidsonderzoek onder oud-deelnemers.

CRKBO geregistreerd
Blankestijn & Partners is CRKBO geregistreerd, waardoor wij deze opleiding BTW vrij kunnen aanbieden.

UWV-Scholingspartner
Blankestijn & Partners is scholingspartner van het UWV. Hierdoor kun je deze opleiding vergoed krijgen in het kader van je re-integratie.Gratis download

E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches

Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel

Download e-book
E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches