Persoonlijke Ontwikkeling: Je Basale ‘Rode Knop’ als Teamcoach

Binnen de teamdynamiek word je als teamcoach / teamtrainer extra gemakkelijk geraakt door het gedrag van teamleden. Vanuit de vijf karakterstructuren kun je vijf basale ‘rode knoppen’ onderscheiden.

Wat zijn ‘rode knoppen’?

We hebben allemaal bepaalde ‘types’ of bepaald gedrag waardoor we makkelijk geraakt worden. Types of gedrag dat een gevoelige snaar in ons raakt, waardoor we bijna direct in de reactieve stand komen. Er ontstaan emoties in ons die heftiger zijn dan past bij de huidige situatie. Ik noem dit onze ‘rode knoppen’.

Zicht hebben op je eigen rode knoppen kan helpen om je niet door je emoties te laten leiden. Je herkent dan sneller wanneer je geraakt wordt en emotioneel uit balans dreigt te raken.

Je basale ‘rode knop’ als coach trainer

 

Vijf Basale Rode Knoppen

Aan de hand van de karakterstructuren uit de bio energetica (een lichaamsgerichte therapiestroming ontwikkeld door Alexander Lowen)  kunnen vijf basale rode knoppen worden onderscheiden.
Elk van deze rode knoppen correspondeert met een basisbehoefte die in de kinderjaren te weinig is vervuld. Dit is de reden dat juist deze rode knoppen zoveel heftige emoties kunnen oproepen; er resoneren zeer oude wonden.

Meestal hebben we een dominante structuur, die zich onder andere uit in onze lichaamsbouw en onze heftigste rode knop.

Diepgaande groei voor teamcoaches

Versterk je dienende plek in teams!

Werk intens aan je impact als teamcoach en leer teams groepsdynamisch en systemisch coachen op de boven- en onderstroom.

Diepgaande groei voor teamcoaches

Ontwikkelingspunt voor de jou als teamcoach

Voor welke basale rode knop ben jij het meest gevoelig? Welk gedrag van deelnemers correspondeert hierbij? Wat zou je in zo’n situatie tegen jezelf kunnen zeggen om meer in balans te blijven?

Meer leren?
Wil je je ‘rode knoppen’ als coach of trainer diepgaand verkennen en hier effectief mee leren omgaan? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:

Kom kennismaken met onze visie en werkwijze in de gratis introductieworkshop Coachen met het Stermodel (bedoelt voor coaches), de gratis introductieworkshop Systemisch Teamcoachen (bedoelt voor teamcoaches) of de gratis introductieworkshop Trainen met het Stermodel (bedoelt voor trainers).

Meer tools voor trainers, coaches en teamcoaches

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en e-learnings voor coaches, trainers en teamcoaches.

 

Relevante artikelen

Meer artikelen

Gratis download

E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches

Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel

Download e-book
E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches