Persoonlijke Ontwikkeling: Uitblinken als Trainer

Elke trainer blinkt uit vanuit zijn eigen authenticiteit en zijn eigen unieke set aan kwaliteiten. Maar daarmee is nog niet iedereen een uitmuntende trainer.

Ik onderscheid acht kwaliteiten die elke trainer helpen om uit te blinken in zijn vak.

Persoonlijke Ontwikkeling Uitblinken als Trainer

Vier Trainerspolariteiten

Ik geef de acht trainerskwaliteiten weer in vier polariteiten. Wanneer je een polariteit eenzijdig hebt ontwikkeld, raakt een van beide kwaliteiten vervormd.

  1. Contact en doelgerichtheid vormen de basiskwaliteiten van de trainer.
  2. Entertrainen en introspectie zorgen ervoor dat je met de groep en de groepsenergie aan de slag kunt.
  3. Emotionele intelligentie en helder inzicht in leerprocessen zijn het gereedschap om deelnemers te begeleiden bij wezenlijke groeithema’s.
  4. Organisatiesensitiviteit en compassie zijn noodzakelijk om bij veranderingsprocessen zichtbaar resultaat te realiseren binnen de weerbarstige werkpraktijk.

De trainer als belangrijk trainingsinstrument

Vergroot je impact als trainer!

Ontdek onze NOBTRA erkende opleiding waarin je een krachtig trainingsinstrument wordt door professionele en persoonlijke ontwikkeling.

De trainer als belangrijk trainingsinstrument

Uitblinken met Mannelijke en Vrouwelijke Kwaliteiten

Bij de vier trainerspolariteiten is steeds sprake van een mannelijke en een vrouwelijke kwaliteit: van yin en yang.

Doelgericht, entertrainen, helder inzicht en organisatiesensitiviteit vormen de mannelijke kwaliteiten; contact, introspectie, emotionele intelligentie en compassie de vrouwelijke.
Dit kader geeft soms een grote rode draad aan in je persoonlijke ontwikkeling als trainer: gaat het vooral om het ontwikkelen van je mannelijke kant of van je vrouwelijke kwaliteiten?

Een van de leuke aspecten van het trainerschap vind ik, dat je zowel je mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten nodig hebt om echt uit te blinken in het vak.

Ontwikkelingspunt voor jou als Trainer

Kies één kwaliteit waarin jij als trainer wil groeien. Kies bewust een mannelijke of vrouwelijke kwaliteit. Bepaal hoe je deze kwaliteit meer wilt gaan inzetten tijdens je volgende training. Evalueer hoe deze kwaliteit je helpt om meer uit te blinken als trainer.

Meer leren?
Wil je je trainerskwaliteiten verder ontwikkelen en je impact als trainer vergroten? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:

Kom kennismaken met onze visie en werkwijze in de gratis introductie workshop Trainen met het Stermodel.

Meer tools voor trainers, coaches en teamcoaches

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en e-learnings voor coaches, trainers en teamcoaches.

 

Relevante artikelen

Meer artikelen

Gratis download

E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches

Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel

Download e-book
E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches