Theorie: Magische en Dienende Plek

Wanneer je als teamcoach / teamtrainer bewust omgaat met de plek van waaruit je het team begeleidt, wordt je coaching / training spannender voor jezelf en voor het team, en wordt je impact groter.

Theorie Magische en Dienende Plek

Binnen organisatieopstellingen van Hellinger wordt onderscheid gemaakt is drie type plekken:

De aangeboden plek

Dit is de plek die je door het team en/of de opdrachtgever wordt aangeboden vanuit de vraag die ze hebben. Om hun vraag te realiseren moeten de teamleden uit hun comfortzone komen, maar ze zijn zich nog onbewust van wat dit van hen gaat vragen. Ze hebben jou als teamcoach / teamtrainer gevraagd vanuit de kwaliteiten die je in huis hebt; deze komen meestal voort uit je magische plek.

Deze theorie effectief leren toepassen?

Verdiep je impact als teamcoach!

Leer teams groepsdynamisch en systemisch coachen op boven- en onderstroom, werk diepgaand aan je dienende plek als teamcoach.

Bekijk Opleiding Systemisch Teamcoach

 

De magische plek

Dit is de plek die je kent vanuit je gezin van herkomst. Het hierbij behorende gedrag heb je sterk ontwikkeld en zet je gemakkelijk in. Zo blijf je loyaal aan je gezin van herkomst en blijf je je rol overal herhalen. Het team of de opdrachtgever ziet jouw kwaliteiten en probeert deze (onbewust) te gebruiken om (een deel van) de eigen verantwoordelijkheden uit te besteden aan jou.

De dienende plek

Wanneer je als teamcoach / teamtrainer de dienende plek inneemt, ga je doen wat het team nodig heeft om hun ineffectieve patroon te doorbreken. Je haalt de teamleden hierbij uit hun comfortzone, en gaat ze niet ‘redden’ met je rol en kwaliteiten vanuit je magische plek. Dit vraagt van jou dat jij als teamcoach / teamtrainer dat je vertrouwde, magische plek verlaat.

Ontwikkelingspunt voor jou als coach / trainer

Beschrijf voor een teamcoaching / teamtraining die je onlangs hebt gegeven je aangeboden, magische en dienende plek.

Meer leren?
Wil je je persoonlijk en professioneel ontwikkelen om teams systemisch te begeleiden? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:

Kom kennismaken met onze visie en werkwijze in de gratis introductie workshop Coachen en Trainen met het Stermodel

Meer tools voor trainers, coaches en teamcoaches

Relevante artikelen

Meer artikelen

Gratis download

Verdiepende methodieken

Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel

Download e-book
Verdiepende methodieken