Theorie: Systemische Wetmatigheden in Teams

Binnen de familieopstellingen en organisatieopstellingen van Hellinger worden drie wetmatigheden onderscheiden, die bepalen of het systeem in balans is.  Deze wetmatigheden gelden ook voor teams.

Theorie Systemische Wetmatigheden in Teams

Wanneer deze wetmatigheden niet worden nageleefd, geven ze storingen in het functioneren van het team.

Systemische wetmatigheid 1: De ordening

Om een systeem storingsvrij te laten functioneren moeten de leden zich aan de ‘systemische ordeningsprincipes’ houden. Dat wil zeggen dat elk teamlid zijn plek inneemt die hoort bij de rangorde en de verantwoordelijkheden op zich neemt die daarbij horen.

De rangorde binnen een team wordt bepaald door een aantal factoren:

 • Hiërarchie
 • Duur van het lidmaatschap
 • Leeftijd
 • Prestatie

Deze theorie effectief leren toepassen?

Verdiep je impact als teamcoach!

Leer teams groepsdynamisch en systemisch coachen op boven- en onderstroom, werk diepgaand aan je dienende plek als teamcoach.

Deze theorie effectief leren toepassen?

 

Systemische wetmatigheid 2: Lidmaatschap

Alle teamleden horen bij het team en samen geven zij het systeem zijn bijzondere karakter. Systemisch gezien heeft ieder teamlid het recht om erbij te horen.
Teamleden die eruit gewerkt, op onterechte wijze ontslagen of buitengesloten zijn, laten in het team een lege plek achter. Deze plek kan worden opgevuld door een ander teamlid, die de rol van het buitengesloten teamlid dan vaak overneemt.

Systemische wetmatigheid 3: Evenwicht in geven en nemen

De uitwisseling tussen geven en nemen versterkt binnen een team de wederzijdse band tussen de teamleden en tussen de teamleden en de organisatie.
Simpel gezegd: een medewerker krijgt geld en erkenning voor zijn werk en bijdrage aan het grotere geheel. Alleen als het evenwicht tussen geven en nemen in balans is, kunnen relaties voortbestaan en versterkt worden.

Ontwikkelingspunt voor jou als coach / trainer

Neem een team dat je kent of waar je zelf deel van uitmaakt. Waar zijn de drie systemische wetmatigheden voor jouw gevoel in balans en waar niet? Praat er met anderen over en krijg inzicht in de drie wetmatigheden.

Meer leren?
Wil je leren hoe je teams systemisch kunt begeleiden naar effectievere samenwerking? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:

Kom kennismaken met onze visie en werkwijze in de gratis introductieworkshop Systemisch Teamcoachen.

Meer tools voor trainers, coaches en teamcoaches

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en e-learnings voor coaches, trainers en teamcoaches.

 

Relevante artikelen

 • Systemisch Contracteren in Teamcoaching

  Vanaf het eerste contact met je opdrachtgever kom je als teamcoach systemische thema's tegen die het contracteren beïnvloeden.…

 • Teamcoaching: inzoomen en uitzoomen

  Als teamcoach moet je kunnen doordringen tot de kern van het teampatroon en het teamfunctioneren kunnen onderzoeken binnen…

 • De magische en dienende plek van de teamcoach

  Wanneer je als teamtrainer / teamcoach bewust omgaat met de plek van waaruit je het team begeleidt, wordt…

 • De vier interventieniveaus in teamcoaching

  Voor een effectieve samenwerking is het noodzakelijk dat er gecommuniceerd wordt op vier communicatieniveaus: inhoud, procedure, interactie en…

Meer artikelen

Gratis download

E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches

Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel

Download e-book
E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches