Werkvorm Rode Kaart

De Werkvorm Rode Kaart is een activerende werkvorm waarin je tijdens een training de deelnemers vanuit eigen praktijk na laat denken over de theorie.

Doel van de werkvorm

De deelnemers leren de 5 stappen voor het geven van opbouwende feedback kennen.

Werkvorm Rode Kaart

De Werkvorm Rode Kaart

Stap 1: Rode kaart schrijven

Geef alle deelnemers een rood A4-vel. Vraag ze om hierop te schrijven wat je bij feedback geven vooral niet moet doen. Daag ze uit om stil te staan bij waar zij echt een rode kaart voor willen geven. Ze kunnen hierbij bijvoorbeeld putten uit eigen vervelende praktijkervaringen, of uit worst-case-scenario’s in hun gedachten. 

Stap 2: Clusteren

Nodig de deelnemers uit om te komen staan met hun de rode kaart voor zich, zodat anderen de tekst kunnen lezen. De deelnemers met (ongeveer) een zelfde rode kaart gaan bij elkaar staan. Inventariseer de ontstane clusters met hun rode kaarten. 

Deze werkvorm effectief leren begeleiden?

Vergroot je impact als trainer!

Ontdek onze NOBTRA erkende opleidingen waarin je de kneepjes van het trainersvak leert en je persoonlijke impact als trainer vergroot.

Bekijk onze Train de Trainer Opleidingen

Deze werkvorm effectief leren begeleiden?

 

Stap 3: Wat wel?

In de clusters bespreken de deelnemers welke eisen zij vanuit de rode kaart stellen aan opbouwende feedback. Deze zetten ze op groene A4-vellen. 

Stap 4: De theorie interactief opbouwen

Laat de groene A4-vellen uit de subgroepen geclusterd ophangen in de ruimte. Kom in interactie met de groep tot de 5 stappen voor het geven van opbouwende feedback.

Ontwikkelingspunt voor jou als trainer

Sluit aan bij de inbreng uit de groep, ook al stond die inbreng niet exact in jouw draaiboek. Zorg ervoor dat de deelnemers de 5 stappen gaan herkennen vanuit hun inbreng en praktijkervaringen.

Meer leren?
Wil je leren hoe je je kennis interactief en activerend overdraagt? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:

Kom kennismaken met onze visie en werkwijze in de gratis introductie workshop Trainen met Impact.

Meer tools voor trainers, coaches en teamcoaches

Relevante artikelen

Meer artikelen

Gratis download

Verdiepende methodieken

Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel

Download e-book
Verdiepende methodieken