Methodiek: 4x Non-verbale Signalen Gebruiken

In dit artikel vind je vier manieren om veranderingen in non-verbale communicatie te gebruiken om tot de kern van de coachvraag door te dringen.

Veel startende coaches laten zich verleiden om zich tijdens een coachingsgesprek vooral te richten op wát de coachee vertelt, dus op de verbale communicatie. Hierdoor ontstaat vaak een lang gesprek waarin de coachee veel vertelt en de coach veel informatie krijgt, zonder dat de kern van de coachvraag wordt geraakt.

Daarom is het belangrijk dat je als coach leert om de non-verbale signalen waar te nemen. De manier waarop de coachee zijn verhaal vertelt, zijn non-verbale communicatie, vertelt je waar emotie zit. En emotie wijst je naar de ‘plek der moeite’ van de coachee, de plek waar zijn coachvraag over gaat.
Hieronder vind je vier interventies die je hierbij goed kunt gebruiken.

Methodiek Non-verbale Signalen Gebruiken

1. Doorvragen op woord / uitspraak

Gebruik het woord of de zin die met extra nadruk is gezegd om inhoudelijk op door te vragen. Dit is doorgaans een onderdeel in het verhaal van de coachee waar meer emotie op zit, en daardoor leidt naar een essentieel thema.

2. Bewust(er) maken van non-verbaal gedrag

Dit kan op twee manieren:

 • Benoem concreet wat jij waarneemt: ‘Ik zie …’, ‘Ik hoor …’, en geef de ander de gelegenheid om zich echt bewust te worden van wat hij non-verbaal doet.
 • Vraag de coachee om zelf zijn non-verbale gedrag te beschrijven: ‘Wat doe je nu met je hand?’, ‘Merk je dat je er nu anders bij zit dan een minuut geleden? Wat is er veranderd?’.

Deze methodiek effectief leren begeleiden?

Vergroot je impact als coach!

Ontdek onze NOBCO erkende opleidingen: gedegen en praktijkgericht het coachvak leren, diepgaande persoonlijke ontwikkeling.

Deze methodiek effectief leren begeleiden?

 

3. Vergroten huidige non-verbale gedrag

Door opvallend non-verbaal gedrag uit te vergroten kan de ander gemakkelijker ervaren wat dit gedrag met hemzelf doet. Zo kun je de ander vragen om die handbeweging groter te maken, het woord dat met nadruk is uitgesproken nog een paar keer uit te spreken, nog meer op het puntje van zijn stoel te gaan zitten, …

4. Veranderen van non-verbaal gedrag

Nodig de coachee uit om samen met jou te experimenteren met zijn non-verbale gedrag en doe zelf fysiek mee. Durf gek te doen, varieer met houding, stem, gebaren, lichaamshouding en ademhaling. Neem telkens de tijd voor reflectie:

 • Wat doet dit non-verbale gedrag met de coachee?
 • Wat is het effect van dit non-verbale gedrag op jou als coach?

Ontwikkelingspunt voor jou als coach

Wees je bewust van je eigen non-verbale gedrag en experimenteer (op een rustig moment) eens uitgebreid met ander non-verbaal gedrag. Neem waar welk effect de veranderingen op je hebben.

Meer leren?
Wil je als manager, adviseur of professional je coachingsvaardigheden versterken? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:

Kom kennismaken met onze visie en werkwijze in de gratis introductie workshop Coachen met het Stermodel

Meer tools voor trainers, coaches en teamcoaches

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en e-learnings voor coaches, trainers en teamcoaches.

 

Relevante artikelen

 • De impact van lichaamstaal

  In onze artikelenreeks heb ik ons Stermodel geïntroduceerd: de zes ontwikkelingsniveaus welke nodig zijn bij het realiseren van…

 • Live Online Coachen en het Coach Contact

  Bij live online coachen is het contact tussen coach en coachee een belangrijk aandachtspunt. Dit blog gaat in…

 • Wil je Trainer en/of Coach worden?

  Wil je trainer worden? Of coach worden? Of wellicht allebei? Ben je op zoek naar wat past bij…

 • Gestalt en Gewaarzijn Vergroten

  In spannende of onzekere situaties in het heden resoneren emotioneel ‘onaffe situaties’ uit het verleden. Gestalt en Gewaarzijn…

Meer artikelen

Gratis download

E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches

Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel

Download e-book
E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches