Persoonlijke Ontwikkeling: Herkennen van Tegenoverdracht

Ieder mens heeft behoefte aan aandacht, liefde, acceptatie, etc. Elke trainer, coach of teamcoach vindt het fijn als deelnemers enthousiast naar huis gaan en positieve feedback geven. De vraag is: hoe afhankelijk ben je ervan?

Overdracht op de zes ontwikkelingsniveaus

Je kunt overdracht herkennen op alle zes de ontwikkelingsniveaus van het Stermodel:

Herkennen van Tegenoverdracht

1. Emotioneel
Het sterkste signaal zit doorgaans in het emotionele niveau. Je emoties zijn heftig, heftiger dan eigenlijk passend is bij de situatie. Het is niet leuk als je deelnemers niet enthousiast zijn. Wanneer je daar onzeker, boos, of bijvoorbeeld gedeprimeerd van wordt, is zelfonderzoek op zijn plek.

2. Fysiek
Als je je oefent in het gewaar zijn van je lichaam, ga je ervaren dat je emoties ook fysieke reacties tot gevolg hebben, bijvoorbeeld een dichtgeknepen keel, voeten die willen stampen, een ineengedoken nek, misselijkheid in je maag, of knikkende knieën.

3. Mentaal
Emoties zijn vaak gekoppeld aan gedachten. Hoe heftiger de emotie, hoe meer deze wordt gestuurd door een overtuiging die vroeger is ontstaan, zoals ‘Ik ben niet goed genoeg’, ‘Ik mag er niet zijn’ of ‘Ik krijg geen liefde en aandacht’.

Diepgaande groei voor teamcoaches

Versterk je dienende plek in teams!

Werk intens aan je impact als teamcoach en leer teams groepsdynamisch en systemisch coachen op de boven- en onderstroom.

Bekijk Opleiding Systemisch Teamcoach

Diepgaande groei voor teamcoaches

 

4. Zingeving
In situaties waar je achteraf spijt hebt van hoe je gehandeld hebt, heb je doorgaans minstens een kernwaarde van jezelf als trainer, coach of teamcoach overtreden. Je kunt spijt hebben van een interventie die je hebt gedaan, of juist van een interventie die je niet hebt ingezet.

5. Gedrag
Tegenoverdracht wordt zichtbaar in gedrag doordat je niet meer vanuit je neutrale, objectieve trainershouding of coachhouding handelt en geen optimaal contact met je deelnemers maakt. Uit de manier waarop je een interventie doet, wordt je emotie duidelijk.

6. Omgeving
Bij tegenoverdracht is geen sprake van een optimaal contact tussen trainer, coach of teamcoach en deelnemers. In geval van positieve tegenoverdracht komt de trainer, coach of teamcoach te dichtbij en kan een lieve, aardige, maar ook kleffe sfeer ontstaan. In geval van negatieve tegenoverdracht ontstaat er afstand en gebrek aan veiligheid.

Ontwikkelingspunt voor jou als coach, trainer of teamcoach

Benoem een situatie waarin jij je gekwetst, boos of onzeker voelde door het gedrag van een deelnemer. Reflecteer op wat er in jezelf gebeurde op de zes ontwikkelingsniveaus.

Meer leren?
Wil je jezelf persoonlijk en professioneel diepgaand ontwikkelen als trainer, coach of teamcoach? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:

Kom kennismaken met onze visie en werkwijze in de gratis introductie workshops.

Meer tools voor trainers, coaches en teamcoaches

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en e-learnings voor coaches, trainers en teamcoaches.

 

Relevante artikelen

Meer artikelen

Gratis download

E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches

Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel

Download e-book
E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches