Hoe bouw je coaching af?

Een zorgvuldige en leerrijke afbouw van een coaching traject draagt bij aan het verankeren van de resultaten. Hier vind je de aspecten waar je bij de afbouw van coaching aandacht voor moet hebben.

Afronding coaching

Aandachtsgebieden bij de afbouw van coaching

De afbouw van een coachingstraject bestaat niet alleen uit de laatste coachingssessie, maar start al eerder in het traject. In de opbouw van een coachingstraject start na de intake vaak een fase van verdieping op de onderstroom. Hierin onderzoek je persoonlijke belemmeringen en versterk je persoonlijke krachtbronnen.

Vervolgens richt de coaching zich steeds meer op de zichtbare gedragsverandering op de bovenstroom. Je richt je dan steeds meer op het realiseren van de coachingsdoelen in de dagelijkse praktijk. De tijd tussen de coachingsgesprekken wordt vaak wat groter; de afbouw is begonnen.

Bij de afbouw van coaching zijn een aantal aandachtsgebieden van belang:

  • Oogsten en waarderen
  • Borging in de praktijk
  • Evaluatie
  • Afscheidsritueel

Hieronder vind je tips en werkvormen om deze thema’s vorm te geven bij de afbouw van je coaching.

Oogsten en waarderen
Een belangrijk aandachtpunt bij de afbouw van coaching is het oogsten en waarderen van de behaalde successen, en de overwinningen die de coachee hierbij op zichzelf heeft behaald. Bewaar dit aandachtspunt niet alleen tot het laatste coachingsgesprek, maar zet het ook tussentijds in om stil te staan bij de groei en ontwikkeling van de coachee.

Je kunt het oogsten en waarderen bijvoorbeeld doen met de volgende werkvormen coaching:

  • Schaalwandelen: Laat in deze werkvorm coaching de coachee wandelen van zijn plek op de schaal aan het begin van de coaching naar zijn plek van dit moment, dus aan het eind van de coaching.
  • Einddocument of collage maken over de persoonlijke groei resultaten op het coachingsthema.
  • Visualisatie: Vraag de coachee om zijn situatie met het coachingsthema aan het begin te visualiseren en vervolgens zijn huidige situatie. Vraag beide situaties uit op de zes ontwikkelingsniveaus van het Stermodel en bespreek de groei.
  • Feedback vragen aan mensen in je (werk)omgeving op het thema uit het coachcontract.

Coach Opleiding: Coachen met Ziel en Zakelijkheid

Coachen op de boven- én onderstroom!

Je leert een palet aan verdiepende en resultaatgerichte coaching methodieken en werkt intensief aan je persoonlijke ontwikkeling als coach.
NOBCO en LVSC erkende opleiding

Coach Opleiding: Coachen met Ziel en Zakelijkheid

 

Borging in de praktijk
Aan het eind van het coachingstraject wil je dat de coachingsresultaten zichtbaar worden in de (werk)praktijk van de coachee. Daarnaast is het van belang dat deze resultaten duurzaam geborgd worden in de praktijk. Hiervoor kun je onder andere de volgende werkvormen inzetten:

  • Driegesprek: In een driegesprek tussen coachee, de leidinggevende van de coachee en de coach worden enerzijds de persoonlijke leerdoelen van de coachee geëvalueerd, en wordt anderzijds onderzocht welke ondersteunende rol de leidinggevende kan spelen bij de borging van de resultaten in de praktijk.
  • Actieplanning: De coachee maakt aan het eind van de coaching een duidelijk actieplan om zijn gedragsverandering in de praktijk verder uit te bouwen. Hij kan ondersteuning vragen voor de uitvoering van zijn actieplan bij 1 of 2 mensen in zijn omgeving.
  • Brief / ansichtkaart aan jezelf: Aan het eind van de coaching schrijft de coachee een brief of ansichtkaart aan zichzelf, waarin hij zichzelf een hart onder de riem steekt om zijn gedragsverandering vast te houden. Drie maanden na het laatste coachingsgesprek stuurt de coach de brief of ansichtkaart naar de coachee.

Evaluatie

In de evaluatie van de coaching evalueer je enerzijds de resultaten van de coaching in relatie tot het coachcontract, en anderzijds evalueer je het coachtraject en de coach zelf.

Je kunt hiervoor bijvoorbeeld gebruik maken van (een combinatie van) de evaluatiemethoden:

  • STAR-methode: hiermee evalueer je het resultaat van de coaching gekoppeld aan concrete praktijksituaties.
  • Evaluatie formulier: dit kun je mailen na het laatste coachingsgesprek, of juist voor het laatste coachingsgesprek zodat je het evaluatieformulier ook mondeling met je coachee kunt bespreken.
  • Mondeling gesprekje: hiervoor kun je het evaluatieformulier gebruiken, maar vraag in ieder geval ook mondeling hoe je coachee het coachingstraject en jou als coach heeft ervaren. Dat maakt de afbouw van de coaching persoonlijker.

Afscheidsritueel

Het afscheidritueel geeft vorm aan het persoonlijke afscheid tussen coach en coachee. Een afscheidsritueel kan kort en eenvoudig zijn, creatief, meer of minder persoonlijk. Sta stil bij wat bij jou als coach past, bij de persoon van de coachee en de thematiek van de coaching.

Voorbeelden van afscheidrituelen zijn:

  • Een bemoedigend woord: Je zegt iets persoonlijke naar de coachee, zoals een kwaliteit of iets kenmerkends van de coachee dat hem helpt om zijn doelen te realiseren.
  • Symbolisch kadootje: Het symbolische kadootje dat je aan de coachee geeft staat symbool voor de groei of kwaliteiten van de coachee. Deze benoem je bij de toelichting van het symbool.
  • Ansichtkaart met eigen tekst: Je kiest een passende ansichtkaart of maakt een eigen ansichtkaart, en schrijft op de achterkant een persoonlijk tekstje voor je coachee.
  • Gedicht of verhaal voorlezen: Kies een gedicht of verhaaltje dat past bij de ontwikkelingstocht die je coachee heeft doorgemaakt en lees dit voor. Je kunt ook zelf een gedicht of verhaaltje voor je schrijven.

Ontwikkelingspunt voor jou als coach

Bepaal voor een lopend coachingstraject hoe dit traject wilt gaan afbouwen. Geef hierbij aandacht aan de 4 aandachtsgebieden voor de afbouw van coaching.

Meer leren?
Wil je leren hoe je coaching krachtig op- en afbouwt, zodat je coachee verdiepende resultaten in de praktijk realiseert? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:

Kom kennismaken met onze visie en werkwijze in de gratis introductie workshop Coachen met het Stermodel

Meer tools voor trainers, coaches en teamcoaches

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en e-learnings voor coaches, trainers en teamcoaches.

 

Relevante artikelen

Meer artikelen

Gratis download

E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches

Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel

Download e-book
E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches