Theorie: Mental Power & RET

Het mentale ontwikkelingsniveau kan een gedragsverandering ondersteunen of juist belemmeren. De RET (Rationele EffectiviteitsTraining) is hierbij een bruikbare methodiek.

Een ABC-tje

Wanneer je ervan overtuigd bent dat ‘je niet kunt veranderen’, zal je gedrag ook niet veranderen. Wanneer je denkt dat ‘je nooit te oud bent om te leren’ zal je gemakkelijk experimenteren met het inzetten van nieuwe vaardigheden. Wat je denkt (mentaal niveau) heeft heel veel invloed op wat je kunt en doet in de praktijk (gedragsniveau).
Binnen de RET (Rationele EffectiviteitsTraining) wordt als volgt weergegeven: Er is een bepaalde gebeurtenis (A = Activating event), waar je een bepaalde gedachten over hebt (B = Believe), en deze gedachte is bepalend voor je gedrag (C = Consequence).

De RET-methodiek

De RET-methodiek bestaat uit de volgende stappen:

 1. Bewust worden ABC
  Help de deelnemers om een ABC te maken voor een situatie waarin hun gedrag niet effectief was gezien het doel dat ze wilden bereiken.
 1. Uitdagen belemmerende gedachte
  In elke belemmerende gedachte zitten irrationele elementen, de RET noemt ze daarom irrationele gedachten. Ondersteun de deelnemers bij het onderzoeken van de irrationele elementen in hun belemmerende gedachten.
 1. Formuleren helpende gedachte
  De deelnemers formuleren vervolgens een nieuwe gedachte die rationeler is en daarmee helpender bij het realiseren van het gewenste resultaat.

Deze theorie effectief leren toepassen?

Vergroot je impact als trainer!

Ontdek onze NOBTRA erkende opleidingen waarin je de kneepjes van het trainersvak leert en je persoonlijke impact als trainer vergroot.

 

Daadwerkelijke gedragsverandering

Na het versterken van de ‘mental power’ van de deelnemers, is het zaak om hun rationele gedachte om te zetten naar nieuw gedrag. Het is sterk aan te raden om dit nieuwe gedrag ook daadwerkelijk te oefenen in de training en zo de mental power verder te verankeren.

Ontwikkelingspunt voor jou als trainer / coach

Hoe ga jij in je dagelijks leven om met je gevoelens en emoties? Welk effect heeft dit op hoe je omgaat met de gevoelens en emoties van je deelnemers / coachees?

Meer leren?
Wil je leren hoe je deelnemers mentaal kunt versterken? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleiding:

Kom kennismaken met onze visie en werkwijze in de gratis introductie workshops.

Meer tools voor trainers, coaches en teamcoaches

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en e-learnings voor coaches, trainers en teamcoaches.

 

Relevante artikelen

 • Wil je Trainer en/of Coach worden?

  Wil je trainer worden? Of coach worden? Of wellicht allebei? Ben je op zoek naar wat past bij…

 • Effectief begeleiden van gedragsverandering

  Er wordt vaak erg gemakkelijk gepraat over gedragsverandering. Maar in de praktijk vraagt het om (bege)leiding, die niet…

 • 5 Activerende Werkvormen voor Live Online Training

  In dit blog worden 5 activerende werkvormen beschreven voor een live online training, met methodische aanwijzingen en technische…

 • NOBTRA erkend Trainer Worden?

  Je wordt gemakkelijk Trainer NOBTRA met de Post-HBO Trainer Opleiding Trainen met Ziel en Zakelijkheid van Blankestijn &…

Meer artikelen

Gratis download

E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches

Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel

Download e-book
E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches