RET: Rationele EffectiviteitsTraining

Wanneer u ervan overtuigd bent dat ‘je niet kunt veranderen’, zal uw gedrag ook niet veranderen. Wanneer u denkt dat ‘je nooit te oud bent om te leren’ zal u gemakkelijk experimenteren met het inzetten van nieuwe vaardigheden. Wat u denkt (mentaal niveau) heeft heel veel invloed op wat u kunt en wat u doet in de praktijk (gedragsniveau).


Lichaamstaal

In de artikelencyclus over de zes ontwikkelingsniveaus van het Stermodel focus ik deze keer op het mentale niveau en de invloed op het realiseren van daadwerkelijke gedragsverandering.

Aan het eind vind je nog enkele aanwijzingen voor het (team)coachen op het mentale niveau.

Rationele EffectiviteitsTraining

 

De gedachte voor je reactie

Doorgaans zijn we ons niet bewust van onze gedachten. Onze aandacht is vooral gericht op wat we doen, en veel minder op wat we denken.

We gaan ervan uit dat we handelen in reactie op een bepaalde gebeurtenis, bijvoorbeeld het gedrag van een collega.

Toch is het opvallend dat het gedrag van die collega bij verschillende personen een verschillende reactie tot gevolg kan hebben. Blijkbaar gebeurt er meer dan de actie van je collega en jouw reactie daarop.

Vanuit de focus van het mentale niveau gaan we ervan uit dat je in het korte moment tussen de actie – reactie een gedachte hebt gehad over de actie van je collega. En die gedachte heeft grote invloed op je handelen.

Een andere collega heeft over hetzelfde gedrag wellicht een andere gedachte, hetgeen resulteert in ander gedrag in dezelfde situatie.

Het ABC-tje van Rationele EffectiviteitsTraining

Binnen de Rationele EffectiviteitsTraining (RET) wordt als volgt weergegeven:

De meeste mensen denken dat het gedrag van de ander (A = Activatin gevent) bepalend is voor hun gedrag (C = Consequence).

De RET zegt echter: tussen A en C zit nog B: de Believe, je gedachten.

Vergroot je mentale kracht in drie stappen

De Rationele EffectiviteitsTraining is een bruikbare methode om jouw eigen mentale kracht te vergroten, en ook als hulpmiddel om anderen te begeleiden bij het versterken van hun mental power.

Je kunt hierbij de volgende stappen gebruiken:

1. Word je bewust van je ABC

Vul een ABC in voor een situatie waarin je met jouw gedrag niet het effect realiseerde dat je had willen bereiken. Wanneer je dit lastig vindt kun je ook iemand vragen om je hierbij te helpen, bijvoorbeeld een collega waar je goed mee overweg kunt.

Door het maken van een ABC word je je bewust van jouw eigen gedachten en de invloed hiervan op jouw handelen.

2. Daag je belemmerende gedachte uit

In elke belemmerende gedachte zitten irrationele elementen, de RET noemt ze daarom irrationele gedachten.

Voorbeelden hiervan zijn:

 • iedereen moet mij aardig vinden
 • anderen moeten zich gedragen volgen mijn normen
 • ik moet alles 100 % perfect doen.

Onderzoek de irrationele elementen in jouw belemmerende gedachten.

3. Formuleer helpende gedachte

Nu je de irrationaliteit van je belemmerende gedachte hebt onderzocht, kun je een nieuwe gedachte formuleren die rationeler is en daarmee ongetwijfeld beter helpt bij het realiseren van het door jou gewenste effect in de betreffende situatie.

De kans is groot dat je in meerdere situaties je voordeel kunt doen met deze nieuwe gedachte.

4. Voer daadwerkelijke gedragsverandering door

Nu u in stap 3 een gedachte hebt geformuleerd die je ondersteunt bij het inzetten van effectiever gedrag, sta je voor de uitdaging om deze nieuwe B mee te nemen naar de praktijk. Je gaat als het ware het computerprogramma in je hoofd veranderen.

De belemmerende gedachte zit vaak flink ingesleten in je eigen programma. Daarom vraagt het tijd en aandacht om deze blijvend te veranderen in je nieuwe overtuiging. Ga bij uzelf na hoe je jezelf een aantal keren per dag kunt herinneren aan jouw nieuwe overtuiging, bijvoorbeeld door:

Coach Opleiding: Coachen met Ziel en Zakelijkheid

Coachen op de boven- én onderstroom!

Je leert een palet aan verdiepende en resultaatgerichte coaching methodieken en werkt intensief aan je persoonlijke ontwikkeling als coach.
NOBCO en LVSC erkende opleiding

Coach Opleiding: Coachen met Ziel en Zakelijkheid

 

 1. een briefje op te hangen op een plek waar je regelmatig kijkt
 2. een pop-up op je computer
 3. op een vast moment op de dag stilstaan bij je overtuiging.

Je kunt je mentale kracht ook extra inzetten door middel van visualisatie: verbeeld in gedachten een praktijksituatie waarin jij jezelf mentaal belemmerde. Stel je nu voor dat je je ondersteunende overtuiging (B2)inzet om ander gedrag te realiseren (C2).

Vergeet niet om gedurende je persoonlijke ontwikkelingsproces je successen te oogsten!

Coaching op het mentale niveau

Wanneer je met je coachee(s) op zoek wilt gaan naar de belemmeringen in hun binnenwereld (mentaal, emotioneel, fysiek en zingeving) voor gedragsverandering heeft het mentale niveau vaak de laagste drempel. Praten over wat je van binnen bezig houdt wordt dan minder spannend ervaren als voelen wat je bezighoudt.

De Rationele EffectiviteitsTraining biedt bovendien een duidelijke structuur, hetgeen ook voor veiligheid en kaders zorgt.

Teamcoaching op het mentale niveau

Coachend binnen een team heeft het veel meerwaarde om uitgebreid stil te staan bij het ABC van de huidige situatie: Hoe kijken de verschillende teamleden tegen de huidige situatie aan en wat zijn hun persoonlijke belemmerende gedachten?

Wanneer dit in een veilig leerklimaat wordt gedeeld met elkaar, draagt alleen deze stap al veel bij aan de openheid en onderlinge verbinding in het team. De persoonlijke belemmerende gedachten (individuele B’s) kunnen vervolgens vertaald worden naar collectieve belemmerende overtuigingen binnen het team.

Meer over Coachingsmethodieken

Nieuwsgierig naar meer inspiratie, kennis en praktische handvatten voor coachen? Lees dan:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en artikelen op onze Kennisbank voor coaches, trainers en teamcoaches.

Toolbox voor coaches, trainer en teamcoaches

Meer tools vind je op onze kennisbank onder de Toolbox voor trainers, coaches en teamcoaches. Zoals:

Opleidingen over Coachingsmethodieken

Zoek je een opleiding waarin je meer leert over Coachingsmethodieken? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:

 

Meer weten over dit onderwerp?

We hebben regelmatig nieuwe blogs, nieuws en tips.

Volg ons op social media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Relevante artikelen

 • Wil je Trainer en/of Coach worden?

  Wil je trainer worden? Of coach worden? Of wellicht allebei? Ben je op zoek naar wat past bij…

 • Systemisch Teamcoach: inzoomen en uitzoomen

  Als teamcoach moet je kunnen doordringen tot de kern van het teampatroon en het teamfunctioneren kunnen onderzoeken binnen…

 • Krachtig Programmeren met het Stermodel

  In dit artikel leg ik je uit hoe je het Stermodel kunt gebruiken om te komen tot krachtige…

 • Gestalt in coaching en training

  In dit artikel geef ik je praktische aanwijzingen om als coach, manager of trainer Gestaltmethodisch te werken.


Onderwerpen

  Praat mee

  Om SPAM op mijn blog te voorkomen dien je eerst onderstaande in te vullen voordat je kunt reageren. Hopelijk blijf je geïnspireerd om je reactie te plaatsen!