Theorie: Persoonlijke Kwaliteiten

Kwaliteiten zijn onze meest ‘eigene’ eigenschappen. Ze vormen het potentieel aan persoonlijke mogelijkheden dat wij tot onze beschikking hebben en dat we al dan niet gebruiken.

Kwaliteiten vormen een positieve insteek om aan de slag te gaan met de persoonlijke ontwikkeling van coachees /medewerkers. Bij het coachen van je coachee / medewerker (en van jezelf als coach / coachend leidinggevende) kun je gebruik maken van de volgende indeling in soorten kwaliteiten:

Manifeste kwaliteiten

Dit zijn de kwaliteiten die je al ontwikkeld hebt. Je zet ze in zonder erbij na te denken. Daardoor is het soms lastig om ze van jezelf te beschrijven, maar mensen uit je omgeving kunnen ze zo voor je benoemen.

Latente kwaliteiten

Latente kwaliteiten heb je wel in huis, maar (nog) niet ontwikkeld. Ze vormen je onzichtbare potentieel. In onverwachte, uitdagende of nieuwe situaties komt regelmatig spontaan een latente kwaliteit boven drijven.

Deze theorie effectief leren toepassen?

Vergroot je impact als coach!

Ontdek onze NOBCO erkende opleidingen: gedegen en praktijkgericht het coachvak leren, diepgaande persoonlijke ontwikkeling.

 

Half-latente kwaliteiten

Deze kwaliteiten heb je deels ontwikkeld. Je zet ze in in situaties waarin je je veilig voelt en houdt ze achter in andere situaties, waar ze wel zouden bijdragen aan een succesvoller verloop van de situatie.

Vervormde kwaliteiten

Dit noemen we in de volksmond onze slechte eigenschappen, echter in deze benadering zeggen we: het zijn kwaliteiten (dus positief) waarin je te veel bent doorgeschoten en daardoor zijn ze vervormd geraakt.

Ontwikkelingspunt voor jou als coach

Benoem 4 kwaliteiten van jezelf als coach / coachend leidinggevende; van elk soort 1 kwaliteit. Vraag ook eens aan anderen hoe zij deze opdracht voor jou zouden beantwoorden.

Meer leren?
Wil je leren hoe je anderen kunt coachen in hun persoonlijke ontwikkeling? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:

Kom kennismaken met onze visie en werkwijze in de gratis introductie workshop Coachen met het Stermodel

Meer tools voor trainers, coaches en teamcoaches

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en e-learnings voor coaches, trainers en teamcoaches.

 

Relevante artikelen

Meer artikelen

Gratis download

E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches

Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel

Download e-book
E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches