Theorie: Van Inhoud naar Persoonlijke Ontwikkeling

Coachend leiderschap is gericht op de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers. Dit vraagt dat je je inhoudelijke aansturing verlegt naar de ontwikkeling van competenties en kwaliteiten.

Omdat je als manager eindverantwoordelijk bent voor de inhoudelijke resultaten van je afdeling of unit, ligt de valkuil op de loer dat je de begeleiding van je medewerkers direct richt op de inhoudelijke kwaliteit en resultaten.
Coachend leiderschap speelt het meer via de band: door je medewerkers te coachen naar een hoog competentieniveau staan zij garant voor kwalitatief hoogwaardige resultaten. Coaching richt zich bij uitstek op interpersoonlijke vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling.

Competenties

In veel organisaties worden de gewenste competenties beschreven in een functiegericht competentieprofiel. ‘Een competentie beschrijft gedrag dat essentieel is om succesvol te functioneren.’ Een goed beschreven competentie bestaat uit

  • De naam van de competentie
  • Een korte beschrijving van de competentie
  • Zes tot tien gedragsindicatoren die het succesvolle gedrag concreet en meetbaar beschrijven.

Op deze manier geeft een competentieprofiel een concrete meetlat voor het huidige en gewenste gedrag van een medewerker.

Persoonlijke kwaliteiten

Kwaliteiten zijn eigenschappen die heel erg horen bij wie we zijn. Iedereen heeft in de loop van zijn leven een palet aan kwaliteiten ontwikkeld, en heeft ook nog kwaliteiten ‘in zijn potentieel’ zitten.
Persoonlijke kwaliteiten bieden een inspirerende ingang voor het versterken van iemands persoonlijke kracht en eigenheid, en een verdieping van de persoonlijke ontwikkelingsdoelen.

 

Deze theorie effectief leren toepassen?

Vergroot je impact als coach!

Ontdek onze NOBCO erkende opleidingen: gedegen en praktijkgericht het coachvak leren, diepgaande persoonlijke ontwikkeling.

 

Ontwikkelingspunt voor jou als coach

Ga met een medewerker in gesprek over zijn competenties en met een ander over zijn kwaliteiten. In welk gesprek komen jouw competenties en kwaliteiten als coachend leidinggevende het best tot hun recht?

Meer leren?
Wil je leren hoe je je medewerkers resultaatgericht en verdiepend kunt coachen in hun persoonlijke ontwikkeling? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:

Kom kennismaken met onze visie en werkwijze in de gratis introductie workshop Coachen met het Stermodel

Meer tools voor trainers, coaches en teamcoaches

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en e-learnings voor coaches, trainers en teamcoaches.

 

Relevante artikelen

Meer artikelen

Gratis download

E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches

Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel

Download e-book
E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches