Lichaamsgericht coachen met grondplaten

Het werken met grondplaten in coaching geeft extra verdieping op het emotioneel en fysieke ontwikkelingsniveau van het Stermodel. Zo kun je lichaamsgericht coachen gemakkelijk toevoegen aan je werkwijze als coach.

Lichaamsgericht coachen

Coachen met grondplaten

Grondplaten zijn in feite A4-tjes met tekst er op, die je op de grond legt. Ze worden ook wel vloerankers genoemd. Het bijzondere van het werken met grondplaten is dat als de coachee er letterlijk op gaat staan, hij het woord ook gaat ervaren. Hierdoor helpen grondplaten om het coachingsthema van de coachee te verdiepen naar het emotionele en fysieke ontwikkelingsniveau, en het thema niet alleen maar mentaal te bespreken.
Je kunt het werken met grondplaten inzetten op vele coachingsthema’s en op de verschillende ontwikkelingsniveaus van het Stermodel. De grondplaten voegen dan het fysieke ontwikkelingsniveau toe, waardoor extra verdieping ontstaat.

In het blog Lichaamsgericht coachen wordt deze coachingsmethode verder uitgelegd, met praktische tips voor het begeleiden van lichaamsgerichte coachingswerkvormen.
Ik geef hieronder twee voorbeelden van lichaamsgericht coachen met grondplaten.

Coach Opleiding: Coachen met Ziel en Zakelijkheid

Coachen op de boven- én onderstroom!

Je leert een palet aan verdiepende en resultaatgerichte coaching methodieken en werkt intensief aan je persoonlijke ontwikkeling als coach.

NOBCO en LVSC erkende opleiding

Coach Opleiding: Coachen met Ziel en Zakelijkheid

Waarden (zingevingsniveau) fysiek verdiepen met grondplaten

Wanneer je de kernwaarden van de coachee hebt verkend met andere werkvormen, kun je de coachee vragen om zijn drie tot vijf kernwaarden op verschillende A4-tjes te schrijven. Deze grondplaten legt hij om zich heen op de grond. Alleen deze stap geeft al een extra beleving van de waarden en helpt om de kernwaarden werkelijk toe te eigenen.
Je kunt de coachee ook vragen om met rust en aandacht op zijn verschillende kernwaarden te gaan staan, en deze kernwaarde helemaal in te ademen en/of om fysiek gewaar te zijn waar hij deze waarde voelt in zijn lijf.

Effectief communiceren over gevoelens (emotioneel niveau) met grondplaten

De vier stappen van Verbindende Communicatie helpen de coachee om in verbinding met zichzelf en in verbinding met de ander over gevoelens te communiceren. Door de vier stappen als vloerankers op de grond te leggen, kan de coachee de verschillende stappen oefenen bijvoorbeeld ter voorbereiding van een gesprek in de praktijk.
Hij oefent op deze manier niet alleen om de vier stappen van Verbindende Communicatie op de juiste manier te doorlopen, maar door de grondplaten kan hij gemakkelijker bij zichzelf waarnemen wat hij precies tegen de ander wil zeggen bij de verschillende stappen. In dit zelfonderzoek helpt de fysieke informatiebron middels de grondplaten om tot de kern van de eigen gevoelens en behoeften te komen.

Meer coachingsmethodieken voor lichaamsgericht coachen

In je coaching kun je met de Basis-interventies voor lichaamsgericht coachen al een eerste lichaamsbewustzijn op gang brengen bij je coachee. Vervolgens kun je een verdieping maken op de basis-interventies met Verdiepende coachings-interventies vanuit Gestalt-methodiek. Naast het lichaamsgericht coachen met grondplaten kun je ook andere vormen voor lichaamsgericht coachen inzetten, zoals Subpersonen verkennen met Voice Dialogue of Fysieke werkvormen op persoonlijke ontwikkelingsthema’s.

Ontwikkelingspunt voor jou als coach

Coach jezelf met een van bovenstaande oefeningen met grondplaten, en neem de tijd om je lichaamssignalen op de verschillende grondplaten waar te nemen. Je kunt de oefening natuurlijk ook met een buddy doen.

Meer leren?
Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:

Kom kennismaken met onze visie en werkwijze in de gratis introductie workshop Coachen met het Stermodel

Meer tools voor trainers, coaches en teamcoaches

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en e-learnings voor coaches, trainers en teamcoaches.

 

Relevante artikelen

Meer artikelen

Gratis download

E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches

Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel

Download e-book
E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches