Gestalt Theorie: Wat is Gestalt?

Gestalttherapie bekijkt de mens als totaal organisme en is erop gericht om de coachee / deelnemer in contact te brengen met zichzelf, met zijn kern en met de wereld waarin hij leeft.

Fritz Perls

Gestalttherapie is ontwikkeld door Fritz Perls en beschreven door Perls, Hefferline en Goodman in ‘Gestalttherapy. Excitement and Growth in the human Personality’ (1951).
Perls vatte ooit de Gestalttherapie samen met de uitspraak: ‘Ik en jij, hier en nu’. In het hier-en-nu ontvouwen zich alle patronen. Patronen in hoe je contact maakt met jezelf, en met de mensen in je omgeving.

Gewaarzijn

In spannende of onzekere situaties in het heden resoneren emotioneel ‘onaffe situaties’ uit het verleden. Door te leren gewaarzijn wat er in en om ons heen gaande is, kan de ‘onaffe Gestalt’ rond gemaakt worden.
Groeien in ‘gewaarzijn’ in het ‘hier-en-nu’ is daarmee een wezenlijk onderdeel in Gestalt.

Snel naar de kern

Het gewaarzijn van een ‘onaffe situatie’ in het heden, al dan niet met een doorkijkje naar het verleden, vergroot het persoonlijk inzicht en zelfbewustzijn. Je wordt je bewust van je gevoelens en emoties en kunt de onderliggende persoonlijke behoeften niet (meer) ontkennen. Deze behoeften geven aanwijzingen voor gedragsalternatieven in de dagelijkse praktijk.

Deze theorie effectief leren toepassen?

Vergroot je impact als coach!

Ontdek onze NOBCO erkende opleidingen: gedegen en praktijkgericht het coachvak leren, diepgaande persoonlijke ontwikkeling.

Deze theorie effectief leren toepassen?

De voorgrond

De pragmatische aanpak van Gestalt neemt de storingen die de coachee / deelnemer in het hier-en-nu bezig houdt als ingang. Daarmee ga je aan de slag met praktijkcasuïstiek die bij de coachee / deelnemer ‘op de voorgrond staat’ en heb je ‘een gespreksthema waar energie op zit’ om mee aan de slag te gaan.

Ontwikkelingspunt voor jou als coach

Neem jezelf tijdens de coaching regelmatig gewaar: Wat ben je aan het doen? Wat voel je? Wat wil je? Wat ben je aan het vermijden?

Meer leren?
Wil je als coach of trainer leren werken met Gestalt? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:

Kom kennismaken met onze visie en werkwijze in de gratis introductie workshop Coachen met het Stermodel

Meer tools voor trainers, coaches en teamcoaches

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en e-learnings voor coaches, trainers en teamcoaches.

Meer over Gestalt

Lees verder:

Of bekijk deze video:

 

Relevante artikelen

 • Coachen vanuit kernwaarden

  In dit artikel beschrijf ik een 11 effectieve werkvormen om te coachen vanuit waarden.

 • Stermodel voor coachen en trainen

  Het Stermodel van de zes ontwikkelingsniveaus is een bruikbaar analyse- en werkmodel voor trainers en coaches. In dit…

 • Gestalt en Gewaarzijn Vergroten

  In spannende of onzekere situaties in het heden resoneren emotioneel ‘onaffe situaties’ uit het verleden. Gestalt en Gewaarzijn…

 • Toegepaste Gestalt methodiek in coaching en training

  De Gestalt methodiek helpt je coaching en training verdiepen op het emotionele en fysieke niveau. Praktische handvatten en…

Meer artikelen

Gratis download

E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches

Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel

Download e-book
E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches