Persoonlijk leiderschap in tijden van recessie

Een tijd van recessie brengt veel onzekerheid met zich mee. Onzekerheid over economische groei, ontwikkelingen op de markt, organisatieveranderingen en het behoud van de eigen baan. Ontwikkelingen in de buitenwereld die ons eigen leven sterk kunnen beïnvloeden. Hoe gaat u om met de veranderingen in uw omgeving? Wat betekent persoonlijk leiderschap in een dergelijk werkklimaat?


Persoonlijk leiderschap tijdens recessie

Omgaan met je angst en onzekerheid

Veranderingen brengen angst en onzekerheid met zich mee; bij iedereen. De één laat deze gevoelens meer bij zichzelf toe dan een ander. De één vindt veranderingen angstiger dan een ander.

Persoonlijk leiderschap tijdens recessie betekent dat je contact hebt met de verschillende kwaliteiten en gevoelens in jezelf.

Maar ontkennen van je angsten betekent ontkennen van een deel van jezelf. De kunst is om je angsten onder ogen te zien én je er niet door te laten leiden. Je hebt namelijk ook nog heel andere aspecten in jezelf, zoals moed, vertrouwen, inspiratie, creativiteit, daadkracht,….

Ga terug naar de essentie

In de natuur zien we een natuurlijk ritme:

  • in de lente lopen de knoppen uit en wordt de natuur weer groen,
  • in de zomer komt alles tot bloei,
  • in de herfst vallen de blaadjes van de bomen
  • en in de winter is er uiterlijke rust.

Een periode van economische recessie correspondeert met de fase van de herfst.

In de herfst vallen de blaadjes van de bomen, maar voor die tijd trekt de boom alle essentiële voedingsstoffen terug naar de stam.

Persoonlijk leiderschap tijdens recessie vraagt om loslaten én de pijn verdragen.

Het proces van de herfst betekent dus: terug naar de essentie en loslaten wat overbodig is. Terug naar de essentie vraagt om bezinning op missie, kernwaarden en core-business.

In een tijd van recessie volgt hierop een zeer pijnlijke stap:

  • Wat laat ik los?
  • Wat stoot ik af?

Dit proces speelt zowel op organisatie- als op persoonlijk niveau.

Opleiding Coachend Leiderschap

Haal het beste uit je team, medewerkers en jezelf als manager

Je neemt je persoonlijk leiderschap als manager stevig onder de loep, ontwikkelt je coachingscompetenties en leert hoe je systemisch kunt interveniëren binnen de groepsdynamiek van je team.

Opleiding Coachend Leiderschap

Zet bezielde acties uit

Als je weet wat belangrijk is voor jou en je organisatie kun je vanuit deze bezieling en inspiratie acties uitzetten voor de toekomst.

Mensen en bedrijven die zich vanuit hun essentie neerzetten in de wereld, hebben werkelijk iets te brengen en maken het verschil. Zij overleven een recessie omdat ze bereid zijn ten alle tijden naar zichzelf te kijken en niet functioneel gewoontegedrag kunnen transformeren.

Een persoonlijk leider handelt doelgericht vanuit innerlijke waarden en drijfveren.

Zij inspireren anderen om een wezenlijke bijdrage te leveren aan het grote geheel.

Meer over Communicatie / Persoonlijk leiderschap

Nieuwsgierig naar meer inspiratie, kennis en praktische handvatten voor Communicatie / persoonlijk leiderschap? Lees dan:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en artikelen op onze Kennisbank voor coaches, trainers en teamcoaches.

Toolbox voor coaches, trainer en teamcoaches

Meer tools vind je op onze kennisbank onder de Toolbox voor trainers, coaches en teamcoaches. Zoals:

Opleidingen over Communicatie / persoonlijk leiderschap

Zoek je een opleiding waarin je meer leert over Communicatie / persoonlijk leiderschap? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:

 

Meer weten over dit onderwerp?

We hebben regelmatig nieuwe blogs, nieuws en tips.

Volg ons op social media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Relevante artikelen


Onderwerpen

    Praat mee

    Om SPAM op mijn blog te voorkomen dien je eerst onderstaande in te vullen voordat je kunt reageren. Hopelijk blijf je geïnspireerd om je reactie te plaatsen!