Single, Double en Triple Loop Trainen

Inzichtgevend model om de diepgang in je training te bepalen. Bij uitstek geschikt voor het ontwerpen van trainingen op de bovenstroom en onderstroom van gedragsverandering.


Triple Loop

Ga je een training geven op het gebied van leiderschap, communicatie, persoonlijke effectiviteit, duurzame inzetbaarheid of bijvoorbeeld werkgeluk? En vraag je je af hoe je praktijkgerichtheid kunt combineren met persoonlijke inzichten, zodat je deelnemers daadwerkelijk in beweging komen?

Dit blog geeft je inzicht in de mix die je kiest tussen

 • het inoefenen van vaardigheden en nieuw gedrag op de bovenstroom,
 • het onderzoeken van belemmeringen en hulpbronnen op de onderstroom, en
 • inzicht in diepe drijfveren en zingeving aan werk en leven.

Het model van single, double en triple loop trainen geeft je inzicht in je keuzes, gekoppeld aan de doelstellingen van de training.

Wat is single, double en triple loop trainen?

Single, double of triple loop trainen heeft te maken met de diepgang die je in een training wilt realiseren.

 • Bij een single loop training maak je een leercirkel op de bovenstroom. Dit noemen we ook wel vaardigheidstrainingen, bijvoorbeeld communicatieve vaardigheden of managementvaardigheden.
 • Bij een double loop training voeg je hier een leercirkel op de patronen van de onderstroom aan toe aan de leercirkel op de bovenstroom. Je doorloopt dan 2 leercirkels in je training, die elkaar versterken. Dit zijn bijvoorbeeld trainingen op het gebied van persoonlijke effectiviteit en leiderschapsontwikkeling.
 • Bij een triple loop training voeg je een leercirkel toe aan een double looptraining, gericht op de diepe drijfveren van het zingevingsniveau. Deze kun je bijvoorbeeld inzetten bij trainingen op het gebied van duurzame inzetbaarheid, persoonlijk leiderschap of werkgeluk.

In het voortraject van een training onderzoek je de mate van diepgang, die in het leerproces van de deelnemers nodig is voor het realiseren van impactvolle gedragsverandering en het behalen van succesvolle resultaten. Afhankelijk van de doelen van de training en je bevindingen in het voortraject, kies je in je trainingsontwerp voor een single, double of triple loop training.

Wat houdt dit concreet in?

Wat is single loop trainen?

Een single loop training is gericht op de bovenstroom; het zichtbare gedrag van de deelnemers en het effect van dit gedrag op de mensen in hun omgeving. Een single loop training begint met de deelnemers bewust maken van hun ineffectieve gedrag in de (werk)praktijk. Ineffectief betekent dat ze met hun huidige gedrag niet (voldoende) de gewenste resultaten in hun omgeving bereiken.
Vervolgens oefen je tijdens de training een of meerdere communicatieve of management vaardigheden in, die het gedrag van de deelnemers effectiever maakt. Hierbij geef je de deelnemers tijdens de training regelmatig feedback op het effect dat hun gedrag heeft op anderen. Is het gewenste effect op de omgeving bereikt? Hang dan de vlag uit: oogst de leerresultaten. Is het gewenste resultaat nog niet bereikt? Geef dan concrete tops en tips, en laat de deelnemer verder oefenen met het inzetten van succesvol gedrag.
Single loop trainen betekent dat je het gedrag van de deelnemers voortdurend koppelt aan hun impact op hun (werk)omgeving.
Schematisch kun je single loop trainen als volgt weergeven:

Single Loop Trainen

Figuur: Single loop trainen; leerloop op de bovenstroom

Post-HBO Opleiding Trainen met Ziel en Zakelijkheid

Word Vaardigheidstrainer en Trainer Persoonlijke Ontwikkeling

NOBTRA erkende opleiding waarin je leert trainen op de bovenstroom en onderstroom, en je persoonlijke impact als trainer vergroot.
Leer het trainersvak!

Post-HBO Opleiding Trainen met Ziel en Zakelijkheid

 

Wat is double loop trainen?

Double loop trainen richt zich naast de bovenstroom ook op een deel van de onderstroom, namelijk op de onzichtbare patronen die het gedrag van de deelnemers beïnvloeden. Je voegt dus een tweede leercirkel toe aan je trainingsontwerp.
In een double loop training richt je je bij deze tweede leercirkel in eerste instantie op de ineffectieve patronen op de onderstroom. Hiermee bedoelen we patronen die het ineffectieve gedrag in stand houden, dus het gedrag dat niet (voldoende) het gewenste effect heeft op de omgeving. De effectiviteit van een onzichtbaar patroon op de onderstroom wordt altijd bepaald in relatie tot het zichtbare gedrag op de bovenstroom en de zichtbare resultaten in de omgeving. Daarom kan de leercirkel van de patronen op de onderstroom in mijn visie nooit los staan van de leercirkel op de bovenstroom; er is dan sprake van double loop leren.
De patronen die het gedrag beïnvloeden kunnen bestaan uit overtuigingen (mentaal niveau), gevoelens en behoeften (emotioneel niveau) en/of lichamelijke signalen (fysiek niveau). Nadat de deelnemers zich bewust zijn van hun ineffectieve patronen, help je ze in de training bij het doorbreken hiervan. Dit doe je door het verkleinen van de belemmering en het aanboren van hulpbronnen. Hierbij kan het gaan om versterkende overtuigingen (mentaal niveau), aandacht geven aan gevoelens en emoties (emotioneel niveau) en/of het vergroten van het fysiek gewaarzijn (fysiek niveau).
Schematisch ziet double loop trainen er als volgt uit:

Double Loop Trainen

Figuur: Double loop trainen: effectief gedrag op de bovenstroom en patronen op de onderstroom

Wat is triple loop trainen?

Bij triple loop trainen voeg je een derde leercirkel toe aan de leercirkel van de bovenstroom en de leercirkel van de patronen. Het gaat hierbij om de diepe onderstroom van zingeving en existentiële vragen.
Ook deze diepe leerlaag is gekoppeld aan de concrete en zichtbare resultaten op de bovenstroom. Het zingevingsniveau is een krachtige hulpbron bij het doorbreken van patronen. Door de grote impact van de combinatie van deze drie leerlagen, wordt triple loop trainen ook wel transformationeel trainen genoemd.
Bij de leerloop van de zingeving richt je je in een training op kernwaarden, visie, missie en/of kernkwaliteiten. Het zijn de diepe drijfveren in de onderstroom. Door de deelnemers te ondersteunen bij het (opnieuw) verbinden met hun krachtigste hulpbronnen ontstaan vernieuwende gedragsalternatieven en worden belemmerende patronen van binnenuit getransformeerd.
Bij triple loop trainen doorlopen de deelnemers een intens proces dat tot diepgaande veranderingen kan leiden in privé en/of werk. Daarom noemen we het ook wel transformationeel trainen.
Triple loop trainen ziet er schematisch als volgt uit:

Triple Loop Trainen

Figuur: Triple loop trainen = Transformationeel trainen

Single, double of triple loop trainen in de praktijk

Het model voor single, double en triple loop trainen is geen pleidooi voor triple loop trainingen. Voor veel trainingsdoelen is triple loop trainen veel te uitgebreid en te diepgaand. Het is dan ook de kunst om in het voortraject van je training goed te onderzoeken welke diepgang gewenst is voor het realiseren van de trainingsdoelen.
Wanneer de deelnemers heel leergierig zijn en gemotiveerd om nieuwe vaardigheden te leren, is een single loop trainingsontwerp het ontwerp dat de meeste impact zal hebben. Je leert de deelnemers nieuwe vaardigheden en oefent tijdens de training met het inzetten van deze nieuwe vaardigheden in hun praktijksituatie. Je hebt dan een grote kans op transfer.
Een double loop training kan een verdieping van een vaardigheidstraining zijn. Bijvoorbeeld als je opdrachtgever een feedback training vraagt, en tijdens het opdrachtgesprek blijkt dat de deelnemers allerlei overtuigingen hebben die het feedback geven belemmeren. Je verdiept de vaardigheidstraining Feedback geven dan met een leerloop van de patronen op het mentale niveau.
Trainingen op het gebied van persoonlijke effectiviteit zijn doorgaans ook gebaseerd op double loop leren. Zo is bijvoorbeeld een training Assertiviteit gericht op het inzetten van assertiever gedrag, en op patronen op de onderstroom die het inzetten van assertief gedrag beïnvloeden.
Triple loop trainingen zijn gericht op diepgaande verandering. Dit vraagt doorgaans een uitgebreider programma, bij voorkeur gespreid in de tijd. Trainingen op het gebied van onder andere leiderschapsontwikkeling, persoonlijk leiderschap, werkgeluk of duurzame inzetbaarheid kunnen triple loop trainingen zijn.

Wil je single, double en triple loop trainingen leren ontwerpen en geven?

Wanneer je trainer wilt worden of je vakmanschap als trainer wilt professionaliseren en verdiepen, dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de NOBTRA erkende Post-HBO Trainer Opleiding Trainen met Ziel en Zakelijkheid.
In deze Train-de-Trainer Opleiding krijg je diepgaand inzicht in single, double en triple loop trainingen, leer je trainingen met impact ontwerpen volgens het single, double en triple loop leren, en ontwikkel je je trainingsvaardigheden zodat je training kunt geven op de bovenstroom en onderstroom van gedragsverandering. Daarnaast oefen je met het begeleiden van een palet aan werkvormen en methodieken, die je direct in de praktijk kunt toepassen.
In je persoonlijke ontwikkeling als trainer onderzoek je je drijfveren, krachtbronnen en valkuilen, trainershouding en trainersenergie. Door de combinatie van competentie-ontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling word je een trainer met impact.

Meer over Single, Double en Triple Loop trainen

Nieuwsgierig naar meer inspiratie, kennis en praktische handvatten voor single, double en triple loop trainen? Lees dan:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en artikelen op onze Kennisbank voor coaches, trainers en teamcoaches.

Toolbox voor coaches, trainer en teamcoaches

Meer tools vind je op onze kennisbank onder de Toolbox voor trainers, coaches en teamcoaches zoals bijvoorbeeld:

Opleidingen over Single, Double en Triple Loop trainen

Zoek je een opleiding waarin je single, double en triple loop trainingen leert ontwerpen en begeleiden? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:

 

Meer weten over dit onderwerp?

We hebben regelmatig nieuwe blogs, nieuws en tips.

Volg ons op social media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Relevante artikelen

 • Wat is Trainen op de Bovenstroom en Onderstroom?

  In dit blog leg ik uit wat trainen op bovenstroom en onderstroom inhoudt en wat dit betekent voor…

 • Trainen en coachen binnen een organisatiesysteem

  Een trainer, coach of teamcoach acteert binnen een organisatie met een eigen systemische achtergrond en systemische gewoontes. In…

 • Stermodel voor coachen en trainen

  Het Stermodel van de zes ontwikkelingsniveaus is een bruikbaar analyse- en werkmodel voor trainers en coaches. In dit…

 • Wat is trainen met impact?

  Wanneer heb je als trainer impact? En wat is die impact dan precies? Silvia Blankestijn ontrafelt een stukje…


Onderwerpen

  Praat mee

  Om SPAM op mijn blog te voorkomen dien je eerst onderstaande in te vullen voordat je kunt reageren. Hopelijk blijf je geïnspireerd om je reactie te plaatsen!