Theorie: De 4 Fasen van Gedragsverandering

Gedurende een coachingstraject doorloopt de coachee vier bewustwordingsfasen in het realiseren van gedragsverandering. 

Onbewust onbekwaam

De coachee is zich niet bewust waar hij effectief of ineffectief handelt. Feedback van anderen en zelfreflectie helpen hem om zicht te krijgen op zijn sterke en zwakke kanten. Deze bewustwordingsstap is het begin van het leer- en ontwikkelproces.

Bewust onbekwaam

De coachee is zich bewust van zijn eigen handelen en het effect daarvan op anderen, en heeft naar aanleiding daarvan een duidelijke leervraag. Hij gaat experimenteren met nieuw gedrag, maar zal nog regelmatig in zijn oude valkuilen stappen. Aanvankelijk is hij zich achteraf bewust van zijn oude gewoontegedrag (‘Ik ben er weer ingestapt’), op een gegeven moment ziet hij zich als het ware ter plekke de mist in gaan. Tenslotte kan hij zijn gedrag daadwerkelijk veranderen.

Deze theorie effectief leren toepassen?

Vergroot je impact als coach!

Ontdek onze NOBCO erkende opleidingen: gedegen en praktijkgericht het coachvak leren, diepgaande persoonlijke ontwikkeling.

Deze theorie effectief leren toepassen?

 

Bewust bekwaam

Maar ook al heeft hij het nieuwe gedrag nu onder de knie, het blijft nog wel een tijdje aandacht en bewust handelen vragen om het nieuwe gedrag in te zetten. Oude gewoontes verdwijnen helaas niet zomaar. Ook in deze fase zijn feedback en zelfreflectie van belang om te blijven groeien.

Onbewust bekwaam

Uiteindelijk is de coachee zo gewend aan het nieuwe gedrag dat hij dit inzet zonder na te denken. Er is een nieuwe gewoonte ontstaan, welke onbewust wordt ingezet.

Ontwikkelingspunt voor jou als coach

Beschrijf gedrag waarin je zelf als coach of coachend leidinggevende bent gegroeid aan de hand van de fasen in gedragsverandering. In welke fase ben je nu?

Meer leren?
Wil je als coach gedragsverandering diepgaand en resultaatgericht leren begeleiden? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:

Kom kennismaken met onze visie en werkwijze in de gratis introductie workshop Coachen met het Stermodel

Meer tools voor trainers, coaches en teamcoaches

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en e-learnings voor coaches, trainers en teamcoaches.

 

Relevante artikelen

Meer artikelen

Gratis download

E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches

Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel

Download e-book
E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches