Samenwerken met verschillende persoonlijkheden

Mensen zitten verschillend in elkaar, ze denken anders, reageren anders, communiceren anders. Dat maakt samenwerken leuk én lastig. Leuk omdat je elkaar aanvult, lastig omdat de verschillen kunnen polariseren. In dit artikel geef ik je een aantal praktische communicatietips om de samenwerking te verbeteren.


Team

Hoe kun je effectief samenwerken met iemand die heel anders in elkaar zit dan jij?

Carl Jung onderscheidde een aantal persoonlijkheidstypes en Isabel Briggs Myers en Katharine Briggs vertaalden deze naar de persoonlijkheidstest MBTI (Myers Briggs Type Indicator). De MBTI-indeling in zestien persoonlijkheidstypes is wat mij betreft een zeer bruikbaar hulpmiddel om uw communicatie met andere persoonlijkheidstypes te verbeteren.

De MBTI-indeling in zestien persoonlijkheidstypes is gebaseerd op vier dimensies. In dit artikel beschrijf ik in een notendop twee van deze dimensies en geef ik enkele tips om beter samen te werken

Dimensie 1: Extravert versus introvert

Extraverte persoonlijkheden zijn graag ‘onder de mensen’, hebben een groot sociaal netwerk en zijn non-verbaal vaak expressief en dynamisch.

Introverte mensen werken bij voorkeur rustig in hun eentje op een kamer, willen rustig kunnen nadenken over nieuwe voorstellen en komen non-verbaal gesloten(er) over.

Tips om beter samen te werken voor extraverte en introverte persoonlijkheden

  • Ben je extravert en werk je samen met een introvert persoon?
    Sta dan bij jezelf op de rem qua expressie, spreektempo en ruimte innemen. Voer het gesprek voor je eigen gevoel overdreven rustig en aandachtig.
  • Voor de introverte persoon geldt uiteraard het omgekeerde advies:
    maak je non-verbale gedrag groter en ruimer, maak (oog)contact en breng je enthousiasme over.

Dimensie 2: Denkers versus voelers

Deze dimensie zorgt in de dagelijkse werkpraktijk voor vele oordelen over en weer.

Zo vinden de voelers dat de denkers koel, afstandelijk en ongevoelig zijn. De denkers op hun beurt vinden de voelers emotioneel, onlogisch en zwak.

Denkers doen tijdens de samenwerking graag een stap naar achteren, zodat ze goed kunnen analyseren wat er aan de hand is. Ze hebben overzicht, waarderen logica en zijn streng doch rechtvaardig.

Voelers doen tijdens de samenwerking graag een stap naar voren, waardoor ze haarfijn aanvoelen wat er bij anderen aan de binnenkant speelt. Ze zijn relatiegericht, houden van harmonie en zijn altijd bereid om persoonlijke uitzonderingen te maken op de geldende regels.

Tips om beter samen te werken voor voelers en denkers

  • Ben je een denker en werk je samen met een voeler?
    Neem dan tijd om te investeren in de relatie, en kom voor je eigen gevoel extreem laat tot het doel van jullie gesprek. Wees nieuwsgierig hoe het met de ander persoonlijk gaat en geef waar mogelijk gevoelsreflecties.
  • Wanneer je als voeler met een denker samenwerkt
    is het aan te raden om jezelf te dwingen om je gevoel om te zetten in argumenten. Gebruik objectieve feiten in je betoog en verwoord je mening heel concreet. Je zult versteld staan hoe beïnvloedbaar de ander is.

Meer over Teamcoaching

Nieuwsgierig naar meer inspiratie, kennis en praktische handvatten voor Teamcoaching? Lees dan:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en artikelen op onze Kennisbank voor coaches, trainers en teamcoaches.

Toolbox voor coaches, trainer en teamcoaches

Meer tools vind je op onze kennisbank onder de Toolbox voor trainers, coaches en teamcoaches. Zoals:

Opleidingen over Teamcoaching

Zoek je een opleiding waarin je meer leert over Teamcoaching? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:

 

 

Meer weten over dit onderwerp?

We hebben regelmatig nieuwe blogs, nieuws en tips.

Volg ons op social media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Relevante artikelen


Onderwerpen

    Praat mee

    Om SPAM op mijn blog te voorkomen dien je eerst onderstaande in te vullen voordat je kunt reageren. Hopelijk blijf je geïnspireerd om je reactie te plaatsen!