Methodiek: Aandacht voor Emoties

Bij veranderingsprocessen spelen emoties altijd een rol. Je vindt hier 3 coachingsmethodieken om effectief aandacht aan emoties te geven.

Methodiek Aandacht voor Emoties

Vragen naar gevoel

De meest voor de hand liggende manier is vragen hoe de coachee zich voelt. Met dergelijke vragen verplaats je doorgaans het gesprek van ‘het verhaal’ (en toen gebeurde dit, en toen deed ik dat, …) naar een verdiepingslaag onder het verhaal. Hierdoor kom je sneller tot de kern en de coachee krijgt de ruimte om zijn gevoelens te delen.

Gevoelsreflectie geven

In een gevoelsreflectie vat je het gevoel van de coachee samen. Althans het gevoel dat je dénkt dat hij heeft op basis van zijn non-verbale gedrag. Daarom is het van belang om je gevoelsreflectie altijd in de vragende vorm te doen, bijvoorbeeld ‘Volgens mij voel je je daar zwaar geïrriteerd over, is dat zo?’ of ‘Word je daar vrolijk van?’.
Gevoelsreflecties zijn bij uitstek geschikt om de ander te laten merken dan je begrijpt hoe hij zich voelt.

Deze methodiek effectief leren begeleiden?

Vergroot je impact als coach!

Ontdek onze NOBCO erkende opleidingen: gedegen en praktijkgericht het coachvak leren, diepgaande persoonlijke ontwikkeling.

Deze methodiek effectief leren begeleiden?

 

Eigen gevoel benoemen

Tenslotte kun je benoemen welk gevoel het verhaal van de coachee bij jou zelf oproept. Hierdoor maak je hem bewust van het gevoelsniveau, en nodig je hem als het ware uit om zijn eigen gevoelens te gaan onderzoeken. Deze interventie is onder andere effectief als de coachee zich niet bewust is van zijn eigen gevoel, of een heftig verhaal vertelt zonder dat de bijbehorende emotie (non-verbaal) zichtbaar wordt.

Ontwikkelingspunt voor jou als coach

Oefen jezelf in de kunst van het vragen stellen. Op welk niveau vind je het gemakkelijk om vragen te stellen? Op welk niveau wil je groeien in de kunst van het vragen stellen?

Meer leren?
Wil je als manager, adviseur of professional leren om effectief om te gaan met emoties tijdens veranderingsprocessen? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:

Kom kennismaken met onze visie en werkwijze in de gratis introductie workshop Coachen met het Stermodel

Meer tools voor trainers, coaches en teamcoaches

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en e-learnings voor coaches, trainers en teamcoaches.

 

Relevante artikelen

Meer artikelen

Gratis download

E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches

Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel

Download e-book
E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches