Trainer, Coach: Waar is hier de nooduitgang?

Wanneer je naar de 'plek der moeite' gaat, nemen coach en coachee / trainer en deelnemer gemakkelijk een nooduitgang. Daarmee gaan ze weg van de pijn en de struggle, maar ook weg van het transformatiepunt.Wil je als coach of trainer maximale impact hebben op de groei en ontwikkeling van je coachee / deelnemers? Dan is het belangrijk dat je werkt op de kern van de leervraag van je coachee of deelnemers. Wat vinden ze het lastigst? Waar zit de grootste belemmering? Wat is het echte pijnpunt of ‘de plek der moeite’?
Bij zo’n intens veranderingsproces hoort ook groeipijn. Hier gaan mensen heel verschillend mee om. De een is verdrietig, een ander praat er over heen en een derde komt in verzet. Onbewust heeft iedereen een heel arcenaal aan ‘nooduitgangen’ om bij de struggle en emoties van de plek der moeite weg te blijven, of om er slechts even aan te proeven en er dan weer snel van weg te bewegen. Zo kunnen coach en coachee, of trainer en deelnemer(s) elkaar ‘redden’ om niet naar de grootste belemmering voor de gewenste verandering te gaan, en het met elkaar gezellig en oppervlakkig(er) te houden.

Herkennen van nooduitgangen

Er is een heel palet aan nooduitgangen om niet naar het pijnpunt te gaan. Zo vermijden we de confrontatie met allerlei onprettige gevoelens. Ik geef hieronder een aantal mogelijke nooduitgangen:

 • Veel gaan praten / er overheen praten
 • Je afgrenzen / muur om je heen bouwen / onbenaderbaar zijn
 • Aandacht richten op het verhaal van de ander
 • Anderen helpen (dan word je bv trainer of coach 😉
 • In de emoties van de ander kruipen / Je in de ander verliezen
 • Analyseren / in je hoofd gaan zitten
 • Theoretiseren / het over de theorie gaan hebben
 • Bagatelliseren
 • Grapjes maken
 • Hard gaan werken / veel gaan doen / doorzetten
 • Opstappen / weggaan / contact verbreken

Nooduitgangen zorgen ervoor dat je geen spannende of onbekende dingen hoeft te gaan doen, en dat je weg blijft van de veranderurgentie. Je voelt niet hoeveel het huidige gedrag je belemmert of hoeveel je verlangt naar verandering, waardoor je gemakkelijker in het gewoontegedrag binnen je comfortzone kunt blijven.

Reflectie

 • Wat zijn jouw favoriete nooduitgangen als trainer / coach?
 • Voor welke nooduitgangen van je deelnemer / coachee ben jij ontvankelijk, c.q. beweeg jij gemakkelijk mee, weg van de plek der moeite?

Coach Opleiding: Coachen met ziel en zakelijkheid

Coachen op de boven- én onderstroom!

Je leert een palet aan verdiepende en resultaatgerichte coachingsmethodieken en werkt intensief aan je persoonlijke ontwikkeling als coach.

Info coach opleiding

Coach Opleiding: Coachen met ziel en zakelijkheid

 

De magische plek van de trainer / coach

Je magische plek als trainer of coach is de plek of de rol waar je je als trainer / coach comfortabel bij voelt. Doorgaans wordt deze plek of rol sterk beïnvloed door de plek die je vroeger innam in je gezin van herkomst. Hier heb je kwaliteiten ontwikkeld die jou nu kenmerken in je werkwijze en trainerstijl of coachstijl.
En hier heb je ook je favoriete nooduitgangen ontwikkeld; de patronen die je inzet wanneer het voor jou als trainer of coach lastig wordt. Ook deze patronen kenmerken jou als trainer of coach.
Je coachees en opdrachtgevers kiezen je (doorgaans onbewust) uit op zowel je kwaliteiten als op je nooduitgangen.

Vluchten kan (niet meer)

Wanneer een deelnemer /coachee zijn escape-route wil nemen, zodat hij zichzelf redt om uit de plek der moeite te komen, is zijn escape-behoefte dat jij hem als trainer / coach ondersteunt om de nooduitgang te bereiken.
Daarmee doet hij dus een appèl op jou als trainer / coach om hem te helpen vluchten, zodat hij zijn veranderingsproces niet hoeft aan te gaan. Redden is in dit geval: de ander helpen om de nooduitgang te vinden.
Als coach / trainer is het erg handig om

 • Dit appèl op jou als coach / trainer te leren herkennen
 • Je bewust te worden wat dit appèl bij jou oproept als coach / trainer
 • Te weten bij welk appèl jij de deur van de nooduitgang wagenwijd open zet.

De dienende plek van de coach / trainer

Op de dienende plek breng je je deelnemers / coachee daadwerkelijk naar hun plek der moeite, en blijf je daar een tijdje. Zo kunnen gewoontepatronen daadwerkelijk worden doorbroken.
Op je dienende plek moet je je eigen reddersgedrag loslaten; het reddersgedrag dat soms een waardevolle nooduitgang is voor jou als trainer / coach. Doordat je jouw gewoontegedrag loslaat, ben je als coach / trainer uit je comfortzone. En juist daar kun je de meeste impact hebben op de groei en ontwikkeling van je coachee / deelnemers.
Een uitdagende opgave voor de trainer / coach !!

Opleidingen in coachen en trainen

Wanneer je wilt leren coachen en/of trainen op de kern van het ontwikkelingsproces, en wilt leren omgaan met je eigen nooduitgangen én met die van je coachees / deelnemers, dan kun je bij Blankestijn & Partners de komende tijd terecht in de volgende opleidingsgroepen:

 

 

Meer weten over dit onderwerp?

We hebben regelmatig nieuwe blogs, nieuws en tips.

Volg ons op social media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Relevante artikelen


Onderwerpen

  Praat mee

  Om SPAM op mijn blog te voorkomen dien je eerst onderstaande in te vullen voordat je kunt reageren. Hopelijk blijf je geïnspireerd om je reactie te plaatsen!