Voice Dialogue in Loopbaancoaching

Voice Dialogue kan in loopbaancoaching worden ingezet in verschillende fasen van het loopbaancoaching traject. Zo kan Voice Dialogue bijvoorbeeld worden ingezet bij thema’s als durven dromen, keuzes maken en persoonlijke presentatie tijdens sollicitatiegesprekken.

Wat is Voice Dialogue?

Voice Dialogue is een coachingsmethodiek waarbij de coachee subpersonen van zichzelf verkent, in relatie tot de coachvraag. Elke subpersoon heeft zijn eigen overtuigingen, gevoelens, normen, waarden, kwaliteiten, gedrag en effect op de omgeving. De visie van Voice Dialogue is ‘alle subpersonen mogen er zijn’.
Binnen Voice Dialogue wordt onderscheid gemaakt tussen primaire subpersonen en verstoten subpersonen. Primaire subpersonen zijn vaak aanwezig, de kandidaat kent ze goed, en ze bepalen doorgaans het gedrag in de huidige situatie.
Verstoten subpersonen zijn onzichtbaar(der) of meer op de achtergrond. Voor het inzetten van nieuw of ander gedrag is vaak een verstoten subpersoon nodig. In Voice Dialogue loopbaancoaching wordt de dynamiek van deze subpersonen verkent.

Voice Dialogue inzetten in loopbaancoaching

Je kunt Voice Dialogue in loopbaancoaching inzetten op diverse thema’s, zoals

 • De kandidaat heeft zich altijd aangepast aan anderen en heeft geen idee wat hij zelf belangrijk vindt in zijn werk en leven.
  Je doet dan bijvoorbeeld een Voice Dialogue coaching met de primaire subpersoon ‘de aanpasser’ en de verstoten subpersoon ‘de zelfzorger’ of ‘de passievolle’.
 • De kandidaat heeft het enerzijds naar zijn zin op zijn huidige werk, maar vindt anderzijds dat hij een nieuwe loopbaanstap moet zetten.
  Tijdens de Voice Dialogue loopbaancoaching bijvoorbeeld ‘de verbinder’ en ‘de ambitieuze’ of ‘de pusher’ onderzocht.
 • De kandidaat is heel bescheiden en kan zich hierdoor onvoldoende presenteren tijdens een sollicitatiegesprek.
  In de Voice Dialogue loopbaancoaching worden de bescheiden subpersoon (primaire subpersoon) en de zelfverzekerde subpersoon (verstoten subpersoon) verkent.
  Daarna worden beide subpersonen meegenomen in een rollenspel sollicitatiegesprek.

Word Noloc erkend Loopbaancoach

En ook coach op Europees erkend Practitioner niveau

In onze Noloc erkende Post-HBO Loopbaancoach Opleiding leer je loopbaanontwikkeling begeleiden op de bovenstroom en de onderstroom en leer je coachen op Europees erkend Practitioner niveau.

Word Noloc erkend Loopbaancoach

Hoe ziet een Voice Dialogue sessie eruit?

Een Voice Dialogue coaching begint met het bepalen van het persoonlijke leerdoel en de twee subpersonen die in dit kader onderzocht gaan worden.
Vervolgens worden beide subpersonen achtereenvolgens verkend, waardoor het bewuste ego proces wordt opgestart.
Je kunt ook de e-learning De Opbouw van een Voice Dialogue Sessie lezen.

Opbouw-Voice-Dialogue-sessie

Persoonlijk leerdoel voor de Voice Dialogue sessie
Een Voice Dialogue sessie begint met het bepalen van het persoonlijke leerdoel. In loopbaancoaching is het persoonlijke leerdoel gekoppeld aan een loopbaanvraag en een persoonlijke belemmering of dilemma die de kandidaat hierin tegen komt.

Persoonlijk leerdoel en subpersonen
Vanuit het persoonlijk leerdoel worden 2 subpersonen van de kandidaat bepaald die in de Voice Dialogue coaching worden verkend. Doorgaans is dit een primaire subpersoon die de huidige (loopbaan)situatie in stand houdt, en een verstoten subpersoon die kan gaan helpen om de gewenste loopbaanontwikkeling in beweging te zetten.

Verkennen van de subpersonen
In eerste instantie wordt de primaire subpersoon verkent. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de ruimte, van ‘energetisch matchen’, van het stellen van vragen en van stilte, reflectie en fysiek gewaarzijn.
Vervolgens wordt op dezelfde wijze de verstoten subpersoon verkend.
Tips voor vragen die je kunt stellen in Voice Dialogue coaching vind je op de e-learning Verkennen Subpersonen.

Bewuste egoproces en loopbaanontwikkeling
Wanneer beide subpersonen diepgaand zijn verkend, en de kandidaat bewust is van de kwaliteiten en toegevoegde waarde van deze subpersonen, start vervolgens het bewuste ego proces. Dit houdt in dat de kandidaat vanaf nu bewust de keuze heeft in welke mate hij de verschillende subpersonen invloed geeft op zijn leven, werk en loopbaanstappen.
Binnen Voice Dialogue wordt dit proces het bewuste ego proces genoemd.

Ontwikkelingspunt voor de loopbaancoach

Welke subpersoon heeft veel invloed op wie jij bent als loopbaancoach? Welke subpersoon zou je meer ruimte willen geven in jouw loopbaanontwikkeling?

Meer leren?
Wil je leren hoe je Voice Dialogue en andere coachingsmethodieken professioneel inzet binnen loopbaancoaching? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleiding

Kom kennismaken met onze visie en werkwijze in de gratis introductie workshop Coachen en met het Stermodel.

Meer tools voor coaches, trainers en teamcoaches

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en e-learnings voor coaches, trainers en teamcoaches.

 

Relevante artikelen

Meer artikelen

Gratis download

E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches

Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel

Download e-book
E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches