Rollenspel Sollicitatie

Een Rollenspel Sollicitatie is een krachtige coachingsmethode, waarin je de belangrijke momenten van een sollicitatiegesprek oefent. Je kunt het rollenspel sollicitatie ook gebruiken voor het oefenen van een netwerkgesprek of het onderhandelen over salaris.

Wat is een Rollenspel Sollicitatie?

Een Rollenspel Sollicitatie is een simulatie van een sollicitatiegesprek, met als doel de kandidaat optimaal voor te bereiden op het sollicitatiegesprek. Het Rollenspel Sollicitatie kan zich zowel richten op de inhoud van het gesprek als op de non-verbale communicatie van de kandidaat. Zo leert de kandidaat zich inhoudelijk en persoonlijk overtuigend presenteren tijdens een sollicitatiegesprek.
Rollenspelen zijn vooral bekend uit de vaardigheidstrainingen, waarbij het rollenspel plaats vindt in de groep of in een subgroep. Hierbij kunnen deelnemers uit de groep de tegenrol spelen, zodat de trainer zich kan richten op de interventies en feedback.
Binnen coaching en loopbaancoaching heeft de coach doorgaans een dubbelrol: hij is coach en speelt de tegenrol. Het is van belang om deze rollen goed te scheiden.

Rollenspel Sollicitatie inzetten in loopbaancoaching

Een Rollenspel Sollicitatie zet je in binnen loopbaancoaching als de kandidaat wil oefenen met een sollicitatiegesprek waar hij voor is uitgenodigd, of om in zijn algemeenheid te oefenen met zijn persoonlijke presentatie tijdens een sollicitatiegesprek.
De coachingsmethodiek rollenspel is gericht op gedrag en omgeving niveau binnen het Stermodel van de zes ontwikkelingsniveaus. We noemen dit ook wel de bovenstroom van gedragsverandering.
In een Rollenspel Sollicitatie speel je een sollicitatiegesprek na, en krijgt de kandidaat feedback van de loopbaancoach. Door concreet te oefenen met effectief sollicitatiegedrag vergroot het rollenspel de kans op een succesvol sollicitatiegesprek in de praktijk.

Hoe ziet loopbaancoaching met Rollenspel Sollicitatie eruit?

Een Rollenspel Sollicitatie begint met het bepalen van de concrete oefensituatie. De kandidaat geeft aan voor welk persoonlijk leerdoel hij de oefensituatie van het rollenspel wil gebruiken.
Maak zo mogelijk een concrete oefensetting, en verken wat voor persoon het sollicitatiegesprek gevoerd gaat worden.
Oefen die onderdelen van het sollicitatiegesprek waar de kandidaat wordt uitgedaagd in zijn persoonlijk leerdoel. Werk met time-outs en geef concrete feedback volgens de feedbackregels.
Gebruik meerdere spelrondes, zodat de kandidaat kan groeien in zijn persoonlijk leerdoel.
Oogst de groei en veranker de succesfactoren.

11 Stappen Rollenspel Coaching

Stap 1 Rollenspel Sollicitatie: De situatie
Wanneer het Rollenspel Sollicitatie in loopbaancoaching wordt ingezet, omdat de kandidaat een concreet sollicitatiegesprek heeft dat hij wil oefenen, dan is het zaak deze sollicitatie situatie zoveel mogelijk te benaderen. Het kan hierbij gaan om

  • een sollicitatiegesprek dat de kandidaat binnenkort gaat voeren, en waarvoor hij zijn persoonlijke presentatie wil versterken, of om
  • een sollicitatiegesprek dat de kandidaat al heeft gevoerd, en waarvan hij wil onderzoeken hoe hij zich succesvoller had kunnen presenteren.

Om de sollicitatie situatie zo realistisch mogelijk te benaderen is het aan te raden om de organisatie, functie en functie-eisen goed uit te vragen.

Stap 2 Rollenspel Sollicitatie: Leercontract
Je kiest in de loopbaancoaching voor de coachingsmethodiek rollenspel, omdat de kandidaat iets lastig vindt in een sollicitatiegesprek, ergens tegenop ziet, of bijvoorbeeld wil leren van een eerdere – niet succesvolle – ervaring.
Binnen het leercontract van het gehele loopbaancoaching traject maak je daarom een leercontract met de kandidaat voor de oefensetting van het rollenspel. Wat wil de kandidaat leren tijdens het rollenspel sollicitatie?
Omdat het rollenspel een coachingsmethodiek op de bovenstroom is, vraagt dit ook een leercontract op de bovenstroom. 

Stap 3 Rollenspel Sollicitatie: Fysieke setting
In de meeste sollicitatiegesprekken vinden plaats in een vergaderkamer in een kantoor. De sollicitatiecommissie zit dan aan een kant van de tafel en de kandidaat aan de andere kant. Wanneer de loopbaancoaching plaats vindt in een coachingsruimte met een zitje, is het aan te raden om de fysieke situatie te veranderen. Probeer binnen de mogelijkheden van de ruimte, de sfeer en opstelling van het sollicitatiegesprek te benaderen.
Vraag de kandidaat ook naar het aantal personen waarmee hij een gesprek heeft. Zet zoveel stoelen neer, als dat er sollicitatiecommissie-leden zijn. Doorgaans speel je als coach één van de sollicitatiecommissie-leden, maar gekoppeld aan het leercontract kun je tijdens het rollenspel ook wisselen van rol.
Wanneer het sollicitatiegesprek online plaats vindt, is het aan te raden om het Rollenspel Sollicitatie in een online classroom te oefenen.

Stap 4 Rollenspel Sollicitatie: De tegenspeler
Verplaats je zoveel mogelijk in het belangrijkste sollicitatie-commissielid. Wanneer je een sollicitatiegesprek gaat oefenen dat de kandidaat al gehad heeft, dan kun je deze persoon heel gericht uitvragen.
Voor het spelen van de tegenspeler is vooral de non-verbale communicatie van belang. Vraag niet te veel door op inhoudelijke achtergronden; juist door de non-verbale communicatie ontstaat de interactie tussen sollicitatiecommissie en sollicitant.
Gebruik je eigen deskundigheid voor het stellen van vragen. Relateer veel gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek een het leercontract van de kandidaat. Stel in het Rollenspel Sollicitatie die vragen die de kandidaat met name uitdagen in zijn persoonlijke leerdoel.

Word Noloc erkend Loopbaancoach

En ook coach op Europees erkend Practitioner niveau

In onze Noloc erkende Post-HBO Loopbaancoach Opleiding leer je loopbaanontwikkeling begeleiden op de bovenstroom en de onderstroom en leer je coachen op Europees erkend Practitioner niveau.

Word Noloc erkend Loopbaancoach

 

Stap 5-10 Rollenspel Sollicitatie: Spelrondes met time-outs
De kern van de loopbaancoaching methodiek rollenspel zijn uiteraard de spelrondes. De impact van het rollenspel vergroot aanzienlijk, als je de spelrondes kort houdt.
Geef vervolgens tops en tips volgens de feedbackregels, gekoppeld aan het leercontract.
Gebruik 1 of 2 tips als aandachtpunt voor de volgende spelronde. Geef de feedback vanuit de tegenspeler en vanuit je rol als coach. Als tegenspeler ervaar je het effect dat de kandidaat heeft in je interesse om het aan te nemen. Als coach kun je objectief feedback geven volgens de feedbackregels.
Stop na een aantal minuten spelronde 2 en geef weer feedback. Wanneer de kandidaat de tip succesvol heeft toegepast, oogst je het resultaat. Wanneer dit nog onvoldoende het geval is, coach je de kandidaat bij het inzetten van effectiever gedrag.
Doe dan nog een derde spelronde, zodat de kandidaat een succeservaring heeft.
Oogst het succes en benoem in de rol van sollicitatie-commissielid het veranderde effect op zijn interesse in de kandidaat.

Verankeren leerresultaat voor sollicitatiegesprek in praktijk
Neem de tijd om de kandidaat bewust te laten worden van

  • Wat hij in zijn verbale en non-verbale communicatie heeft veranderd
  • Wat daardoor het veranderde effect is op de indruk die hij op de sollicitatiecommissie maakt
  • Wat hij hiervoor in zichzelf heeft overwonnen.

Vraag de kandidaat wat hij concreet meeneemt uit het rollenspel naar zijn volgende sollicitatiegesprek.

Ontwikkelingspunt voor de loopbaancoach

Oefen met het leerdoelgericht feedback geven volgens de feedbackregels. Zorg voor concrete waarnemingen en eerlijke feedback over de impact van het gedrag.

Meer leren?
Wil je leren hoe je een rollenspel en andere coachingsmethodieken professioneel inzet binnen loopbaancoaching? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleiding

Kom kennismaken met onze visie en werkwijze in de gratis introductie workshop Coachen en met het Stermodel.

Meer tools voor coaches, trainers en teamcoaches

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en e-learnings voor coaches, trainers en teamcoaches.

 

Relevante artikelen

Meer artikelen

Gratis download

E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches

Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel

Download e-book
E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches