Hoe word je Loopbaancoach?

Is het jouw loopbaandroom om Loopbaancoach te worden en wil je weten: Hoe word je Loopbaancoach? Ben je benieuwd hoe een loopbaancoaching traject is opgebouwd en wat je in huis moet hebben om een goede loopbaancoach te worden? Kun je als Coach ook loopbaancoaching geven?


Loopbaancoaching

In dit blog help ik je om je vraag ‘Hoe word ik Loopbaancoach?’ te beantwoorden en ga ik in op bovenstaande vragen.

Wat doet een Loopbaancoach?

Een Loopbaancoach begeleidt mensen bij het richting geven aan hun loopbaan en het vinden van een baan die bij hen past. In veel gevallen gaat het hierbij om het vinden van een nieuwe baan. Maar een Loopbaancoach kan mensen ook ondersteunen bij het passender of uitdagender maken van de huidige baan.

Loopbaancoaching bestaat uit twee fasen: Een bezinningsfase waarin de coachee zijn loopbaanambities onderzoekt, en zicht krijgt op zijn competenties en persoonlijk profiel. De tweede fase in loopbaancoaching is gericht op arbeidsmarktverkenning en het daadwerkelijk realiseren van een passende baan.

Je kunt een Loopbaancoach worden die beide fasen begeleidt, of je specialiseren in een van beide fasen.

Wat heeft een Loopbaancoach in huis?

Loopbaancoaching is een specifieke vorm van coaching, door zijn gerichte doelstelling op loopbaanontwikkeling. Een Loopbaancoach is daarom (in mijn visie) een goede coach, die zijn coachingscompetenties stevig heeft ontwikkeld, liefst op Europees NOBCO EQA practitionerniveau. Daarnaast heeft een Loopbaancoach kennis en methodische inzichten ten aanzien van loopbaanontwikkeling en arbeidsmarktbewerking. Zo zal een Loopbaancoach in de bezinningsfase veel werken met thuisopdrachten voor zelfonderzoek, en in de marktbewerkingsfase met praktijkopdrachten om gericht in actie te komen op de arbeidsmarkt.

In de praktijk zijn veel Loopbaancoaches gedegen geschoold in de inhoud van het Loopbaancoachvak, en in (veel) mindere mate in hun coachingscompetenties. Daarnaast zijn er Coaches die het coachvak stevig in de vingers hebben, en (veel) minder zijn opgeleid in de inhoudelijke en methodische thema’s van Loopbaancoaching. Wanneer je Loopbaancoach wilt worden, kun je je onderscheiden door op beide aspecten te excellereren.

Coachingscompetenties en Loopbaankennis in de praktijk

Hieronder schets ik een beeld van een Loopbaanontwikkelingstraject, en wat dit van jou als Loopbaancoach vraagt aan coachingscompetenties en kennis over loopbaanontwikkeling en loopbaanmethodieken. Zo kun je de vraag ‘Hoe word ik Loopbaancoach?’ beter beantwoorden.

De intake

Een Loopbaancoaching traject begint net als een ‘gewoon’ coachingstraject met een intakegesprek. Je hebt hier vooral je coachingscompetenties nodig om de kern van de vraag te achterhalen. Is de coachingsvraag gericht op de bovenstroom (bijvoorbeeld ‘Ik wil leren om effectief te solliciteren’), op de onderstroom (zoals ‘Ik vind het lastig om zelf keuze te maken in mijn loopbaan’) of op beide (bijvoorbeeld ‘Ik zoek hulp bij het bepalen van mijn eigen koers en bij het realiseren hiervan’)?

Je wordt een goede Loopbaancoach wanneer je tot de kern van een loopbaanontwikkelingsvraag kunt komen. Hierbij helpt het als je als Loopbaancoach inzicht heb in de diverse aspecten en veel voorkomende thema’s in Loopbaancoaching, en de bovenstroom en onderstroom van deze thema’s herkent.

Veranderingen in de loopbaan

Veranderingen in de loopbaan brengen emoties met zich mee, net als elk veranderingsproces. Wanneer de verandering geïnitieerd is door de werkgever en er sprake is van een gedwongen verandering, zijn de emoties te plaatsen binnen de fasen van rouwverwerking. Wanneer het initiatief van de verandering bij de coachee zelf ligt, brengt dit enerzijds enthousiasme en plezier met zich mee en anderzijds angst en onzekerheid voor het nieuwe, onbekende.

Deze emoties zijn niet uniek voor een loopbaanverandering. Je wordt een goede Loopbaancoach door coachingscompetenties te ontwikkelen op het emotionele ontwikkelingsniveau van het Stermodel.

Hoe word je loopbaancoach

Fase 1: Bezinning op eigen loopbaan

In de fase van bezinning, reflectie en zelfonderzoek gaat de coachee aan de slag met 3 kernvragen:

 • Wie ben ik?
 • Wat wil ik?
 • Wat kan ik?

Alhoewel je deze vragen ook vanuit andere leervragen kunt tegenkomen in een coachingstraject, is dit een fase in de Loopbaancoaching waarin veel met specifieke loopbaanmethodieken en loopbaanopdrachten wordt gewerkt. Wanneer je Loopbaancoach wilt worden, voegt kennis van loopbaanontwikkeling en methodische scholing hier substantieel toe aan de kwaliteit van de Loopbaancoaching.

Voor het begeleiden van de coachingsbijeenkomsten heeft de Loopbaancoach zijn coachingscompetenties nodig.

Daarnaast kunnen zich in deze fase belemmerende patronen van de coachee ontvouwen, die een bezielde loopbaanontwikkeling saboteren. Zo kan de coachee zich bijvoorbeeld erg klein maken, het lastig vinden om te voelen waar hij echt blij van wordt, zijn loopbaan bekijken door de ogen van anderen, niet durven dromen, etcetera. Effectief aandacht geven aan deze patronen en de coachee helpen om ze te doorbreken, vraagt gedegen coachingscompetenties op de onderstroom van het Stermodel.

Het antwoord op de vraag ‘Hoe word ik een goede Loopbaancoach’ is in deze fase dus zowel gericht op de inhoud en methodieken van loopbaancoaching, als op gedegen kunnen coachen op de onderstroom van persoonlijke en loopbaanontwikkeling.

Fase 2: Marktbewerking

De fase van marktbewerking bestaat uit

 • Marktverkenning
 • Netwerken en Social Media
 • Solliciteren en Presenteren

Hoe wordt je in deze fase een goede Loopbaancoach? Over deze thema’s heeft de Loopbaancoach specialistische inhoudelijke kennis en Loopbaanmethodieken nodig. Voor het inoefenen van sollicitatievaardigheden zijn coachingscompetenties op de bovenstroom van het Stermodel nodig. Daarnaast kunnen zich ook in deze fase belemmerende gedragspatronen bij de coachee ontvouwen. Hiervoor kan de Loopbaancoach ook in deze fase coachingscompetenties nodig hebben om te coachen op de onderstroom van het sollicitatieproces.

Om een Loopbaancoach met impact te zijn heb je in deze fase enerzijds veel kennis en inzicht in de arbeidsmarkt en in loopbaanthema’s nodig, en moet je anderzijds een professionele coach zijn die kan coachen op de bovenstroom en de onderstroom van veranderingsprocessen.

Wil je Coach én Loopbaancoach worden?

Wanneer het jouw loopbaandroom is om anderen te gaan begeleiden bij het bezinnen op hún loopbaan en het realiseren van hún loopbaandromen, zoek dan een opleiding die

 • Europees erkend is door de NOBCO
 • Je coachingscompetenties op EQA practitioner niveau uitgebreid inoefent
 • Je leert coachen op de bovenstroom en onderstroom van veranderingsprocessen
 • Specifieke aandacht heeft voor kennis en methodieken op het gebied van loopbaancoaching
 • Je uitdaagt in je persoonlijke ontwikkeling als coach en loopbaancoach
 • Loopbaanmethodieken laat ervaren door te werken aan jouw loopbaanontwikkeling als coach en loopbaancoach.
 • Toewerkt naar het begeleiden van loopbaantrajecten in de praktijk.

Bij Blankestijn & Partners kun je hiervoor terecht in de Post-HBO Coach Opleiding: Coachen met ziel en zakelijkheid.

 

 

Meer lezen over Coach Worden?

Kijk eens naar mijn blogs:

Veel lees plezier!

Meer weten over dit onderwerp?

We hebben regelmatig nieuwe blogs, nieuws en tips.

Volg ons op social media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Relevante artikelen


Onderwerpen

  Praat mee

  Om SPAM op mijn blog te voorkomen dien je eerst onderstaande in te vullen voordat je kunt reageren. Hopelijk blijf je geïnspireerd om je reactie te plaatsen!