Wil je Online Coach worden?

Er zijn verschillende typen van online coaching. Wat voor online coach wil jij worden en wat heb je daarvoor nodig?


Online Coach worden

Wil je online coach worden en ben je benieuwd wat je hiervoor in huis moet hebben? Een online coach begeleidt mensen bij hun persoonlijke en professionele ontwikkeling met online coachingsmethodieken binnen een niet-hiërarchische relatie. Bij online coaching is altijd sprake van fysieke afstand. Er zijn verschillende manieren van online coaching, zoals mail-coaching, live online coaching, chat-coaching, instructie video’s of coaching aan de telefoon.

De verschillende vormen van online coaching kun je combineren met offline coaching.
Wanneer je online coach wilt worden is het belangrijk om eerst goed stil te staan bij wat voor coach jíj wilt worden. Pas daarna kun je goed bepalen wat je als coach in huis moet hebben.

In dit blog beschrijf ik een aantal verschillende typen van online coaching, en geef ik je inzicht in wat je nodig hebt om live online coach te worden.

Online Coach Opleiding: Coachen met Ziel en Zakelijkheid

Coachen op de boven- én onderstroom!

Je leert een palet aan verdiepende en resultaatgerichte coaching methodieken en werkt intensief aan je persoonlijke ontwikkeling als coach.

Online Coach Opleiding: Coachen met Ziel en Zakelijkheid

Wat voor type online coach wil jij worden?

De meeste mensen associëren coaching met de face to face coaching waarbij je elkaar in een fysieke coachingsruimte ontmoet. Je kunt echter ook face to face coachen via een online ontmoetingsruimte, zoals bijvoorbeeld via skype. Dit laatste noem ik live online coachen.

In beide gevallen zie je elkaar, in het echt of online, en kun je coachen op de bovenstroom en op de onderstroom. Bij een fysieke ontmoeting zie je doorgaans meer van elkaars lichaamstaal wat het coach contact kan vergemakkelijken. Live online coaching geeft meer flexibiliteit bij het maken van een coachingsafspraak.

Je kunt ook online coachen zonder elkaar te zien, veelal e-coaching genoemd. Bij deze vorm van online coachen speelt schrijven een belangrijke rol. Zo kun je als e-coach leer- en reflectieopdrachten geven, die de coachee in zijn eigen tijd kan beantwoorden. Door te schrijven verdiept de coachee zijn zelfinzicht. Als e-coach kun je gebruik maken van de mail, social media, diverse apps, maar je kunt je coachee ook telefonisch coachen of instructies geven op video. De e-coach zoekt naar een optimale combinatie van verschillende media.

Wil jij alleen online coach worden? Of wil je een face to face coach worden die online en offline coacht? Versta je onder online coachen coaching door middel van schrijf- en reflectieopdrachten, of betekent online coach worden voor jou dat je live online wilt coachen? In dit blog richt ik me op live online coachen.

Coachen in 90 minuten

De basis van online coach worden: Leren coachen

De basis van coachen wordt weergegeven in de drie coachingsprincipes: bewustwording, eigenaarschap en resultaatgerichtheid. Voor veel beginnende coaches betekent dit allereerst iets afleren, namelijk het geven van adviezen en oplossingen.

Daarnaast heb je als coach de acht coachingscompetenties nodig op Europees NOBCO EQA practitionerniveau:

 • Zelfinzicht en zelfontwikkeling
 • Professioneel handelen in coachcontract en coachcontact
 • Tot de kern van het probleem doordringen
 • Begeleiden van leer- en ontwikkelingsprocessen
 • Resultaatgerichtheid
 • De spiegel voorhouden
 • Emotionele intelligentie
 • Transfergerichtheid

Wanneer je deze coachingscompetenties combineert met coachingsmethodieken op de bovenstroom en de onderstroom word je een online coach met impact. Het Stermodel helpt je om offline en online te coachen op de bovenstroom en de onderstroom.

Online Coach worden

Wat moet een live online coach nog meer in huis hebben?

Wanneer je live online coach wilt worden, betekent dit dat je een online programma nodig hebt om in te coachen, en dat je de technische mogelijkheden van dit programma beheerst. Voor 1 op 1 coaching kun je doorgaans prima aan de slag met bekende online mogelijkheden als Skype en WhatApp Videobellen. Maar je kunt ook werken met programma’s als Zoom, Microsoft Teams of WebEx. Deze programma’s bieden je leermiddelen die je kunt toevoegen aan je coaching. Zo kun je bijvoorbeeld samen met je coachee brainstormen op het whiteboard, een theoretisch kader geven via een powerpoint, of een video laten zien.

En daarmee kom ik meteen op een laatste belangrijk aspect dat een live online coach in huis moet hebben, namelijk de coachingsvaardigheden en coachingsmethodieken die specifiek zijn voor live online coaching. Hoe ga je om met het specifieke coach contact dat hoort bij live online coachen? Beheers je de coachingsvaardigheden zijn extra belangrijk bij live online coaching? Hoe pas je ‘reguliere’ coachingsmethodieken toe in een live online coachingssessie en welke werkvormen zijn bij uitstek krachtig in live online coaching?

Online Coach worden

Vragen op de onderstroom voor de startende live online coach

De afgelopen tijd komen we nogal wat vooroordelen tegen over live online coachen. Dat wordt deels bepaald door ervaringen die mensen hebben met online teamvergaderingen, die te lang duren en/of te weinig opbrengen. Daarnaast kun je als (live online) coach je eigen angsten en onzekerheden tegen komen, bijvoorbeeld over het omgaan met de techniek.

De volgende vragen kunnen je helpen om je belemmeringen op de onderstroom te onderzoeken:

 • Wat is je grootste angst voor online coachen?
 • Wat kun je niet zien door deze angst?
 • Welke overtuigingen belemmeren jou om online coach te worden?
 • Welke hulpbronnen kun je inzetten om online coach te worden?
 • Wat is je grootste drijfveer om anderen online te willen coachen?
 • Wat is de komende tijd jouw dienende plek als coach?

Meer over online coach worden

Nieuwsgierig naar meer inspiratie, kennis en praktische handvatten voor coachen? Lees dan:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en artikelen op onze Kennisbank voor coaches, trainers en teamcoaches.

Toolbox voor coaches, trainer en teamcoaches

Meer tools vind je op onze kennisbank onder de Toolbox voor trainers, coaches en teamcoaches. Zoals:

Opleidingen over online coach worden

Zoek je een opleiding waarin je meer leert over online coach worden? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:

 

Meer weten over dit onderwerp?

We hebben regelmatig nieuwe blogs, nieuws en tips.

Volg ons op social media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Relevante artikelen


Onderwerpen

  Praat mee

  Om SPAM op mijn blog te voorkomen dien je eerst onderstaande in te vullen voordat je kunt reageren. Hopelijk blijf je geïnspireerd om je reactie te plaatsen!