6 Essentiële Coachingscompetenties voor Professionals
Steeds meer professionals krijgen naast hun reguliere takenpakket een coachende functie. Vandaag geef ik een overzicht van zes essentiële coachingscompetenties voor elke professional die als coach aan de slag gaat.
Steeds meer professionals krijgen naast hun reguliere takenpakket een coachende functie, zoals bijvoorbeeld de intervisiebegeleider, de senior die nieuwe collega’s begeleidt of de consulent die een meer coachende rol krijgt.
De aspirant-coach dient dan kennis en inzicht op te doen van de belangrijkste coachingsprincipes en zich te bekwamen in een aantal essentiële coachingsvaardigheden.
Hieronder geef ik een overzicht van zes belangrijke coaching competenties voor elke professional die als coach aan de slag gaat:
1. Ontwikkelingsgericht begeleiden
Veel mensen die een coachende taak krijgen naast hun eigen professie begeleiden de ander vakinhoudelijk.
Een eerste vereiste is dat de aspirant-coach ontwikkelingsgericht leert kijken naar de coachee. Hiervoor is het nodig dat hij inzicht krijgt in persoonlijke ontwikkelingsprocessen.
Bruikbare kapstokken voor ontwikkelingsgericht begeleiden zijn competentiemanagement en het kernkwadrantenmodel van Ofman.
Cursus Praktische Coachingsvaardigheden
Ontwikkel een coachende gespreksstijl
Stop met adviseren en oplossen, en leer mensen in beweging zetten vanuit de coachingsprincipes. Ontwikkel je coachingsvaardigheden en leer een palet aan coachingsmethodieken.
Coachen is niet alleen persoonlijk, maar tevens doelgericht. Coachen is gericht op groei en ontwikkeling, en de te behalen resultaten worden concreet geformuleerd.
Hierbij komt ook het tweede essentiële coachingsprincipe om de hoek: eigenaarschap en verantwoordelijkheid voor de leerdoelen.
Vanuit de praktische en resultaatgerichte invalshoek wordt soms vergeten om tijd en aandacht te schenken aan de gevoelens die altijd gepaard gaan met groei en ontwikkeling. Emoties spelen een cruciale rol bij het al dan niet realiseren van de gewenste verandering.
Waarnemen van lichaamstaal is hierbij een belangrijke vaardigheid, evenals het kunnen verwoorden van emoties in verschillende intensiteiten.
5. De kunst van het confronteren
Iemand op zo’n manier confronteren dat hij gaat groeien is een hele kunst.
Het vraagt om een helder zicht, een open hart en een stevige spiegel. Maar ook om het creëren van een veilig en respectvol leerklimaat, waarin de coachee zich openstelt voor confrontatie.
Weerstand hoort bij groei en ontwikkeling. Door weerstand niet te zien als negatief, maar als groeikans heeft de aspirant-coach een ontwikkelingsgerichte basishouding.
Omgaan met de soms heftige emoties is hierbij een belangrijke vaardigheid. Daarnaast heeft de aspirant-coach praktische tools nodig om de weerstand ruimte te geven en om te buigen naar een inspirerende leerervaring.
Blankestijn & Partners biedt verschillende coachingsopleidingen op diverse competentieniveaus, gericht op individuele coaching en/of teamcoaching. Kijk nu welke opleiding bij jouw ambities past!
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en artikelen op onze Kennisbank voor coaches, trainers en teamcoaches.
Praat mee