Past een Live Online Training (niet) bij jou?

Silvia vertelt haar persoonlijke groeiproces met live online training geven, en wat dat betekent voor de opleidingen van Blankestijn & Partners.


live online training

Vorige week zat ik nog vastgeroest in mijn overtuiging dat online training echt niet past bij mijn visie en werkwijze als opleider en opleidingsinstituut. ‘Online training geven is afstandelijk, je kunt geen vaardigheden oefenen en daar feedback op krijgen, en persoonlijke diepgang is op deze manier al helemaal niet mogelijk’, zo was mijn stellige overtuiging. En daarmee sloot ik het boek van online training, zonder het echt te openen.

Totdat het Coronavirus onze samenleving binnendrong en groepstrainingen in een accommodatie voorlopig niet meer mogelijk zijn. Opeens drong het tot me door dat ik op zoek moest naar alternatieven en voorbij mijn vastgeroeste overtuigingen en vertrouwde gewoontes moest gaan kijken. Wel met behoud van mijn visie: opleiden gaat voor mij over het gedegen inoefenen van nieuwe vaardigheden, gekoppeld aan persoonlijke ontwikkeling en met zichtbaar resultaat in de (werk)praktijk.

Zou er dan heeeel misschien toch een passende online oplossing voor mij en mijn opleidingsinstituut zijn ???

Online training: angst en onzekerheid

De oplossing voor live online training geven kwam eigenlijk heel snel, in de vorm van de video conferencing tool ZOOM. Het blijkt een populaire tool, maar tot voor kort ik wilde de online mogelijkheden niet onderzoeken. Deels was dit ingegeven door de populaire webinars, die met name eenrichtingsverkeer zijn, gericht op kennisoverdracht en in mijn beleving erg afstandelijk.

Maar voor een groot deel voelde ik me ook bang en onzeker in het online training gebeuren, en ga ik van ‘technisch gedoe’ zonder persoonlijk contact enorm uit mijn kracht. Alle plezier en energie verdwijnt dan. Daarom had ik besloten om te blijven doen waar ik goed in ben en energie van krijg. Geen online leren dus, want ‘dat past niet bij mij’.

Live online training: Opening voor de mogelijkheden

Totdat ik me opeens realiseerde dat de huidige situatie van me vraagt, dat ik (flink) buiten mijn comfortzone ga handelen. En dat ik mijn antwoord ga vinden op de huidige situatie in opleidingsland en in onze samenleving. Opeens kwam live online trainen op mijn pad, en bleek dat eigenlijk alles mogelijk is wat ik in mijn opleidingen belangrijk vind.

In een live online training is een hele trainingsgroep aanwezig, je ziet elkaar en er is voortdurend interactie mogelijk met de trainer en tussen deelnemers. In de break-out rooms kunnen subgroepen afgescheiden oefenen met nieuwe vaardigheden en methodieken, en de trainer kan bij elke subgroep ‘langs komen’ om feedback te geven.

Enerzijds te mooi om waar te zijn, anderzijds heb ik nu helaas geen excuus meer om online training te gaan geven. Ik realiseerde me dat er niets anders op zit dan mijn angsten en onzekerheid onder ogen te zien, en me te openen voor de mogelijkheden van online opleiden.

Leren Online Trainen met Impact?

Een boost voor je professionele en persoonlijke ontwikkeling als trainer.

In de online training Trainen op de Boven- en Onderstroom verbreed je je trainers toolkit, vergroot je je online trainersvaardigheden en versterk je je persoonlijke impact als trainer, online en offline.

Leren Online Trainen met Impact?

 

Gelukkig hoef ik avontuur van live online trainen niet alleen te doen, dat zou ik ook niet kunnen gezien mijn talenten. Ik heb geweldige collega’s die direct met me mee op avontuur zijn gegaan. Dat maakt het voor mij een heel stuk leuker en een klein beetje minder oncomfortabel.

De uitdaging van het onbekende pad

We zijn inmiddels live online trainingen aan het opstarten, zodat we onze opleidingen de komende tijd zoveel mogelijk online kunnen aanbieden. Een avontuur voor ons opleidingsteam en voor onze deelnemers.

‘Avonturen zijn doorgaans verrijkend’ houd ik mezelf voor, ‘maar onderweg zit er altijd wel wat tegen’. Dat vind ik dan weer minder. Maar ik merk ook bij mezelf dat het me energie geeft om juist in deze tijd de mogelijkheid te creëren om je te blijven ontwikkelen tot een trainer, coach of teamcoach met impact.

Ook voor onze deelnemers betekent het deels live online training krijgen een avontuur.

Voor de een zal het een welkome aanvulling zijn die voorziet in een behoefte, voor een ander geeft het heel veel stress en onrust. Voor de een is het een leuke extra uitdaging, waar een ander zich afvraagt of hij dit avontuur wel aan wil.

Iedereen wordt in deze tijd extra uitgedaagd om zijn eigen antwoord te geven op de ingrijpende veranderingen in ons collectieve systeem. Dat geldt ook voor (aankomend) coaches, trainers en teamcoaches.

Zelf denk ik dat de wereld van coachen, trainen en teamcoachen er na deze periode anders uit zal zien. Ik vermoed dat live online trainen, online coachen en live online teamcoachen  niet meer weg te denken zal zijn in ons werkveld, en een waardevolle toevoeging zal blijken.

Ik wens je toe dat je jouw antwoord mag vinden op de uitdagingen van deze tijd, op jouw manier en in jouw tijd.

Live online workshops over onze opleidingen

Zelf ervaren hoe het is om een online workshop te volgen. Ga op avontuur neem deel aan onze online workshops en maak kennis met de visie en (online) werkwijze in onze opleidingen. Bekijk het overzicht van de gratis introductie workshops.

Wil je ook doen wat deze tijd van ons vraagt?

in deze tijd met ons op avontuur in een deels live online opleiding?

In onze coaching, teamcoaching en trainer opleidingen leren wij het online – en offline vakmanschap. Ben je goed voorbereid voor een “blended toekomst”

Voor trainers op het gebied van vaardigheden zoals communicatieve vaardigheden, persoonlijke ontwikkeling, managementvaardigheden die willen leren online training te geven op de boven- en onderstroom is er de Training: Online Trainen op Bovenstroom en Onderstroom

Meer lezen?
Wil je meer lezen over online trainen, coachen of teamcoachen? Bekijk dan ook mijn blogs:

 

Meer weten over dit onderwerp?

We hebben regelmatig nieuwe blogs, nieuws en tips.

Volg ons op social media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Relevante artikelen

 • Wil je Trainer en/of Coach worden?

  Wil je trainer worden? Of coach worden? Of wellicht allebei? Ben je op zoek naar wat past bij…

 • Hoe word je Loopbaancoach?

  Is het jouw loopbaandroom om Loopbaancoach te worden en wil je weten: Hoe word je Loopbaancoach? Ben je…

 • Gecertificeerd Coach worden op Top 5 Coachingsthema’s

  Uit het onderzoek van Psychologie Magazine komt een top 5 aan coachingsthema’s naar voren waarvoor mensen een coach…

 • NOBTRA erkend Trainer Worden?

  Je wordt gemakkelijk Trainer NOBTRA met de Post-HBO Trainer Opleiding Trainen met Ziel en Zakelijkheid van Blankestijn &…


Onderwerpen

  Praat mee

  Om SPAM op mijn blog te voorkomen dien je eerst onderstaande in te vullen voordat je kunt reageren. Hopelijk blijf je geïnspireerd om je reactie te plaatsen!